Türkiye’de ekonomik krize yönelik protestolar büyüyor

İstanbul’da düzenlenen protestolardan bir kesit (Reuters)
İstanbul’da düzenlenen protestolardan bir kesit (Reuters)
TT

Türkiye’de ekonomik krize yönelik protestolar büyüyor

İstanbul’da düzenlenen protestolardan bir kesit (Reuters)
İstanbul’da düzenlenen protestolardan bir kesit (Reuters)

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), ekonomik krizi ve hükümetin ekonomi politikalarını protesto etmek için dün İstanbul ve Ankara’da mitingler düzenledi. 
İstanbul Kartal ve Ankara Tandoğan Meydanı’nda ‘Geçinemiyoruz’ sloganı ile düzenlenen mitinge katılanlar, “İnsanca yaşamak istiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı.
Göstericiler, yaşam koşullarının iyileştirilmesini isteyen sloganlar atarak, halkın seçimlerde hükümetten hesap soracağını vurguladı.
Polis ise, göstericilerin çevresine sıkı bir güvenlik şeridi çekerek, toplanma alanlarından çıkmalarını engelledi.
Diyarbakır ve İzmir’de de binlerce kişi, kötüleşen ekonomik koşulları protesto etmek için toplandı.
Iğdır’da ulaşıma yapılan zamma tepki gösteren Iğdır Üniversitesi öğrencileri ise gece saatlerinde yürüyüş düzenledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta ülkede asgari ücretin 2 bin 850 liradan 4 bin 250 liraya (258 dolar) yükseltildiğini açıkladı. Ancak artış, bu yıl yüzde 50’den fazla değer kaybeden Türk lirasının değerindeki keskin ve sürekli düşüşle yaşanan kaybı karşılamıyor.
Erdoğan faiz oranlarını düşürmeye devam etmesi için Merkez Bankası’na baskı yapmaya devam ederken enflasyon yüzde 21,3’e yükseldi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir an önce erken milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilmesi yönündeki talebini yineledi.
Erdoğan ve müttefiki MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise erken seçime gitmeyi reddediyor.

Babacan: Keşke konuşsaydım
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, hükümetten ayrıldıktan sonra siyasete karışmama kararından dolayı pişman olduğunu söyledi.
Babacan, gazeteci Cüneyt Özdemir’in programında yaptığı açıklamada, 2015 yılında henüz AK Parti’deyken konuşmama kararı aldığını söyleyerek, “Keşkelerim var. Şimdi diyorum ki, keşke konuşmama kararımı bozsaydım. Sistem değişikliği yanlış bir iş, felakete götürecek deseydim. Bunun Türkiye’yi bir felakete götüreceğini ben görüyordum” dedi.
Babacan söz konusu açıklamasında başkanlık sistemine de değinerek şöyle devam etti;
“Ben 6 yıldır yokum. Kendi sorumluluk alanlarımda yaptığım çalışmalardan benim işim rahat. Ancak yapmadığım söylemediğim keşkelerim var. Mesela 2017 referandumunda 15 Temmuz 2016'da darbe teşebbüsü oldu, OHAL ilan edildi hemen 6 ay sonra anayasa değişikliğine başlandı. Referanduma giderken hazırlık gizli tutuldu. Anayasa değişikliği hazırlandı ve birden gündeme geldi. Çok hızlı bir şekilde Meclis'e sunuldu. Bunun Türkiye'yi bir felakete götüreceğini ben görüyordum. Ama bunu kamuoyuna açıkça konuşmadım. 2015 Ağustos’ta bir karar aldım ben artık konuşmayacağım, artık sessiz bir şekilde eski hayatıma döneceğim dedim ama keşke konuşsaydım.”
Babacan, “Şu anda ülkeyi yönetenlerin kasıtlı olarak aldığı kararlarla attığı adımlarla gerçekleştirdiği bir çöküşü yaşıyoruz. Bu durumun nasıl bir felakete yol açtığını insanlar birkaç ay sonra anlayacak. Çok yaygın bir yoksullaşma olacak. Bu krizde zengin ve fakir arasındaki uçurum daha da artacak” ifadelerini kullandı.
Ekonomik krizden çıkmak için bir an önce erken seçim yapılması gerektiğini vurgulayan Babacan, “Orta direk çöküyor. Zengin daha zenginleşiyor, fakir daha da fakirleşiyor. Böyle bir tabloda derhal seçime gitmeli. Fakat daha gitmez, Erdoğan ‘1,5 senem daha var’ diyor” dedi.



Fas ve Cezayir: İspanya ve Portekiz'deki elektrik kesintileri nedeniyle bazı alanlarda hizmet verilemedi

İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)
İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)
TT

Fas ve Cezayir: İspanya ve Portekiz'deki elektrik kesintileri nedeniyle bazı alanlarda hizmet verilemedi

İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)
İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)

Faslı yetkililer dün İspanya ve Portekiz'de meydana gelen geniş çaplı elektrik kesintisinin Fas'ta internet hizmetlerinde ve havaalanı faaliyetlerinde ‘aksamalara’ neden olduğunu açıkladı.

Fas'ın GSM operatörlerinden Orange, Facebook sayfasından müşterilerine yaptığı duyuruda internet kesintisinin İspanya ve Portekiz'de meydana gelen ve uluslararası bağlantıları etkileyen geniş çaplı elektrik kesintisinden kaynaklandığını belirtti. Rakipleri olan diğer GSM operatörleri Maroc Telecom ve INWI ise herhangi bir açıklama yapmadı.

Fas Havalimanları Ofisi (ONDA) tarafından yapılan açıklamada, “İber Yarımadası'ndaki geniş çaplı elektrik kesintisi nedeniyle ülkedeki havaalanlarındaki kayıt sisteminde aksamalar yaşanıyor” denildi. Havaalanlarındaki işlemlerin manuel olarak devam ettiği belirtilen açıklamada, yolculara havaalanına gitmeden önce havayolları şirketleriyle iletişime geçerek uçuşlarının durumunu kontrol etmeleri çağrısı yapıldı.

Cezayir'de Posta ve Telekomünikasyon Bakanlığından dün öğleden sonra yapılan açıklamada, İspanya ve diğer Avrupa ülkelerini etkileyen geniş çaplı elektrik kesintisi nedeniyle önümüzdeki saatlerde internet hizmetlerinde kesinti yaşanabileceği belirtildi. Facebook üzerinden yapılan açıklamada, “Ancak, belirli bir süre için hizmetlerin devamlılığını sağlamak üzere önleyici tedbirlerin alındığı konusunda sizi temin ederiz” denildi.

Yetkililer, dün İspanya ve Portekiz'de meydana gelen büyük elektrik kesintisinin telekomünikasyon hizmetleri ve internet ağlarında geniş çaplı kesintiye neden olduğunu ve tren seferlerini aksattığını söyledi. İspanya hükümeti, elektrik kesintisinin kaynağını belirlemeye çalışıyor.

İspanya’nın komşusu Portekiz'de ise elektrik şirketinden yapılan açıklamada elektrik kesintisinden tüm İber Yarımadası’nın etkilendiği ve kesintinin öğle saatlerinde meydana geldiğini belirtildi. Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre son yıllarda dünyanın başka ülkelerinde de büyük elektrik kesintileri yaşandı.

Tunus Eylül 2023'te, Sri Lanka Ağustos 2020'de, Arjantin ve Uruguay ise Haziran 2019'da geniş çaplı elektrik kesintisi yaşadı. Avrupa'da Kasım 2006'da Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya ve İspanya'da on milyon kişi bir saat boyunca elektriksiz kaldı.