Pars foklarının köpekbalığı avladığı keşfedildi

Pars fokları genelde daha küçük balıkları, kuşları ve memelileri avlar (Andrew Shiva/Wikimedia Commons)
Pars fokları genelde daha küçük balıkları, kuşları ve memelileri avlar (Andrew Shiva/Wikimedia Commons)
TT

Pars foklarının köpekbalığı avladığı keşfedildi

Pars fokları genelde daha küçük balıkları, kuşları ve memelileri avlar (Andrew Shiva/Wikimedia Commons)
Pars fokları genelde daha küçük balıkları, kuşları ve memelileri avlar (Andrew Shiva/Wikimedia Commons)

Pars foklarının köpekbalıklarını yediği, söz konusu davranışı ilk defa belgeleyen bir araştırmada ortaya çıktı.
Araştırmacılar ve bilim insanları, Yeni Zelanda ve Avustralya'da yürütülen çalışmada, pars foklarının avlanmalarını ve dışkılarını takip ederek beslenme düzenlerini gözlemledi.
Fokların vücutlarında köpekbalıklarıyla fiziksel mücadele belirtileri, dışkılarındaysa köpekbalığı kalıntıları buldular.
Araştırmanın baş yazarlarından, LeopardSeals.org'dan Krista van der Linde, The Guardian'a "Menüde köpekbalığı bulunca şaşkınlığa uğradık" dedi.
"Ama daha sonra fil balıklarının ve hayalet köpekbalıklarının da pars fokları tarafından avlandığını keşfettik."
"Bu balıklar yırtıcılardan korunmalarını sağlayan büyük dikenlere sahip ve pars foklarının vücutlarında gerçekten de bu balıklardan kaynaklanan yaralar, hatta bazı durumlarda yüzlerine batmış büyük dikenler tespit edildi. Bir pars fokunun bu türden en az 14 yarası vardı."
Pars fokları kabuklu canlılar, daha küçük balıklar, kuşlar ve başka foklar da dahil çeşitli türlerle beslendiği bilinen süper avcılardır. Beslenme düzenleri üzerine küresel çapta yapılan çok sayıda araştırmaya rağmen pars foklarının köpekbalığı yediğine ilişkin bir kanıt daha önce ortaya konmamıştı.
Yeni Zelanda sularındaki pars foklarının beslenme düzenini inceleyen daha geniş ölçekli bir çalışma kapsamında araştırmacılar, 39 avlanma gözlemini kayıt altına aldı ve 1942 ile 2019 arasında toplanan 127 dışkı örneğini inceledi. Avlanma gözlemlerinin yüzde 23'ünde ve dışkıların yüzde 7'sinde köpekbalıklarının avlandığı tespit edildi.
Linde "Köpekbalıklarını çekici kılan besleyici bir özellikleri olması [ya da] onları yemenin bir tür kendini şımartma yolu olması ihtimaller dahilinde" dedi.
"Bir süper avcının başka bir süper avcıyla beslenmesi başlı başına epey ilginç. Pars foklarının sayısı gerçekten artmaya devam ederse ve bu daha sonra köpekbalığı popülasyonlarını etkilerse bunun nasıl sonuçlar doğuracağını kesinlikle bilmiyoruz."
Independent Türkçe



İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
TT

İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Çin'in güneybatısında keşfedilen 300 bin yıllık nadir ahşap aletler, bölgedeki ilk insanların büyük ölçüde kök ve yumrular gibi yeraltı bitkileriyle beslendiğini gösteriyor.

Hakemli dergi Science'da perşembe günü yayımlanan bulgular, Doğu Asya'daki erken insan atalarının gelişmiş bilişsel becerilerine, yaşantılarına, beslenme biçimlerine ve çevrelerine ışık tutuyor.

Yunnan eyaletinin Jiangchuan bölgesinde yer alan göl kıyısındaki Gantangqing arkeolojik kazı alanında, oksijenden yoksun kil tortularda ahşap aletlerin korunması sayesinde bu nadir buluntu elde edildi.

Araştırmacılar tortularda yaklaşık bin organik kalıntı da buldu.

Ortaya çıkarılan kalıntıları gelişmiş teknikler kullanarak tarihlendiren bilim insanları, aletlerin 250 bin ila 350 bin yıllık olduğunu tespit etti.

Bilim insanları, çeşitli biçim ve işlevlere sahip "son derece nadir" ahşap aletlerin yaklaşık 300 bin yıllık katmanlardan çıkarıldığını söylüyor.

Bugüne kadar bu döneme ait, biri Avrupa'da diğeri Afrika'da olmak üzere ahşap alet içeren sadece iki keşif yapılmıştı.
 

Görsel kaldırıldı.

Gantangqing'deki ahşap aletler (Liu ve ekip arkadaşları/Science)


Yeni keşfedilen çubuklardan ikisi, İtalya'nın Poggetti Vecchi bölgesinde bulunan 171 bin yıllık aletlere benzerlik gösteriyor.

Kanca biçimli benzersiz 4 aletin daha ortaya çıkarıldığını belirten bilim insanları, bunların muhtemelen kökleri kesmek için kullanıldığını söylüyor.

Ayrıca araştırmacıların ahşap aletlerin üzerinde kasıtlı cilalama ve kazıma izleri, kenarlarındaysa toprak kalıntıları saptaması, bunların kök ve yumrular gibi yeraltı bitkilerini kazmak için kullanıldığına işaret ediyor.

Bilim insanları, "Ahşap aletler arasında kazma çubukları ve küçük, eksiksiz, elle tutulan sivri uçlu aletler var" diye yazıyor.

Bilim insanları bu bulgulara dayanarak insanların Doğu Asya'daki atalarının muhtemelen bitki temelli bir beslenme biçimi izlediğinden şüphelenirken, bölgede çam fıstığı, fındık, kivi meyvesi ve su yumrularına dair kanıtlar tespit edildi.

Buna karşılık Avrupa ve Afrika'da saptanan ahşap aletler av aletleri, mızraklar ve mızrak uçlarıydı.

Çalışmanın ortak yazarı arkeolog Bo Li şöyle diyor:

Bu keşif, erken insan adaptasyonuna ilişkin önceki varsayımlara meydan okuyor. Çağdaş Avrupa yerleşimleri (Almanya'daki Schöningen gibi) büyük memelileri avlamaya odaklanırken, Gantangqing subtropik bölgelerde bitki temelli, eşsiz bir hayatta kalma stratejisini ortaya koyuyor.

Dr. Li, "Ahşap aletlerin çeşitliliği ve karmaşıklığı da arkeolojik kayıtlardaki önemli bir boşluğu dolduruyor, çünkü 100 bin yıldan daha eski ahşap aletler Afrika ve Batı Avrasya dışında son derece nadir görülüyor" ifadelerini kullanıyor.

Keşif, ahşap aletleri kullanan erken insanların dünya genelinde çok daha geniş bir alana yayıldığını gösteriyor.

Ayrıca farklı ortamlarda yaşayan tarih öncesi kültürlerin yerel olarak işlerine yarayacak aletler geliştirdiğine de işaret ediyor.


Independent Türkçe, independent.co.uk/news