Tunus’ta muhalefet mitingleri yasaklayan hükümete karşı meydanlarda

Tunus’ta siyasi partiler, Yasemin Devrimi’ni kutlamak için Cumhurbaşkanı’nın toplanma yasağına meydan okuyor

Tunus’ta kötüleşen yaşam koşullarını protesto eden önceki gösterilerden bir kare (EPA)
Tunus’ta kötüleşen yaşam koşullarını protesto eden önceki gösterilerden bir kare (EPA)
TT

Tunus’ta muhalefet mitingleri yasaklayan hükümete karşı meydanlarda

Tunus’ta kötüleşen yaşam koşullarını protesto eden önceki gösterilerden bir kare (EPA)
Tunus’ta kötüleşen yaşam koşullarını protesto eden önceki gösterilerden bir kare (EPA)

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in 25 Temmuz 2020’de Meclis’i askıya alarak seçilmiş hükümeti lağvetmesinin ardından bu kararları “darbe” olarak tanımlayan siyasi partiler Yasemin Devrimi’nin yıldönümünde Said karşıtı gösteriler düzenlemeyi hedefliyor.
Said’e karşı farklı ittifaklar içerisinde muhalefet eden siyasi oluşumlar arasında; Darbeye Karşı Vatandaşlar Hareketi, İslamcı “Nahda Hareketi”, Demokratik Güçler İttifakı (Sosyal Demokrat "Demokratik Akım Partisi" Liberal "Afak Tunus Partisi", Sosyal Demokrat "Emek ve Özgürlük için Demokratik Blok Partisi" (Tekattul) Liberal "Cumhuriyetçi Parti") yer alıyor.
Muhalif siyasi oluşumlar ve partiler yaptıkları ortak basın açıklamasında “sağlık koşullarının, siyasi açılardan istismar edildiğini” belirterek, hükümetin gösterileri ve mitingleri iki haftalığına yasaklama kararını eleştirdiler.
Nahda Hareketi, yetkililerin kararlarını açık bir şekilde hiçe sayarak, kutlama tarihi Said rejimi tarafından 17 Aralık olarak değiştirilen, 14 Ocak Yasemin Devrimi kutlamaları için vatandaşları başkentteki es-Sevra caddesine çağırdı. Bu kutlamanın, başta gösteri ve ifade özgürlüğü olmak üzere, halkın temel hak ve özgürlükler açısından elde ettiği kazanımların kutlanması için olduğu belirtildi. Ayrıca, “Kovid-19 pandemisinin siyasal açıdan suistimal edilmesine, pandeminin yayılma tehlikelerinin geri kalan özgürlükleri sınırlandırmak için kullanılmasına ve Yasemin Devrimi’nin kutlama çağrılarının görmezden gelinmesine karşı olduğunu” vurguladı. 
Aynı bağlamda, et-Tekattul’e bağlı siyasi partiler dün, devrik lider Zeynel Abidin bin Ali rejimine karşı çıkan en önemli gazetelerden biri olan “el-Mevkif” gazetesi binasında ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, sosyal mesafenin korunması ve maske kullanılması şartına riayet edilmesi şartı ile gösteri yapma hakları konusunda kararlı olduklarını ve “susturma politikasına” karşı olduklarını duyurdular.
Tekattul Partisi Genel Başkanı Halil ez-Zaviye Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalarda, “Salgınla Mücadele Bilim Kurulu tavsiyesine göre, sağlık konusunda alınan kararların sonuç vermesi için 3 hafta kadar beklenmesi gerekiyor, ancak hükümet sadece iki haftalık bir süre için mitingleri yasakladı, bu da söz konusu kararın yalnızca Tunusluların Yasemin Devrimi kutlamasını engellemeye yönelik olduğu anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.
Zaviye, hükümetin sağlık önlemlerinin uzun bir süre uzatılmasına yönelik niyetlerinin bulunduğunu, önlemlerin Şubat ayında düzenlenmesi planlanan Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (UGTT) Kongresi’ne kadar uzayabileceğini, bunun UGTT liderlerinin toplantı yapmalarının engellemesi ve ertelenmesi anlamına geldiğini ve son derece tehlikeli bir adım olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Said’in muhalifleri, hükümetin Eğitim kurumları, ibadethaneler, pazarlar ve benzeri alanları toplanma ve tüm gösteri biçimlerini sınırlamadan hariç tutmasında, hükümetin niyetinin muhalif hareketleri hedef almak olduğunu düşünüyor.
Demokratik Akım Partisi Genel Başkanı Gazi eş-Şuvaşi ise, destekçilerini “yetkililerin alacağı karar ne olursa olsun" bugün sokaklara çıkmaya çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Said’in Tunuslulara hizmet etmesi ve beklentilerini karşılaması gerektiğini söyleyen Şuvaşi, Said’in sadece hükümet üyeleriyle görüşüp “demokratik yola hizmet etmeyen, tek taraflı yolu seçtiğini” vurgulayarak, ulusal örgütler, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerle görüşmemesi karşısındaki şaşkınlığını dile getirdi.
Sosyalist çizgideki Tunus İşçi Partisi Genel Başkanı Hamma Hammami, düzenlediği basın toplantısında, sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ve halka açık gösterilerin engellenmesinin zamanlaması ile ilgili olarak “Siyasi zamanlama, sağlık koşulları tarafından belirlenmedi, Cumhurbaşkanı Said ve hükümetinin kararı daha ziyade, Said’in tek taraflı bir karar alarak anma tarihini 17 Aralık olarak değiştirmiş olduğu Yasemin Devrimi yıldönümü kutlamalarında, kendilerine karşı programlanan gösterileri engelleme niyetiyle geldi” açıklamasında bulundu.
Diğer yandan, Raşid Gannuşi liderliğindeki Nahda Hareketi, tutuklanan Nureddin el-Bahiri’nin sağlık durumunun kritik bir aşamaya girdiğini ve “ölümün kıyısında” olduğunu söyledi. Nahda, Cumhurbaşkanı Said’e atıfta bulunarak, mevcut yönetimi el-Bahiri’nin hayatından sorumlu tuttu. Ayrıca, “yetkili makamların uzlaşmaya yanaşmaması ve yasaların gerekliliklerine uymayı reddederek el-Bahiri’yi serbest bırakmaması” sebebiyle, el-Bahiri’nin sağlığının daha kritik bir duruma gelmesinin ardından, hayatının artık her zamankinden daha fazla risk altında olduğunu belirtti.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.