Sudan Başbakanı Burhan, soruşturma komitesi kurulması kararı aldı

AB:Askeri otorite krize siyasi bir çözüm bulmaya hazır değil.

Hartum 18 Ocak’ta geniş çaplı protestolara sahne oldu. (AP)
Hartum 18 Ocak’ta geniş çaplı protestolara sahne oldu. (AP)
TT

Sudan Başbakanı Burhan, soruşturma komitesi kurulması kararı aldı

Hartum 18 Ocak’ta geniş çaplı protestolara sahne oldu. (AP)
Hartum 18 Ocak’ta geniş çaplı protestolara sahne oldu. (AP)

Avrupa Birliği (AB), Sudanlı ‘askeri yetkililerin’ protestoculara karşı güç kullanmaya devam ettiğine dikkat çektiği açıklamasında yetkililerin krize müzakere edilmiş bir çözüm bulmaya hazır olmadıklarını vurguladı. Sudan Ordu Komutanı Korgeneral Abdulfettah el-Burhan, kanlı olayların ardından sokaklarda yaşanan öfkeyi bastırmak için harekete geçti. Geçen pazartesi günü 7 eylemcinin öldürülmesi ve onlarca kişinin de yaralanmasıyla ilgili bir soruşturma komitesi kurulması kararı aldı.
Hartum ve ülkenin birçok şehri 18 Ocak’ta, eylemcilerin güvenlik güçleri tarafından öldürülmesini protesto etmek için düzenlediği gösterilere sahne oldu. Siyasi güçler, direniş komiteleri ve meslek grupları tarafından sivil itaatsizlik çağrısı yapıldı.
Protestolar gündelik yaşamı felç etti. Hartum’un merkezindeki birçok dükkân kapandı ve kamu kurumlarının bazılarında da çalışmalar durduruldu. Çoğu Sudan üniversitesinde ve birçok bankada da çalışanların greve gitmesi nedeniyle çalışmalar askıya alındı. Başkent Hartum’da birçok mahallenin girişi büyük taşlarla kapatıldı.
AB, 18 Ocak’ta yaptığı açıklamada kendisinin ve uluslararası toplumun defalarca askeri yetkililere ‘barışçıl göstericileri hedef almaktan kaçınma’ çağrısı yaptığını ancak bu çağrıların dikkate alınmadığını vurguladı. Açıklamada aşırı güç kullanımının ve sivillere yönelik tutuklamaların devam etmesinin, askeri yetkililerin krize müzakere edilmiş ve barışçıl bir çözüm bulmaya hazır olmadığını gösterdiği kaydedildi.
AB, sivillere yönelik aşırı şiddetin, gazeteci ve aktivistlerin sürekli tutuklanmasının, Sudan’ı barış ve istikrar yolundan uzaklaştırdığıa işaret ettiği açıklamasında yetkililere gerginliği azaltma ve daha fazla can kaybını önleme çağrısında bulundu. Sudan’daki askeri yetkililerin çağrı yaptığı demokrasinin, medya özgürlüğü olmadan sağlanamayacağının altını çizen AB, el-Cezire kanalının izninin geri alınmasına ve muhabirinin görevden uzaklaştırılmasına dikkat çekti.
Sudan’daki Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, geçen pazartesi günü meydana gelen olaylar hakkında bir soruşturma komitesi kurma kararı aldı. Komite üyeleri, kuruluşundan itibaren 72 saat içerisinde uygulamaları durdurmak üzere harekete geçeccek alt kurumlardan ve savcılıktan oluşuyor.
Yüzlerce doktor, düzenli birimlere ve halk sağlığı tesislerine bağlı hastanelerde acil vakalar dışında görevi bıraktı, greve gitti.
Sudan polisi yaptığı açıklamada 7 vatandaşın öldüğünü, 22’sinin de yaralandığını bildirdi. Geçen pazartesi günü Hartum’da meydana gelen protestolarda da 50 polisin yaralandığı bilgisi paylaşıldı. Açıklamada Ayrıca 77 şüphelinin tutuklandığı, Başsavcılık gözetiminde yasal tedbirlerin alındığı kaydedildi.
Polis tarafından yapılan açıklamada protestolara, özellikle de polis karakollarına ve toplanma yerlerindeki güçlere saldırma girişimlerine en düşük seviyede güçle müdahale edildiği savunuldu.
Sudan Güvenlik ve Savunma Konseyi bir süre önce yaptığı açıklamada yürüyüşlerde meydana gelen ihlallerin olağanüstü hâl ve ceza kanunu doğrultusunda soruşturulması ve terörle mücadele için özel bir gücün kurulması çağrısında bulunmuştu.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.