Lübnan: Müstakbel seçmeni Hariri’yi boykot kararından vazgeçirmeye çalışıyor

Saad Hariri’nin ‘seçimleri boykot kararı’ Lübnan’da protesto edildi

Saad Hariri taraftarlarını selamlarken. (EPA)
Saad Hariri taraftarlarını selamlarken. (EPA)
TT

Lübnan: Müstakbel seçmeni Hariri’yi boykot kararından vazgeçirmeye çalışıyor

Saad Hariri taraftarlarını selamlarken. (EPA)
Saad Hariri taraftarlarını selamlarken. (EPA)

Lübnan (Sünni) Müstakbel Hareketi Genel Başkanı Saad Hariri, mayıs ayında yapılacak parlamento seçimlerine katılmayabileceğini açıkladı. Açıklamanın ardından, Müstakbel taraftarları, ülke genelinde gösteriler düzenledi. Başkent Beyrut’ta Hariri’nin evi ve Müstakbel Hareketi Genel Merkezi’nin bulunduğu Beytu’l Vasat semtinde toplanan çok sayıda partili, eski Başbakan Saad Hariri’yi, muhtemel boykot kararından vazgeçirmeye çalıştı.   
Ülkenin kuzeyindeki Trablusşam ve Akkar kentleri ile doğudaki Bekaa bölgesinde toplanan çok sayıda Müstakbel destekçisi, eski Başbakan Saad Hariri’yi seçimlere katılması yönünde desteklemek için dün Beyrut’a akın etti. Yağmurlu havaya rağmen Hariri’nin evinin önünde toplanan göstericiler, Müstakbel ve Hariri posterleri taşıyıp, eski Başbakan lehine destek sloganları attı.  
Hariri göstericilere yönelik yaptığı kısa konuşmada, “Hepiniz kalbimdesiniz, bugünlerin zor olduğunu biliyorum, ancak bu ev asla kapatılmayacak, size ve tüm Lübnanlılara açık olmaya devam edecek. Refik Hariri ölmüş değildir ki evimizi kapatalım. Ben de kanımı ve ruhumu size feda ederim, duygularınız ve buraya gelişiniz için teşekkür ederim, sizi işittim siz de yarın yapacağım açıklamayı dinleyin’’ ifadelerini kullandı.  
Akkar ve Trablus’ta toplanan Müstakbel taraftarları, çok sayıda taşıt aracılığıyla Beyrut’a doğru hareket etti. Otobüslerin üstündeki megafonlardan partinin seçim şarkıları çalındı.  Göstericiler, ‘Şehit Başkan Refik Hariri’nin yolunda olduklarını’ Saad Hariri’yi desteklediklerini ve seçimlere katılmasının zorunlu olduğunu ifade etti.  Sayda’daki göstericilerden biri, “Ulusal denklemde Hariri siyasetinin alternatifi bulunmuyor, seçimlere katılmama kararını değiştirmek için bu gösteriyi düzenliyoruz.” diye konuştu.  
Müstakbel hareketi Sayda temsilcisi Mazin Haşişu, gösterilerin kendiliğinden geliştiğini, siyasi temsilcilerini olası bir seçim boykotundan vazgeçirmek isteyen Sünni kitlelerin tutumunu yansıttığını söyledi. Haşişu ayrıca Hariri’nin, en zorlu zamanlarda Lübnan siyasetinin merkezinde yer aldığını ve ülkedeki istikrarın ana unsurlarından olduğunu ifade etti.  



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.