Myanmar'da geçen yıl 1,6 milyon kişi işini kaybetti

Rangoon'daki ordu karşıtı protestocular (AFP)
Rangoon'daki ordu karşıtı protestocular (AFP)
TT

Myanmar'da geçen yıl 1,6 milyon kişi işini kaybetti

Rangoon'daki ordu karşıtı protestocular (AFP)
Rangoon'daki ordu karşıtı protestocular (AFP)

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), askeri yönetim altındaki Myanmar'da geçen yıl yaklaşık 1,6 milyon kişinin işini kaybettiğini duyurdu.
ILO tarafından yayınlanan raporda, siyasi kargaşa, şiddet, güvensizlik ve yerinden edilmenin yanı sıra Kovid-19 salgınından kaynaklanan sorunlar nedeniyle ülkenin "çok boyutlu bir insani krizle" karşı karşıya olduğu kaydedildi.
Ordunun 1 Şubat 2021'de seçilmiş hükümeti devirerek iktidarı ele geçirmesinin ardından, kayıtlı ve kayıt dışı istihdam dahil olmak üzere işini kaybedenlerin tüm istihdamın yaklaşık yüzde 8'i olduğuna işaret edildi.

Ülke ekonomisinin geçen yıl yaklaşık yüzde 18 oranında daraldığı tahmin edilirken, askeri yönetimin işçi örgütlenmesine de darbe vurmasıyla fabrikalardaki koşulların kötüleştiği ve pek çok işçinin düşük ücretli işlere veya çiftlik işlerine yöneldiği aktarıldı.
Yatırımcıların projeleri askıya alması veya iptal etmesi nedeniyle yaklaşık 350 bin inşaat işi ortadan kalktı.
Otellerin kapanması ve pandemi nedeniyle çoğu seyahatin kısıtlanması üzerine turizm ve otelcilik sektörlerinde de yaklaşık 80 bin kişi işini kaybetti.
Kadın istihdamı için en hızlı büyüyen alanlardan hazır giyim imalatı sektöründe de 220 bin kişilik daralma yaşandı.

Daralan istihdamın önemli oranda kadınları etkilediği aktarılan raporda, istihdamda yaklaşık 1,6 milyon kişilik daralma olduğu bildirildi.

Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı.
Bu arada, Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu, ülkede darbeden bu yana 1400'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 10 binin üzerinde kişinin gözaltına alındığını bildirdi.



Netanyahu'nun sözcüsü görevinden ayrıldı: Sebep eşi Sara ile yaşanan anlaşmazlıklar mı?

Sara Netanyahu, eşi Binyamin Netanyahu’nun arkasında dururken (AFP)
Sara Netanyahu, eşi Binyamin Netanyahu’nun arkasında dururken (AFP)
TT

Netanyahu'nun sözcüsü görevinden ayrıldı: Sebep eşi Sara ile yaşanan anlaşmazlıklar mı?

Sara Netanyahu, eşi Binyamin Netanyahu’nun arkasında dururken (AFP)
Sara Netanyahu, eşi Binyamin Netanyahu’nun arkasında dururken (AFP)

Dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Başbakanlık Sözcüsü Omer Dostri'nin görevinden ayrılacağını duyurdu. Açıklamaya göre Dostri, Başbakan Netanyahu’ya ‘görevinden ayrılma isteğini ve yeni bir yol izleme niyetini’ bildirdi.

Times of Israel gazetesi, bu açıklamanın, Başbakan Netanyahu’nun Dostri'yi görevden aldığına dair basında çıkan haberlerin ardından yapıldığını aktardı. Başbakanlık Ofisi, Dostri'nin ‘çok cepheli bir savaşın yaşandığı en çalkantılı ve karmaşık yıllardan birinde’ yaptığı çalışmalara övgüde bulundu ve Netanyahu'nun Dostri'ye ‘ilkeleri, özverisi ve profesyonelliği için’ teşekkür ettiğini belirtti.

frgtyu
Sara Netanyahu (AFP)

Açıklamaya göre Başbakan Netanyahu’nun İsrail ve tüm Yahudi halkı için hayati kararları nasıl aldığını yakından görme fırsatı bulan Dostri, Başbakan Netanyahu'nun İsrail'i barış içinde parlak bir geleceğe doğru yönlendirmeye devam edeceğinden emin olduğunu söyledi. Daha önce İsrail’in Kanal 13 televizyonu Dostri'nin Başbakan'ın eşi Sara Netanyahu ile yaşadığı bazı anlaşmazlıklar nedeniyle görevden alındığını bildirmişti. Ancak bu iddiayı yalanlayan Netanyahu'ya yakın kaynaklar kararın Netanyahu’nun Dostri'nin deneyim ve yetkinlikten yoksun olduğu görüşünden kaynaklandığını söylediler. Jerusalem Post gazetesine göre Dostri, geçtiğimiz yılın ağustos ayından bu yana Başbakan Netanyahu’nun resmi sözcüsü ve medya danışmanı olarak görev yapıyordu.

İsrail merkezli Walla haber sitesine göre Netanyahu'ya yakın kaynaklar, geçtiğimiz ay savaş sırasında ekibi güçlendirmek amacıyla Netanyahu’nun basın ekibine katılan Likud Partisi üyesi Zeev Agmon'un, Sara Netanyahu'ya özellikle yakın olduğunu belirttiler.

Öte yandan Dostri, Netanyahu'nun önümüzdeki ABD ziyaretine katılmayacak, onun yerine Agmon ve Netanyahu'nun medya danışmanı Tupaz Luk yer alacak.