Altmışlı yılların ortalarında doğan ve günümüzde eski moda olarak kabul edilen video sanatı yıllardan beri hayli yavaş şekilde ilerlemekte. Dammam Kültür ve Sanat Derneği, çağdaş insanın fikir ve özlemlerini görüntüyle ifade eden bu sanatı tanıtma çabaları kapsamında Uluslararası Dördüncü Video Sanatı Forumu'nu "Işığın Tefekürü: Hayal Gücüne Ulaş" sloganıyla başlattı.
Derneğin ve forumun yöneticisi Yusuf el-Harbi, Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, video sanatının şu anda takipçilerin ve kullanıcıların dikkatlerini yoğunlaştırdığı en çağdaş sanatlardan biri olarak kabul edildiğini belirtti. Ayrıca el-Harbi, "Bu sanat türü, varlığını ve geniş çevrelere yayılımını, yeni neslin tutkulu takibini yoğunlaştıran internetteki özel web siteleri aracılığıyla elde etti” dedi.
El-Harbi, Suudi Arabistan'ın küresel teknoloji ve görsel hareket içerisinde tartışarak ve engellerden kaçınarak üretim, takip, araştırma, üslup ve iletişim açısından aktif bir dinamizme tanık olduğunu ve bu konunun da bu sanat türünü tanıtmanın, onu takipçiler ve eleştirmenlerle tartışmaya kapısını açan etkinliklerin sayısıyla harekete geçirildiğine ve ortaya çıktığına işaret etti.
El-Harbi forumun, uzmanların görüşüne ilk kez sunulan araştırma makalelerini gündeme getirdiğini belirtti. Araştırmacıların, dijital sanatın geleceğini video sanatıyla, mekana bağlı ya da bağımsız olarak Körfez video sanatı ve mevcut sanatsal ve estetik yetenekler bakımından araştırmalarını gerçekleştireceklerini kaydetti. El-Harbi, "Forum, makaleler, yarışmalar ve sergilerle dünya ülkelerine ulaşmayı hedefliyor. Bu, video içerikli sanat türünü icra eden sanatçılara yönelik uluslararası oturumlara ek olarak Dünyada video sanatında uzmanlaşacak yeni yetenekler ve en son teknolojilerdeki çeşitli uluslararası katılımlarla kanıtlandı" dedi.
El-Harbi video sanatını, “Bireysel titizlik ve basit sunum yöntemleriyle ilk adımları ürkek olarak atıyor görünen, dışa vurumcu cesaret ve serüven taşıyan bir deneyim” olarak tanımlıyor. Bu sanat türünün tüm tarafların iş birliğiyle, derneklerden, kurumlardan, kültür merkezlerinden ve özel galerilerin dar çerçevelerinden yavaş yavaş çıkmayı başardığını, bu teknik hakkında araştırma yaptığını ve onda üst düzey özelliklere, sanatsal hedeflere sahip sanatsal bir vizyon olduğunu düşünüyor.
Dernek, araştırmaya paralel olarak okuma, eleştirel görüş ortaya koyma, araştırma makaleleri yazma suretiyle fikri, teorik ve uygulamalı entelektüel çalışmaların önünü açarak sorunlar, görsel ve estetik olgunluk arayışı, derinlik, estetik, yenilik ve gelişmeyi birleştiren çeşitli organizasyonel araştırma, yürütme ve teknik seviyelerde profesyonel deneylerin kazanılmasına çalışıyor.
Video sanatı eserlerine ek olarak, bu yılki oturumda, özellikle eserlerin uygulanmasında veya okunmasında ve sorunlarının ortaya konulmasında Suudi Arabistan’ın seçkin deneyimlere sahip olması nedeniyle, teknik ve bilimsel araştırma değeri olan basılı referanslar olacak araştırma makaleleri ve kurslar yer alıyor. Bu kurslar ulusal deneyimi geliştirecek, teknik ve eleştirel olarak araştırma ve uygulamayı teşvik edecek, dünyanın her yerinden gelen araştırmalara kıyasla araştırma seviyesinin bir uyarlaması olacak.
Forum’da toplamda 37 ülkeden 139 eserin yer alırken 70 eserden 32’si sergiye kabul edildi. El-Harbi, video sanatının eski bir sanat olduğunu ancak yaygınlığının birçok nedenden dolayı halen daha sınırlı olduğunu kabul ediyor. Zira uygulama alanının sınırlı olması başkalarının içerik hakkında sorgulamada bulunmasını tuhaf karşılamasına neden oluyor.
Derneğin forumun web sitesindeki ifadelere göre sanatın sınırlılıkları daha geniş ifade alanlarına yetişme umuduyla teknolojiye ayak uydurmayı gerektiriyor. Bu nedenle, elde edileni kullanmak, ses ve görüntü belleğini teknolojik ilerlemeyi takip eden ve onu sanatın hizmetinde kullanan bu mobil deneysel çevre içine yerleştirmeyi gerektiriyor.
Dernek video sanatını şu şekilde tanımlıyor: “Özellikle görüntü ve video teknolojisinin kamera, televizyon ve sinema ile bütünleşmesi, görsel koordinasyonu sağlayan performans, efektler ve dijital teknik cihazlarla entegrasyon özellikle altmışlı yılların ortalarında dünyanın bu yeni görsel bebeğini dünyaya getirmek için yavaş yavaş birleşmeye başlayan içerik, hareket ve görüntüyü birleştiren ifade çıkışları video sanatını yarattı.
Körfez'de türünün ilk örneği olarak düzenlenen Uluslararası Video Sanat Forumu, başta Suudi Arabistan olmak üzere Arap, Körfez ve uluslararası deneyimleri kucaklayan bu çağdaş sanatı ve önemini tanıtırken, deneyimlerini izleyicilerine sunabileceği ve profesyonel özellikleriyle uluslararası deneyimlerle iletişim kurabileceği özel alanlar sağladı.”
Suudi Arabistan: Dördüncü Video Sanatı Forumu Dammam’da başladı
Dammam'daki uluslararası forumda, sanatın dijitalleşmesi ve video sanatının geleceği ele alınıyor

Video Sanatı Forumu’nun önceki gösteriminden bir kare
Suudi Arabistan: Dördüncü Video Sanatı Forumu Dammam’da başladı

Video Sanatı Forumu’nun önceki gösteriminden bir kare
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة