Büyük Mısır Müzesi’nin alt yapı projeleri tamamlandı

Sfenks Uluslararası Havalimanı’nın ve iki metro istasyonun inşaatında neredeyse sona gelindi.

Büyük Mısır Müzesi’nin alt yapı projeleri tamamlandı
TT

Büyük Mısır Müzesi’nin alt yapı projeleri tamamlandı

Büyük Mısır Müzesi’nin alt yapı projeleri tamamlandı

Mısır’ın başkenti Kahire’de, Giza Piramitleri’nin karşısındaki Remaya Meydanı’nda inşaatına başlanan Büyük Mısır Müzesi’nin açılışının bu yıl bitmeden yapılması için hazırlıklara devam ediliyor. Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, bakanlar ve üst düzey yetkililer ile yaptığı toplantıda Büyük Mısır Müzesi ve bulunduğu bölgenin inşaatı hakkında bilgi verdi.
Medbuli şu açıklamada bulundu:
“Toplantı, Büyük Mısır Müzesi projesinde devam eden çalışmaların yürütülmesini takip etmemiz için gerçekleştirildi. Güneş teknelerinin yapımı ve müzenin dev arkeolojik alanı içerisinde yer alacak eserlerin sergilenmesine yönelik hazırlıkların takibi konusunda bu toplantı düzenlenmektedir.”
Medbuli, Sfenks Uluslararası Havalimanı’nın yenilenmesinin ve bölgedeki iki metro istasyonunun çalışmalarının hızlı bir şekilde tamamlandığını belirterek sorumlu şirketlerin müzenin açılış tarihine hazır olması için yönetim ve işletmeler sözleşmelerinin tamamlanmasının önemli olduğu ifade etti.
Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanı Dr. Halid el Anani de “Bakanlığımız ve sorumlu şirketler, müze inşaatının tamamlanması için belirlenen süreyi takip ediyor. Müze etrafındaki oteller verimliliği artırıyor ve geliştirme çabalarımız sürüyor” dedi.

Büyük Mısır Müzesi ve çevresindeki projeleri denetlemekle görevli General Atıf Miftah, çalışmalarda neredeyse sona gelindiğini belirttiği açıklamasında şu ifadeleri kulandı:
 “Dış avlu ve tesislerdeki çalışmalar tamamlandı. Dikilitaş Meydanı da tamamlanırken Büyük Salon Meydanı ve Büyük Merdiven’de yüzde 99,8 oranında sona gelindi. Büyük Merdiven’in son temizlik çalışmaları yapılıyor.”
General Miftah, toplantıda Büyük Mısır Müzesi’nin sigortası ve Khufu (Keops) Teknesi’nin sergileneceği alan hakkında bilgi verdi. Mermer ve cam tesisatı ile yüzde 85 oranında hazırlığı yapılan binanın yüzde 99,5 oranında yangına dayanıklı bir şekilde yalıtılmış olacağı belirtildi.
Büyük Mısır Müzesi Arkeolojik İşlerden Sorumlu Eski Eserler Bakan Yardımcısı Dr. Tayyib Abbas, Kral Tutankamon salonunun yüzde 99,8 oranında açılışa hazır olduğunu ve büyük sergi salonlarının inşaatının neredeyse yüzde yüz oranında tamamlandığını bildirdi.
Ulaştırma Bakanlığı’nın Büyük Mısır Müzesi kapsamındaki projelerin takibinden sorumlu Ulaştırma Bakan Yardımcısı Halid Mübarek, dördüncü metro hattının ilk etabının yapım aşamasında olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada 18,8 kilometre uzunluğunda olan ve Büyük Mısır Müzesi de dahil 17 istasyonu olan projenin müze istasyonu hariç tüm inşaatının şirketlere devredildiği kaydedildi. Açıklamalara göre müzenin açılışından önce istasyonun hazır olması için yüzeydeki çalışmalar mayıs ayının sonuna kadar tamamlanacak. İnşaat çalışmaları Giza Valiliği ile birlikte yapılıyor.
Mübarek, istasyondaki inşaatın yüzde 50 oranında tamamlandığını, ana duvar çalışmalarının yüzde 81, yan duvar çalışmalarının ise yüzde 64 oranında, bölme duvarlarının inşaatının ise bittiğini açıkladı.
Mübarek, Remaya Meydanı’ndan Orta Çevre Yoluna kadar olan 16 kilometre uzunluğunda Kahire- Fayum Çöl Yolunun geliştirilmesi için projelerin yürütüldüğünü belirterek inşaatın müzenin açılışından daha önce tamamlanacağını vurguladı. Kahire’nin etrafındaki İskenderiye Çöl Yolu’ndan Büyük Kahire yoluna uzanan Al Vahad yoluna 8 kilometre uzunluğundaki çevre yolunun eklenmesine ilişkin çalışmalarda ve Remaya Meydanı’ndan Sfenks Havalimanı’na kadar olan Kahire- İskenderiye Çöl Yolu’nun yenilenmesinde sona gelindiğini ifade etti.
Mısır, Turizm ve Eski Eserler Bakanı, Kahire’nin doğusunda yer alacak müzenin ve Mısır Başkentleri Müzesi’nin açılışının yapılacağı 2022 yılının turizm ve arkeoloji alanında özel bir yıl olacağını açıkladı. Tutankamon’un Mısır’ın güneyindeki mezarının keşfedilmesinin 100’üncü yılının yanı sıra Rosetta Taşı’ın deşifre edilmesinin de 200’üncü yılı kutlanacak.

Kahire’nin batısında yer alan Giza’da bulunacak ve inşaat masraflarının bir milyar dolar olacağı düşünülen Büyük Mısır Müzesi’nde dünyanın en büyük arkeolojik restorasyonu yapılıyor. Müzede, eserlerin korunması için cam bölmeler ve cephesi kaymaktaşından yapılacak duvarlar yer alacak.
Müzede ana müze binası, ana meydan, VIP girişi, Ramses avlusu, konferans binası, eğlence parkı ve çocuk bahçesi gibi çeşitli alanlar yer alacak. Büyük Merdiven, Piramit Restoranı, Dikilitaş ve Kral Tutankamon salonunun bulunacağı müze yaklaşık 167 bin metrekarelik bir alanda yükselecek.
2002 yılında temelleri atılan ve dünyanın en büyük arkeolojik müzelerinden biri olacak tesiste 50 bin eser sergilenecek. Daha sonra restore edilecek 50 bin eser daha müzeye dahil edilecek.
Müzede çalışan restorasyon uzmanları ve arkeologlar geçtiğimiz ekim ayında, mKral Tutankamon’un ikinci anıtının transferini ve yeniden kurulumunu tamamlamıştı. İkinci anıt, genç firavunun şapellerinin geri kalanı ile kendisine ayrılmış bir alanda bulunacak.
5 bin parçadan oluşan Firavun Tutankamon’a ait eşyalar, müzenin en önemli eserleri arasında sayılıyor. Eserlerin tamamı bir arada ilk kez bir salonda sergilenecek. Koleksiyonun çoğu parçası restore edildi. Daha önce sergilenmeyen ve Mısır Müzesi’de ağır hasar aldığı için saklanan eserler de restore edilerek müzedeki yerini alacak.
Müzenin kasım ayında açılması bekleniyor.



Arap ve İslam dünyası, İsrail’in Batı Şeria üzerinde egemenlik kurma girişimini reddediyor

İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
TT

Arap ve İslam dünyası, İsrail’in Batı Şeria üzerinde egemenlik kurma girişimini reddediyor

İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)
İşgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinin batısında, Filistinlilere ait evler ve dükkanlar İsrail buldozerleri tarafından enkaz yığınlarına dönüştürüldü. (AFP)

Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Endonezya, Pakistan, Mısır ve Türkiye dışişleri bakanları, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da yasa dışı İsrail egemenliğini dayatmayı, yerleşimleri pekiştirmeyi ve yeni bir hukuki ve idari fiili durum oluşturmayı hedefleyen karar ve uygulamalarını en sert ifadelerle kınadı. Söz konusu adımların, Batı Şeria’nın yasa dışı ilhakına yönelik girişimleri hızlandırdığı ve Filistin halkının zorla yerinden edilmesine yol açtığı vurgulandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan ortak bildiride, İsrail’in işgal altındaki Filistin toprakları üzerinde herhangi bir egemenliğinin bulunmadığı bir kez daha yinelendi. Bakanlar, İsrail’in Batı Şeria’da sürdürdüğü yayılmacı politikalar ve hukuka aykırı uygulamaların bölgede şiddeti ve çatışmayı körüklediği uyarısında bulundu.

fevfev
İsrail ordusuna ait buldozerler, Batı Şeria’nın Ramallah kentinin batısındaki Şukba köyünde Filistinlilere ait üç evi yıktı. (AFP)

Bakanlar, bu hukuka aykırı uygulamaları kesin bir dille reddettiklerini belirterek, söz konusu adımların uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu, iki devletli çözümü baltaladığını ve Filistin halkının 4 Haziran 1967 sınırları içinde, başkenti Kudüs olan, bağımsız ve egemen bir devlet kurma yönündeki devredilemez hakkına saldırı niteliği taşıdığını vurguladı. Açıklamada, bu uygulamaların bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik devam eden çabaları da sekteye uğrattığı ifade edildi.

Bakanlar ayrıca, işgal altındaki Batı Şeria’da hayata geçirilen bu yasa dışı uygulamaların hükümsüz ve geçersiz olduğunu, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin özellikle 1967’den bu yana, Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarının demografik yapısını, karakterini ve statüsünü değiştirmeyi amaçlayan tüm İsrail uygulamalarını kınayan 2334 sayılı kararı başta olmak üzere BM kararlarının açık ihlali anlamına geldiğini kaydetti. Açıklamada, 2024 yılında Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından yayımlanan danışma görüşüne de atıf yapılarak, İsrail’in işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki politika ve uygulamalarının ve bu topraklardaki varlığının hukuka aykırı olduğu hatırlatıldı.

sdfrg
İsrailli askerler, işgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinde yerleşimcilerin yaptığı bir tur sırasında nöbet tutuyor. (Reuters)

Bakanlar, uluslararası topluma yasal ve ahlaki sorumluluklarını üstlenmesi çağrısını yineleyerek, İsrail’i işgal altındaki Batı Şeria’da tehlikeli tırmanışı ve yetkililerinin kışkırtıcı açıklamalarını durdurmaya zorlaması gerektiğini vurguladı.

Açıklamada, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkının ve iki devletli çözüm temelinde, uluslararası meşruiyet kararları ile Arap Barış Girişimi doğrultusunda devletini kurma yönündeki meşru taleplerinin karşılanmasının, bölgede güvenlik ve istikrarı garanti altına alacak adil ve kapsamlı bir barışa ulaşmanın tek yolu olduğu ifade edildi.


Irak: Cumhurbaşkanlığı seçim oturumu için tarih belirleme konusunda yine karar veremedi

Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlandırılmasını görüşmek üzere 1 Şubat'ta bir toplantı düzenledi (X)
Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlandırılmasını görüşmek üzere 1 Şubat'ta bir toplantı düzenledi (X)
TT

Irak: Cumhurbaşkanlığı seçim oturumu için tarih belirleme konusunda yine karar veremedi

Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlandırılmasını görüşmek üzere 1 Şubat'ta bir toplantı düzenledi (X)
Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlandırılmasını görüşmek üzere 1 Şubat'ta bir toplantı düzenledi (X)

Irak parlamentosu, bugün gündemine yeni bir cumhurbaşkanı seçimini dahil etmeyi başaramadı; bu, parlamento seçimlerinin üzerinden iki aydan fazla zaman geçmesine rağmen yaşanan üçüncü başarısızlık oldu.

Bu geri adım, Şii ve Kürt güçleri arasında devam eden siyasi anlaşmazlıkların ortasında geldi; bu anlaşmazlıklar, cumhurbaşkanı adayı konusunda uzlaşmaya varmalarını engelledi ve ülkedeki siyasi çıkmazın devam etmesine neden oldu.

Mevcut Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, yeni bir hükümet kurma ve cumhurbaşkanı seçme için anayasal sürelerin aşılmasının ardından geçici hükümete liderlik ediyor; bu durum Irak siyasi sahnesini daha da karmaşıklaştırarak, anayasal kurumların etkinliğini zayıflatmaktadır.

Gözlemciler, bu durumun devam etmesinin, siyasi güçler arasındaki gerilim ve bölünme ortamında, devlet çalışmalarında daha fazla olumsuzluğa yol açabileceğine ve diğer anayasal hakların tamamlanmasını geciktirebileceğine dikkat çekiyor.


Meşal: Hamas, silah bırakmayı ve yabancı yönetimi reddediyor

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında, dün yıkılan binaların enkazı arasında oynayan çocuklar (AFP)
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında, dün yıkılan binaların enkazı arasında oynayan çocuklar (AFP)
TT

Meşal: Hamas, silah bırakmayı ve yabancı yönetimi reddediyor

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında, dün yıkılan binaların enkazı arasında oynayan çocuklar (AFP)
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında, dün yıkılan binaların enkazı arasında oynayan çocuklar (AFP)

Hamas'ın yurt dışı siyasi bürosunun başkanı Halid Meşal, hareketin silahlarından vazgeçmeyi ve Gazze Şeridi'nde "yabancı yönetimi" kabul etmeyi reddettiğini teyit etti.

Meşal, dün 17. Doha Forumu'nda yaptığı konuşmada, "direnişi, direniş silahlarını ve direnişi gerçekleştirenleri suçlu ilan etmenin" kabul edilemez bir şey olduğunu ifade etti. Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Meşal konuşmasına şöyle devam etti: "İşgal olduğu sürece direniş de vardır. Direniş, işgal altındaki halkların hakkıdır ve uluslararası hukukun, ilahi yasaların, ulusların hafızasının bir parçasıdır ve uluslar bununla gurur duyarlar."

Meşal, ABD Başkanı Donald Trump başkanlığındaki “Barış Konseyi”ne, Gazze Şeridi'nin yeniden inşasına ve yaklaşık 2,2 milyon sakinine yardım ulaştırılmasına olanak sağlayacak “dengeli bir yaklaşım” benimsemesi çağrısında bulundu.

Fetih ise İsrail'i, Gazze'yi yönetmekle görevli ulusal komitenin Şeride girişini engellemeye devam etmekle suçladı ve bunu, İsrail'in ateşkes anlaşmasının bir sonraki aşamasını uygulamaya geçmeyi reddetmesi olarak değerlendirdi.