Avrupa aşının dördüncü dozunun uygulanmasına doğru ilerliyor

Avrupa ülkelerinde hastaneye yatış oranları istikrarlı bir şekilde düşüyor. (DPA)
Avrupa ülkelerinde hastaneye yatış oranları istikrarlı bir şekilde düşüyor. (DPA)
TT

Avrupa aşının dördüncü dozunun uygulanmasına doğru ilerliyor

Avrupa ülkelerinde hastaneye yatış oranları istikrarlı bir şekilde düşüyor. (DPA)
Avrupa ülkelerinde hastaneye yatış oranları istikrarlı bir şekilde düşüyor. (DPA)

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) kendisine bağlı Aşı Uzmanları Komitesi’nin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşıların dördüncü dozlarının uygulamasına yönelik direktif ve tavsiyelerini verme sürecinde olduğunu ve muhtemelen önümüzdeki hafta bitmeden bu adımın tamamlanacağını duyurdu.
Söz konusu açıklama, Avrupa Bulaşıcı Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) Avrupa ülkelerinde Kovid-19’a yakalananlar arasında hastaneye yatış oranının istikrarlı bir şekilde azaldığını belirterek çoğu aşı olmamış veya kronik hastalıkları bulunan ve aşının ek dozunu almayan yaşlılar arasındaki ölüm oranının halen yüksek olduğuna yönelik uyarılarda bulunmasının ardından geldi.
Oxfam, açıklamadan birkaç saat sonra EMA’nın bu adımını kınadı. Küresel Aşı İttifakı’nın (GAVI) perşembe günü yaptığı açıklamada Avrupa Birliği ülkelerinin, bu yılın başından bu yana Afrika ülkelerine bağışladığı 30 milyon doz aşıya kıyasla son kullanma tarihi nedeniyle bu ayın sonuna kadar 55 milyon doz aşıyı imha edeceğini belirttiğini hatırlattı.
Oxfam Sözcüsü Sara Albiani, salgının yılın başından bu yana Afrika ülkelerinde en az 250 bin kişinin ölümüne neden olduğunu, bunun günlük 7 bin can kaybına denk geldiğini vurguladı. Albiani söz konusu durumun aşı yetersizliğinden kaynaklandığını zira Afrika’daki toplam nüfusun sadece yüzde 11’nin ilk doz aşıyı olduğunu belirtti.
Fransa’nın AB dönem başkanlığını yaptığı sırasında gerçekleşen Afrika Birliği-Avrupa Birliği Zirvesi’nin oturumunun açılışı ile eş zamanlı olarak, perşembe günü öğleden sonra Brüksel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Albiani şu ifadeleri kullandı:
“Avrupa Birliği üye ülkeleri, Almanya’nın etkisi ve ısrarı ile Hindistan ve Güney Afrika’nın, Afrika Birliği ve yüzden fazla ülkenin desteğiyle geçen yıl Dünya Ticaret Örgütü’ne sunduğu, Kovid-19 aşıları üzerindeki fikri mülkiyet haklarının askıya alınması önerisini reddetti.”
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) daha önce birçok kez virüse karşı bağışıklık seviyesini daha uzun süre yüksek oranda tuttuğu bilimsel olarak kanıtlandığı için ek doz uygulanmasına karşı olmadığını belirtmişti. Ancak yılın ilk yarısı bitmeden dünya nüfusunun yüzde 70’inin aşılanması hedefine ulaşmak için aşıların mümkün olan en geniş ölçekte dağıtılmasına öncelik verilmesi gerektiğini vurgulamıştı. WHO uzmanları bu oranın, salgını kontrol alma çabalarını başlangıç ​​noktasına geri döndürecek olan, şimdiye kadar bilinenden daha hızlı veya daha öldürücü yeni varyantları önlemek için yeterli oranda sürü bağışıklığına ulaşılmasını sağlayacağını düşünüyor.
Avrupa Bulaşıcı Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) günlük vaka sayısındaki istikrarlı düşüşün ardından bu ayın sonundan itibaren Kovid-19 kaynaklı ölümlerin azalmasını bekliyor. Bu sırada, Avrupa’daki ölüm oranının geçen sonbaharda arttığını, kasım ayında zirveye ulaştığını, sonrasında da kademeli olarak azalsa da yaşlılar arasında aşılama oranının halen düşük olduğu ülkelerdeki bu düşüşün çok yavaş olduğunu da hatırlattı.
ECDC uzmanları gelecek ayın sonunun Avrupa düzeyinde pandemi süreci için bir dönüm noktası olmasını ve ilkbahar ve yaz aylarının salgında, yeni vaka ve can kaybı sayılarında düşüşe tanık olacağını düşünüyorlar. Ancak aynı zamanda gelecek kış mevsiminde virüsün tekrar yayılacağı konusunda da uyarıda bulundular. Uzmanlar bu bağlamda, kısıtlamaların ve önleyici tedbirlerin kaldırılmasının kademeli olarak yapılması ve yeni bir salgın dalgası ile mücadele için yeterli insan gücü ve teknik kaynakları ile sağlık sistemlerinin güçlendirilmesine özel önem verilmesi gerektiği görüşündeler.
ECDC’nin son açıklamasında Avrupa’daki aşılama oranının yüksek olmasının yakın gelecekte daha ölümcül vakaların ortaya çıkmayacağına dair bir miktar iyimserlik sağlasa da pandeminin sonunun henüz yakın olmadığı uyarısında bulundu. Pandeminin henüz bitmediği uyarısı yaptı.



Rus İHA'ları Ukrayna'nın çeşitli bölgelerini bombaladı

Ukraynalılar, Rus insansız hava araçlarından korunmak için Kiev'deki bir metro istasyonuna sığındı (A.P.)
Ukraynalılar, Rus insansız hava araçlarından korunmak için Kiev'deki bir metro istasyonuna sığındı (A.P.)
TT

Rus İHA'ları Ukrayna'nın çeşitli bölgelerini bombaladı

Ukraynalılar, Rus insansız hava araçlarından korunmak için Kiev'deki bir metro istasyonuna sığındı (A.P.)
Ukraynalılar, Rus insansız hava araçlarından korunmak için Kiev'deki bir metro istasyonuna sığındı (A.P.)

Rus insansız hava araçları (İHA), dün gece Ukrayna'nın birçok bölgesini bombaladı. Bugün güneydeki Herson bölgesinde konutlar da dahil olmak üzere birçok bölgeyi vurdu. Bölge valisi Oleksandr Prokudin, 11 kişinin yaralandığını ve gaz boru hattı, benzin istasyonu, araba tamirhanesi ve özel araçların da hasar gördüğünü söyledi.

Ukrayna'nın doğusundaki Çuviv kentinde, askeri Vali Oleg Sinegubov'un Telegram'da yaptığı açıklamaya göre, bir İHA saldırısında en az 3 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında 12 yaşındaki bir çocuk da bulunuyor. Sinegubov, Kobyansk kentinde de 2 kişinin yaralandığını belirtti.

Öte yandan, Associated Press ajansı bugün Ukrayna ordusundan aldığı bilgiye göre hava savunma sistemlerinin, aralarında iki adet “Cruise” füzesinin de bulunduğu 270 hedefi vurduğunu bildirdi.

Rusya, 9 füze ve 63 İHA ile 8 hedefi vurmayı başardı. Önlenen İHA’ların enkazları en az 33 noktaya düştü.

Acil müdahale birimleri, Kiev'deki 10 bölgeden en az 5'inde hasar meydana geldiğini bildirdi.

Akşam ve gece saatlerinde Kiev'den uçaksavar ateşi açıldığına dair başka haberler de geldi. Medya, birçok kişinin metro ve diğer sığınaklara sığındığını bildirdi.

Ülkenin diğer bölgelerinde, kuzeydeki Sumi, Donetsk ve Harkiv ile güneydoğudaki Dnipro ve Zaporijya'da hava saldırıları nedeniyle sirenler çaldı.

Buna karşılık Ukrayna da Rusya'daki hedeflere saldırdı. Resmi haberlere göre, güney Rusya'nın Rostov bölgesinde ve Moskova'nın güneybatısındaki Smolensk bölgesinde düşman İHA’ları düşürüldü.

Ukrayna ordusu sosyal medyada yaptığı açıklamada, Ukrayna özel kuvvetlerinin bugün Voronezh bölgesindeki Borisoglebsk askeri havaalanını hedef aldığını ve kanatlı bomba olarak bilinen mühimmatın bulunduğu depo ile bir eğitim uçağını vurduğunu duyurdu.

Ordu, ayrıntılara girmeden, başka uçakların da hasar görmüş olabileceğini belirtti. Açıklamada, “Bu havaalanı, düşman uçaklarının (Su-34), (Su-35S) ve (Su-30SM) modellerinin ana üssüdür” ifadeleri yer aldı.