Kuveyt Emiri yeni atanan İçişleri ve Savunma Bakanlarını kabul etti

Kuveyt Emiri, dün yemin eden İçişleri ve Savunma Bakanlarını kabul etti (KUNA)
Kuveyt Emiri, dün yemin eden İçişleri ve Savunma Bakanlarını kabul etti (KUNA)
TT

Kuveyt Emiri yeni atanan İçişleri ve Savunma Bakanlarını kabul etti

Kuveyt Emiri, dün yemin eden İçişleri ve Savunma Bakanlarını kabul etti (KUNA)
Kuveyt Emiri, dün yemin eden İçişleri ve Savunma Bakanlarını kabul etti (KUNA)

Kuveyt’te dün yayınlanan Emirlik Kararnamesi ile emekli Korgeneral Ahmed Nevvaf el-Ahmed es-Sabah İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Şeyh Talal Halid el-Ahmed es-Sabah ise Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak atandı.
Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, huzurunda yemin eden iki bakanı yeni görevlerine atanmaları vesilesiyle kabul etti.
Ülkenin resmi haber ajansı KUNA’nın haberine göre Emir, iki bakana ülkenin güvenliği ve hukukun üstünlüğünü korumak için çabaların artırılması talimatı vererek, herkesin yararına çalışmak için yasama organıyla işbirliği yapmanın önemine vurgu yaptı.
Kuveyt Emiri, Şubat ayında Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Hamad Cabir el-Ali es-Sabah ile Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Ahmed Mansur el-Ahmad el-Sabah’ın istifasını kabul etmişti.
İki eski bakan, Şubat ayında Meclis üyelerinin gensoru uygulamasını keyfi olarak kullanmasını protesto ederek istifa etmişti.
İçişleri Bakanı olarak atanan, Kuveyt Emiri’nin en büyük oğlu olan Ahmed Nevvaf el-Ahmed es-Sabah 1956 doğumlu.
Emekli Korgeneral olan Ahmed Nevvaf, Kasım 2021’den beri Ulusal Muhafız Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.
Emir’in yeğeni olan Şeyh Talal Halid el-Ahmed es-Sabah ise, Mart 2019’dan bu yana Kuveyt Valisi olarak görev yapıyordu.
Mevcut hükümet, ülkenin mali reformları başlatma çabalarını engelleyen meclis ile uzun süredir devam eden bir krizi çözme girişimiyle Aralık ayında kuruldu.
Öte yandan, Kuveyt Ulusal Meclisi’ndeki üç milletvekili, dün Başbakan Şeyh Sabah Halid Hamad es-Sabah hakkında gensoru önergesi sundu.
Milletvekilleri Hasan Cohar, Muhannad es-Sayer ve Halid el-Utabi tarafından sunulan gensorgu önergesinde, “Başbakan’ın anayasaya aykırı uygulamaları, vatandaşların çıkarlarının engellenmesi, yasama kurumlarıyla ile işbirliğinde eksiklik ve kamu fonlarının zimmete geçirilmesi’ suçlamaları yer aldı.



Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

TT

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanı Mühendis Abdurrahman el-Fadli, Riyad'da gerçekleştirilmekte olan COP16'da yaptığı açıklamada,  proaktif bir yaklaşımla kuraklığa ortaya çıkmadan önce hazırlanmak için kuruluşlar ve paydaşlar arasındaki işbirliğini güçlendirmek üzere önümüzdeki on yıl içinde 150 milyon dolar tahsis ederek Kuraklığa Müdahale için Riyad Küresel Ortaklığı'nın başlatıldığını duyurdu.

Girişim, dünya çapında 80'den fazla ülkede kuraklığın zorluklarını ele almak ve dayanıklılığı arttırmak için etkilenen ülkeler, topluluklar ve sektörler arasındaki çabaları birleştirmeyi amaçlıyor.

Girişimi duyuran Suudi Çevre Bakanı, bu adımın Krallığın bu küresel fenomeni ele almaya yönelik hızlandırılmış çabalarının bir parçası olduğuna işaret ederek, kuraklık meydana geldikten sonra reaktif yardımdan, kuraklık meydana gelmeden önce proaktif hazırlığa geçmenin önemini vurguladı ve bu sayede toplumların ve ülkelerin kuraklık ve iklim değişikliğinin zorluklarıyla daha etkin bir şekilde başa çıkma kabiliyetlerinin artacağını belirtti.

Al-Fadhli, uluslararası raporların her yıl 100 milyon hektardan fazla tarım arazisi, orman ve meranın bozulduğunu ve bunun dünya çapında 3 milyardan fazla insanı etkilediğini gösterdiğini açıkladı.

Bu durumun, biyoçeşitliliğe ve iklim değişikliğine verilen zararın yanı sıra yıllık 6 trilyon dolar olarak tahmin edilen kayıplara yol açacağını ve bunun da toplumlarda göç, istikrarsızlık ve güvenliğin artmasına neden olacağını belirterek, bu küresel zorlukların ele alınması için her düzeyde uluslararası çabaların arttırılmasının önemini vurguladı.

Krallık, 74 milyon hektardan fazla araziyi rehabilite etmeyi taahhüt ettiği “Yeşil Suudi” girişimi aracılığıyla arazinin oynadığı kilit rolü kabul ederek arazi degradasyonuyla mücadele çabalarını yoğunlaştırıyor ve 2021'den bu yana 94 bin hektar bozulmuş araziyi rehabilite etti ve 49 milyon bitki ve çalı dikti.

Riyad, Yeşil Orta Doğu Girişimi ve G20 Küresel Arazi Girişimi gibi çabaları temel alarak arazi bozulmasını durdurmak ve tersine çevirmek için uluslararası işbirliğini hızlandırmaya çalışıyor.

Krallık, arazi bozulmasını 2040 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltmak amacıyla 2020 yılında G20 Küresel Arazi Girişimini başlatmıştır.

Krallığın COP16 başkanlığı, arazi degradasyonu, kuraklık ve çölleşmeyle ilgili sorunlar ve çözümler konusunda küresel farkındalığı artırarak kamu ve özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve bilim camiasının fikir alışverişinde bulunmak, acil çözümler bulmak ve finanse etmek üzere bir araya gelmesini sağlamayı amaçlamaktadır.