Saudi Aramco: 2021’de yıllık net kâr yüzde 124,4’lük bir artışla 110 milyar dolara ulaştı

Saudi Aramco’ya ait bir tesiste çalışan işçiler (Şarku’l Avsat)
Saudi Aramco’ya ait bir tesiste çalışan işçiler (Şarku’l Avsat)
TT

Saudi Aramco: 2021’de yıllık net kâr yüzde 124,4’lük bir artışla 110 milyar dolara ulaştı

Saudi Aramco’ya ait bir tesiste çalışan işçiler (Şarku’l Avsat)
Saudi Aramco’ya ait bir tesiste çalışan işçiler (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan milli petrol şirketi Saudi Aramco, 2021’de yıllık net kârın yüzde 124,4’lük bir artışla 110 milyar dolara ulaştığını açıkladı. 
Şirket tarafından bugün yapılan açıklamaya göre bu artış, yükselen ham petrol fiyatlarının yanı sıra Suudi Arabistan Temel Endüstriler Kurumu’nun (SABIC) yıllık faaliyetinin konsolidasyonu ayrıca rafineri ve kimyasallar işinden elde edilen kar marjlarındaki önemli yükselişi yansıtıyor.
Şirket, 2021’in dördüncü çeyreği için hissedarlara 70.3 milyar riyal (18.8 milyar dolar) tutarında nakit temettü dağıtacağını duyurdu.
Böylece Aramco, 2021 için toplam 75 milyar dolar değerinde temettü ödemiş olacak.
Saudi Aramco CEO’su Amin Nasser, “Şirketin elde ettiği güçlü sonuçlar, hissedarlarımız için değeri artırmayı amaçlayan uzun vadeli bir büyüme stratejisine sarsılmaz bir şekilde odaklandığımızı gösteriyor. Aynı zamanda, değişen piyasa koşullarıyla başa çıkmadaki mali disiplinimizin ve esnekliğimizin de altını çiziyor” dedi.
Nasser konuya dair açıklamasında şu ifadeleri kullandı;
“Ekonomik koşullar önemli ölçüde iyileşmiş olsa da, çeşitli makro-ekonomik ve jeopolitik faktörler nedeniyle görünüm belirsizliğini koruyor. Ancak yatırım planımız, uygun fiyatlı ve her zamankinden daha güvenli ve sürdürülebilir enerji için artan uzun vadeli talebi karşılamayı amaçlıyor.”
Saudi Aramco CEO’su, yatırım planlarının maksimum sürdürülebilir ham petrol üretim kapasitesini artırmayı, gaz üretimi genişletme programını uygulamayı ve sıvıları kimyasallara dönüştürme faaliyetlerini genişletmeyi içerdiğini bildirdi.
Nasser açıklamasının sonunda, “Suudi Aramco’da çevresel sürdürülebilirliğin ve enerji güvenliğinin son derece önemli olduğunun farkındayız. Karbon depolama, yenilenebilir enerji kaynakları ve düşük karbonlu hidrojen üretimine yönelik yatırımlarımıza devam ediyoruz” dedi.



Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

TT

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanı Mühendis Abdurrahman el-Fadli, Riyad'da gerçekleştirilmekte olan COP16'da yaptığı açıklamada,  proaktif bir yaklaşımla kuraklığa ortaya çıkmadan önce hazırlanmak için kuruluşlar ve paydaşlar arasındaki işbirliğini güçlendirmek üzere önümüzdeki on yıl içinde 150 milyon dolar tahsis ederek Kuraklığa Müdahale için Riyad Küresel Ortaklığı'nın başlatıldığını duyurdu.

Girişim, dünya çapında 80'den fazla ülkede kuraklığın zorluklarını ele almak ve dayanıklılığı arttırmak için etkilenen ülkeler, topluluklar ve sektörler arasındaki çabaları birleştirmeyi amaçlıyor.

Girişimi duyuran Suudi Çevre Bakanı, bu adımın Krallığın bu küresel fenomeni ele almaya yönelik hızlandırılmış çabalarının bir parçası olduğuna işaret ederek, kuraklık meydana geldikten sonra reaktif yardımdan, kuraklık meydana gelmeden önce proaktif hazırlığa geçmenin önemini vurguladı ve bu sayede toplumların ve ülkelerin kuraklık ve iklim değişikliğinin zorluklarıyla daha etkin bir şekilde başa çıkma kabiliyetlerinin artacağını belirtti.

Al-Fadhli, uluslararası raporların her yıl 100 milyon hektardan fazla tarım arazisi, orman ve meranın bozulduğunu ve bunun dünya çapında 3 milyardan fazla insanı etkilediğini gösterdiğini açıkladı.

Bu durumun, biyoçeşitliliğe ve iklim değişikliğine verilen zararın yanı sıra yıllık 6 trilyon dolar olarak tahmin edilen kayıplara yol açacağını ve bunun da toplumlarda göç, istikrarsızlık ve güvenliğin artmasına neden olacağını belirterek, bu küresel zorlukların ele alınması için her düzeyde uluslararası çabaların arttırılmasının önemini vurguladı.

Krallık, 74 milyon hektardan fazla araziyi rehabilite etmeyi taahhüt ettiği “Yeşil Suudi” girişimi aracılığıyla arazinin oynadığı kilit rolü kabul ederek arazi degradasyonuyla mücadele çabalarını yoğunlaştırıyor ve 2021'den bu yana 94 bin hektar bozulmuş araziyi rehabilite etti ve 49 milyon bitki ve çalı dikti.

Riyad, Yeşil Orta Doğu Girişimi ve G20 Küresel Arazi Girişimi gibi çabaları temel alarak arazi bozulmasını durdurmak ve tersine çevirmek için uluslararası işbirliğini hızlandırmaya çalışıyor.

Krallık, arazi bozulmasını 2040 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltmak amacıyla 2020 yılında G20 Küresel Arazi Girişimini başlatmıştır.

Krallığın COP16 başkanlığı, arazi degradasyonu, kuraklık ve çölleşmeyle ilgili sorunlar ve çözümler konusunda küresel farkındalığı artırarak kamu ve özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve bilim camiasının fikir alışverişinde bulunmak, acil çözümler bulmak ve finanse etmek üzere bir araya gelmesini sağlamayı amaçlamaktadır.