Mısır hükümeti sübvansiyonsuz ekmeğin fiyatını belirleme sözü verdi

Hükümet, kanunun kriz durumlarında geçici olarak fiyatlandırmaya müdahale yetkisi verdiğini belirtti.

Özel sektör taarfından satılan ekmeğin fiyatı Kahire hükümeti tarafından belirlenecek. (Reuters)
Özel sektör taarfından satılan ekmeğin fiyatı Kahire hükümeti tarafından belirlenecek. (Reuters)
TT

Mısır hükümeti sübvansiyonsuz ekmeğin fiyatını belirleme sözü verdi

Özel sektör taarfından satılan ekmeğin fiyatı Kahire hükümeti tarafından belirlenecek. (Reuters)
Özel sektör taarfından satılan ekmeğin fiyatı Kahire hükümeti tarafından belirlenecek. (Reuters)

Mısır hükümeti ülkenin karşı karşıya olduğu fiyat artışı dalgasını durdurmak amacıyla sübvansiyonsuz ekmek fiyatına geçici bir fiyatlandırma (3 aylık ve yenilenebilir) müdahalesinde bulunmayı planladığını duyurdu. Açıklama, bir somun ekmek fiyatında yaklaşık yüzde 50’lik bir artış kaydedilmesinin ardından geldi.
Mısır ekmek piyasasında iki tür ekmek bulunuyor. İlki, devlet tarafından belirlenen şartlara göre karne ile verilen sübvansiyonlu, somun başına 5 kuruşa (bir lira 100 kuruşa satılan ekmek, ikincisi de en çok rağbet gören ve özel sektör tarafından sağlanan sübvansiyonsuz pita ekmeği.  Somun ekmek daha önce bir lira fiyatla satılıyordu ancak Rusya-Ukrayna krizinin patlak vermesinden sonra fiyatı 1,5 liraya yükseldi. Tedarik ve İç Ticaret Bakanı Ali Musaylihi önceki gün televizyonda yaptığı açıklamalarda, somun ekmeğin fiyatını Rusya-Ukrayna krizinden öncekine döndürme taahhüdünde bulundu. Bakan açıklamsında şu ifadeleri kullandı:
“Devlet, bir komite aracılığıyla her 3 ayda bir, özel sektör değirmenlerine verilen buğdayın fiyatını ve un tedarikçisinin fırınlara satış fiyatını belirleyecek. Ayrıca pita ekmeği satışında uyulması gereken fiyatları da açıklayacak. Bakanlık pita ekmeği fırınları teftiş edecek ve duyurulan fiyatlara uyulmaması durumunda 2 milyon liraya kadar para cezası verecek.”
Özel sektör tarafından sağlanan bir ürünün fiyatına müdahale edilmesinin yasal olduğunu savunaan Ali Musaylihi, hükümetin bu konuda yaptığı müdahalenin Tüketici Koruma Kanunu’na göre yasal olduğunu, zira bu kanunun, kriz zamanlarında, Bakanlar Kurulu’nun onayı ile Tedarik ve İç Ticaret Bakanı’na belirli bir malın belirli bir süre için fiyatını belirleme izni verdiğini belirtti.
Vatandaşlara buğdayın rezervinin 3 ila 4 aya için yeterli olduğu konusunda güvence veren Musaylihi, hükümetin nisan ayında başlayacak olan yerel buğday tedarik sezonunda yaklaşık 6 milyon ton satın almayı hedeflediğini belirtti.
Mısır dünyanın en büyük buğday ithalatçıları arasında yer alıyor. Ülke buğday ithalatının en büyük kısmını Rusya ve Ukrayna’dan sağlıyordu. Ancak Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesinin ardından Mısır Maliye Bakanı Muhammed Maait ülkesinin bu durumun sonuçlarıyla karşı karşıa kaldığını söyledi. Maliye Bakanı devlet bütçesindeki buğday sağlama maliyetinin 15 milyar Mısır lirası kadar (bir dolar yaklaşık 15,6 Mısır lirasına eşit) artacağını açıkladı.
Geçen hafta sonu, hükümet, çiftçilere devlete ait şirketlere buğday mahsullerinin ‘nispi zorunlu’ bir payını teslim etmelerine yönelik bir karar aldı. Mısır Tedarik ve İç Ticaret Bakanlığı mahsullerinin yüzde 90’ını sağlayacak büyük arazi sahiplerine yönelik teşvikleri ve gübre sübvansiyonlarını duyurdu. Bakanlık bu kararı ihlal edenlere hapis cezaları ve para cezası uygulanacağını da açıkladı.
Tedarik ve İç Ticaret Bakanı Musaylihi dün beklenen buğday hasadı mevsiminin öncekiler gibi olmayacağını, zira önceki hasat mevsimlerinde arzın isteğe bağlı olduğunu belirtirken küresel koşullar göz önüne alındığında temel ürünleri güvence altına almanın devletin görevi olduğunu söyledi. Nispi zorunluluğunun süreçte gerekli olduğunu vurguladı.
Söz konusu karar, 2022 hasat mevsimi için buğday mahsulü olan herkesin, mahsulünün asgari olarak, dönüm başına 12 adreblik bir kısmını Tarım Bakanlığı ve tarım sendikasına kayıtlı tarımsal işletmelere verilmesini içeriyor.
Toprağın kalitesine ve tohum çeşitlerine göre değişiklik göstermekle birlikte bir dönüm araziden üretilen buğdayın yaklaşık 18 ile 23 ardeb arasında değiştiği tahmin ediliyor.
Kriz öncesinde hükümet, sübvansiyonlu somunun 5 kuruş olan fiyatının ayarlanmasının kaçınılmaz olduğunu duyurmuştu.  Ancak Mısır’ın ithalatların büyük bir kısmı yapan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ile buğday arzında yaşanan küresel krizin büyümesiyle söz konusu plana yönelik açıklamalar nispeten azaldı.



Sudan'ın kuşatma altındaki el-Faşir kentinde ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle ilk yardım

Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
TT

Sudan'ın kuşatma altındaki el-Faşir kentinde ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle ilk yardım

Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)

Sudan'ın batısındaki el-Faşir kentinde yaşayan 8 yaşındaki Muhammed, kolu şarapnel parçalarıyla delik deşik olmasına rağmen tedavi edilebildiği için şanslı kişilerden biri. Diğer savaş yaralıları ise kentin kuşatılmış olması ve tıbbi ekipman eksikliği nedeniyle tedavisi zor olan daha ciddi yaralanmalardan mustarip.

İki yıldır orduya karşı savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) geçtiğimiz hafta, sağlık sisteminin de çöktüğü Kuzey Darfur'un başkenti ve çevresinde kanlı bir saldırı başlattı. HDK'nin geniş Darfur bölgesinin başkentine yönelik tekrarlanan saldırıları sivillerin her türlü hareketini riskli hale getirdi. Ayrıca tüm sağlık tesisleri bombalandı ya da saldırıya uğradı.

cdfrgt
Hartum Uluslararası Havalimanı'nda hasarlı bir uçak (AFP)

Muhammed'in babası 27 yaşındaki İsa Said, bölgedeki iletişim tamamen kesildiği için Starlink aracılığıyla AFP'ye yaptığı açıklamada, “Eski bir hemşire olan komşumuzun yardımıyla kanamayı durdurduk, ancak Muhammed’in eli şişti ve ağrı nedeniyle geceleri uyuyamıyor” dedi.

Mayıs 2024'ten bu yana HDK tarafından kuşatma altında bulunan el-Faşir'in diğer sakinleri gibi İsa da oğlunu hiçbir hastanenin acil servisine götüremiyor. Bu hafta el-Faşir'e kaçan insani yardım koordinatörü Muhammed, yüzlerce yaralının şu anda şehirde mahsur kaldığını bildirdi.

Tedavi için şifalı bitkiler

Muhammed, HDK'nin el-Faşir'in 15 kilometre güneyindeki Zemzem Kampı’na düzenlediği ölümcül saldırı sırasında kalçasından vuruldu. Güvenlik nedeniyle tam adını açıklamaktan kaçınan Muhammed, “İnsanlar evlerinde özel olarak tedavi görüyor” dedi.

İnsani yardım kaynaklarına göre yüz binlerce insan Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kıtlık yaşandığı ilan edilen Zemzem Kampı’ndan kaçarak el-Faşir şehrine sığındı.

El-Faşir'de insanlar, ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle, kurşun ve mermi parçalarından kaynaklanan yanık ve yaraları tedavi etmeye ve ilk yardım sağlamaya çalışıyor.

29 yaşındaki Muhammed Ebkar, bacağından vurulduğunda ailesi için su getirmeye çalıştığını anlattı. Ebkar, “Komşularım beni evin içine taşıdı. Yine komşularım, vücudumdaki kırıkları tedavi etmesi için tahta ve bez parçaları kullanarak atel tedavisi yapan diğer komşumuzu aradı. Sorun şu ki, kırık tedavi edilse bile kurşun halen bacağımda” ifadelerini kullandı.

Muhammed, şehirde tıbbi malzeme son derece sınırlı olsa da, parası olsaydı gazlı bez veya ağrı kesici almak için birini göndermenin mümkün olabileceğini, ancak genellikle malzeme bulunmadığını, bu nedenle tedavinin mevcut imkanlarla yapıldığını söyledi.

Dezenfektan olarak tuz

Birleşmiş Milletler (BM) pazartesi günü, HDK’nin el-Faşir ve çevresindeki göçmen kamplarına yönelik son saldırılarında 400'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre en az 825 bin çocuk dünyadaki cehennemde sıkışıp kaldı. UNICEF, el-Faşir’i kuşatmış olan HDK tarafından gerçekleştirilecek geniş çaplı bir saldırının yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.

dfgrthy
El-Faşir'deki insani durum felaket boyutuna ulaştı. (Arşiv – Şarku’l Avsat)

11 ay süren kuşatma ve iki yıl süren savaşın ardından el-Faşir sakinlerinin çoğu, bombardımandan korunmak için genellikle aceleyle çukurlar kazıp üzerlerini kum torbalarıyla örterek doğaçlama barınaklar inşa etti.

Çarşamba günü Hana Hamad'ın evine isabet eden bir top mermisi kocasını karnından yaraladı. AFP'ye konuşan 34 yaşındaki kadın, “Komşumuzun yardımıyla kanamayı durdurmaya ve yarayı antiseptik olarak sofra tuzuyla tedavi etmeye çalıştık. Ama ertesi sabah kocam öldü” dedi.

Yatalak olan bir başka hasta ise ‘insanları kurtarabilecek herkesin acil müdahalede bulunması’ çağrısında bulundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar, insani yardım çağrısında bulundu. Misyon Başkanı Rasmani Kabore, “El-Faşir'e giden yollar kapalı. Ne olursa olsun orada mahsur kalarak açlık çeken bir milyon insana gıda ve ilaç ulaştırmak için hava operasyonları başlatılmalıdır” şeklinde konuştu.