Sırbistan'da protesto gösterisi: Rus milli marşını söyleyip "NATO'ya hayır!" dediler

Son Rus İmparatoru II. Nikolay'ın heykelinin önünde bir araya gelip "Kosova, Sırbistan'dır! Kırım, Rusya'dır!" sloganları attılar

Protestocuların yürüyüşünde herhangi bir polis müdahalesi yaşanmadı (AFP)
Protestocuların yürüyüşünde herhangi bir polis müdahalesi yaşanmadı (AFP)
TT

Sırbistan'da protesto gösterisi: Rus milli marşını söyleyip "NATO'ya hayır!" dediler

Protestocuların yürüyüşünde herhangi bir polis müdahalesi yaşanmadı (AFP)
Protestocuların yürüyüşünde herhangi bir polis müdahalesi yaşanmadı (AFP)

Sırbistan'da Kremlin yanlısı gruplar, Belgrad hükümetinin savaşta Ukrayna'yı destekleyen tavrına karşı protesto düzenledi.
Başkent Belgrad'da cuma günü sokağa inen yüzlerce kişi, "NATO'ya hayır!" ve "Rusya'yla Sırbistan kardeştir" sloganları atarak gösteri yaptı.
Son Rus İmparatoru II. Nikolay'ın heykelinin önünde 19.00 sularında bir araya gelen topluluk, "Benim adıma değil" ismini verdikleri protestolarında, Sırbistan'ın Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması yönünde oy kullanmasına tepki gösterdi.
193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 7 Nisan'da düzenlenen oturumda, Rusya'nın konseyden ihracına 93 ülke destek vermiş, 24 ülke karşı çıkmış ve 58 ülke de çekimser kalmıştı.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise 8 Nisan'daki açıklamasında Batılı ülkelerin yaptırımlarına maruz kalmaktan çekindikleri için böyle bir adım attıklarını savunmuş, "Niye karşı oy kullanmadığımızı ya da çekimser kalmadığımızı soruyorlar. Eğer çekimser kalsaydık diğer ülkeler bize karşı konum alacaktı ve baskılar artacaktı" demişti.
Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Gennady Kuzmin ise BM üyesi ülkelerden karara karşı çıkmalarını talep ederek ''Bize yönelik asılsız iddiaları reddediyoruz'' ifadelerini kullanmıştı.
Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın aktardığına göre çoğu ultra-milliyetçi gruplardan oluşan kalabalık, şehir merkezine doğru yürüyüşlerinde Sırbistan'la Rusya'nın milli marşlarını söyledi.

Protestoculardan Mladen Obradovic, "Bu yürüyüşe Rusya'yı desteklemek ve Belgrad yönetiminin izlediği politikaya açık ve net şekilde 'Hayır' demek için katıldım. Utanç verici bir kararla BM'de Rusya'ya karşı oy kullandılar" dedi.
Gösteride Rusya bayraklarının yanı sıra birlikte "Donbas" diye nitelenen, 2014'te Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve 21 Şubat'ta Kremlin tarafından tanınan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bayrakları da yer aldı.
Protestocular "Kosova, Sırbistan'dır! Kırım, Rusya'dır!" sloganları da attı.
Kosova, 2008'de tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmişti. Sırbistan ise ülkenin bağımsızlığını tanımayarak Kosova'nın kendi topraklarına ait olduğunu savunuyor.
Sırbistan-Kosova gerginliğinde NATO da kilit bir rol oynamıştı. Sırp güçleriyle bağımsızlık yanlısı Kosova Kurtuluş Ordusu arasında 1998'de başlayan çatışmalar, 1999'da NATO'nun 78 gün süren operasyonuyla son bulmuştu.
Şubatta bağımsızlığının 14. yılını kutlayan Kosova, şu ana dek Türkiye, ABD, İsrail ve birçok Avrupa Birliği ülkesi de dahil 117 ülke tarafından tanınırken, Rusya, Çin, Yunanistan, Ermenistan ve Bosna Hersek gibi ülkelerse bunu reddediyor.  
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 52. gününde de çatışmalar devam ediyor.
Neredeyse tamamen Rus doğalgazına ve petrolüne bağımlı haldeki Sırbistan, Kremlin'e doğrudan yaptırım uygulamıyor ve havalimanlarından Moskova'ya uçuşlar düzenlemeye devam ediyor.
Öte yandan pazartesi günü Vucic, Fransa'dan 12 yeni 12 de kullanılmış Rafale savaş uçağı almayı planladıklarını açıklamıştı. Bu hamle, Belgrad'ın Moskova'dan uzaklaştığı sinyali olarak yorumlanmıştı.  

Independent Türkçe, RT, Reuters, Republic World, AA



Fas ve Cezayir: İspanya ve Portekiz'deki elektrik kesintileri nedeniyle bazı alanlarda hizmet verilemedi

İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)
İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)
TT

Fas ve Cezayir: İspanya ve Portekiz'deki elektrik kesintileri nedeniyle bazı alanlarda hizmet verilemedi

İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)
İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)

Faslı yetkililer dün İspanya ve Portekiz'de meydana gelen geniş çaplı elektrik kesintisinin Fas'ta internet hizmetlerinde ve havaalanı faaliyetlerinde ‘aksamalara’ neden olduğunu açıkladı.

Fas'ın GSM operatörlerinden Orange, Facebook sayfasından müşterilerine yaptığı duyuruda internet kesintisinin İspanya ve Portekiz'de meydana gelen ve uluslararası bağlantıları etkileyen geniş çaplı elektrik kesintisinden kaynaklandığını belirtti. Rakipleri olan diğer GSM operatörleri Maroc Telecom ve INWI ise herhangi bir açıklama yapmadı.

Fas Havalimanları Ofisi (ONDA) tarafından yapılan açıklamada, “İber Yarımadası'ndaki geniş çaplı elektrik kesintisi nedeniyle ülkedeki havaalanlarındaki kayıt sisteminde aksamalar yaşanıyor” denildi. Havaalanlarındaki işlemlerin manuel olarak devam ettiği belirtilen açıklamada, yolculara havaalanına gitmeden önce havayolları şirketleriyle iletişime geçerek uçuşlarının durumunu kontrol etmeleri çağrısı yapıldı.

Cezayir'de Posta ve Telekomünikasyon Bakanlığından dün öğleden sonra yapılan açıklamada, İspanya ve diğer Avrupa ülkelerini etkileyen geniş çaplı elektrik kesintisi nedeniyle önümüzdeki saatlerde internet hizmetlerinde kesinti yaşanabileceği belirtildi. Facebook üzerinden yapılan açıklamada, “Ancak, belirli bir süre için hizmetlerin devamlılığını sağlamak üzere önleyici tedbirlerin alındığı konusunda sizi temin ederiz” denildi.

Yetkililer, dün İspanya ve Portekiz'de meydana gelen büyük elektrik kesintisinin telekomünikasyon hizmetleri ve internet ağlarında geniş çaplı kesintiye neden olduğunu ve tren seferlerini aksattığını söyledi. İspanya hükümeti, elektrik kesintisinin kaynağını belirlemeye çalışıyor.

İspanya’nın komşusu Portekiz'de ise elektrik şirketinden yapılan açıklamada elektrik kesintisinden tüm İber Yarımadası’nın etkilendiği ve kesintinin öğle saatlerinde meydana geldiğini belirtildi. Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre son yıllarda dünyanın başka ülkelerinde de büyük elektrik kesintileri yaşandı.

Tunus Eylül 2023'te, Sri Lanka Ağustos 2020'de, Arjantin ve Uruguay ise Haziran 2019'da geniş çaplı elektrik kesintisi yaşadı. Avrupa'da Kasım 2006'da Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya ve İspanya'da on milyon kişi bir saat boyunca elektriksiz kaldı.