Taliban, füze saldırılarında 5 çocuğun ölmesinin ardından Pakistan’ı uyardı

Afgan göstericiler Pakistan’ın hava saldırılarını protesto etti (AFP)
Afgan göstericiler Pakistan’ın hava saldırılarını protesto etti (AFP)
TT

Taliban, füze saldırılarında 5 çocuğun ölmesinin ardından Pakistan’ı uyardı

Afgan göstericiler Pakistan’ın hava saldırılarını protesto etti (AFP)
Afgan göstericiler Pakistan’ın hava saldırılarını protesto etti (AFP)

Pakistan ordusu tarafından sınırın ötesine fırlatılan füzeler sonucu Afganistan’ın doğusunda en az beş çocuk ve bir kadın ölmesinin ardından Taliban Pakistan’ı uyardı.
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Afganistan İslam Emirliği, Pakistan tarafından Afganistan topraklarına yönelik saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor. Bu tür saldırıların tekrarını önlemek için mevcut tüm seçeneklerimizi kullanıyoruz ve egemenliğimize saygı gösterilmesini talep ediyoruz. Pakistan tarafı şunu bilmelidir ki, savaş başlarsa, bu her iki tarafın da çıkarına olmayacaktır. Bölgede istikrarsızlığa neden olur” ifadelerini kullandı.
Taliban’ın geçen yıl Afganistan’da iktidara gelmesinden bu yana iki komşu arasındaki sınır gerilimi tırmandı. Pakistan, militan grupların Afganistan topraklarından saldırılar düzenlediğini iddia etti.
Taliban, Pakistanlı militanları barındırdığına dair iddiaları reddetti ve Pakistan’ın Durand Hattı olarak bilinen 2 bin 700 kilometrelik sınırı boyunca bir çit inşa etmesine tepki gösterdi.
Kunar’ın Bölgesel Medya Direktörü Necibullah Hasan Abdul AFP’ye verdiği demeçte, “Pakistan’ın Kunar’ın Şelton semtini vuran füze saldırılarında beş çocuk ve bir kadın öldü. Bir kişi de yaralandı” dedi.
Şelton’da yaşayan Ehsanullah ise saldırının Pakistan’a ait askeri uçaklar tarafından gerçekleştirildiğini söyledi ve ölü sayısını doğruladı.
Başka bir hükümet yetkilisi ise, benzer bir saldırının şafaktan önce Afganistan sınırındaki Host eyaletinde gerçekleştiğini bildirdi.
İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, “Pakistan helikopterleri Durand Hattı yakınlarındaki dört köyü vurdu. Yalnızca sivil evler hedef alındı ​​ve can kaybı oldu” dedi.
Pakistan’daki askeri liderler yorum yapmaktan kaçındı.
Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, söz konusu saldırılar nedeniyle Pakistan’ın Kabil Büyükelçisi’ne bir protesto notası verdi.
İki ülke arasındaki sınır bölgeleri, uzun zamandır Afganistan sınırında faaliyet gösteren Pakistan Talibanı gibi silahlı grupların kalesi oldu.
Afganistan Talibanı ve Pakistan Talibanı her iki ülkede de ayrı ayrı faaliyet gösteren gruplar olsa da, aynı ideolojiyi paylaşıyorlar.
Taliban’ın Afganistan’da iktidara gelmesinin ardından Pakistan Talibanı daha cesur hareket etmeye başladı ve Pakistan güçlerine karşı saldırılar düzenledi.
Pakistan Talibanı’nın Şubat ayında düzenlediği saldırıda 6 Pakistan askeri hayatını kaybetti.
Pakistan Talibanı, Ramazan ayının ilk gününden itibaren Pakistan güvenlik güçlerine saldırı düzenleyeceğini açıkladı.
Afganistan Talibanı, yabancı militanlardan ülkeyi terk etmelerini istedi. Bunun ardından Pakistan Talibanı, ülkedeki yetkililere militanların yargılanmama garantisiyle memleketlerine dönmelerine izin verilmesi için baskı yapmaya başladı.



Arakçi: Nükleer sorunun askeri çözümü yok, herhangi bir saldırıya anında aynı şekilde karşılık vereceğiz

 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (Reuters)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (Reuters)
TT

Arakçi: Nükleer sorunun askeri çözümü yok, herhangi bir saldırıya anında aynı şekilde karşılık vereceğiz

 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (Reuters)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (Reuters)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, bugün yaptığı açıklamada, nükleer soruna askeri bir çözüm olmadığını belirterek, herhangi bir saldırıya derhal aynı şekilde karşılık verileceğini söyledi.

Arakçi, "Çarpıcı olan, (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'nun Trump'ın İran'la diplomasisinde ne yapıp ne yapamayacağına kadar pervasızca dikte etmesidir" diyerek "İran, dış politikasını etkilemeye yönelik her türlü girişimi boşa çıkarabilecek güce sahiptir" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, cuma günü yaptığı açıklamada, İran Dini Lideri Ali Hamaney veya Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile görüşmeye açık olduğunu söyledi, ancak İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırmasını engellediği yönündeki iddiaları yalanladı. Netanyahu'nun "İran'a karşı savaş açabileceğini" belirten Trump, Washington'un "bunun içine çekilmeyeceğini" vurguladı.

Netanyahu ise dün Washington ve Tahran'ın nükleer anlaşmaya varmak için görüşmelerde bulunduğu sırada, İran'ın nükleer altyapısının tamamen kaldırılması çağrısını yineledi.

İsrail başbakanı tek “iyi anlaşmanın” “tüm nükleer altyapının” ortadan kaldırılmasıyla sonuçlanacak bir anlaşma olduğunu söyledi.

İsrailli yetkililer uzun zamandır Tahran'ın nükleer silah edinmesini engelleme sözü vermişti, Netanyahu da bu iddiasını yineledi.

İsrail, önümüzdeki aylarda İran'ın nükleer tesislerine saldırmayı dışlamıyor ancak Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre 19 Nisan'da bir İsrailli yetkili ve iki bilgili kaynak, Trump'ın Netanyahu'ya, ABD'nin şu anda böyle bir operasyonu desteklemeye hazır olmadığı yönünde bilgi verdiğini söyledi.

Netanyahu dün yaptığı açıklamada, Trump'a İran'la yapılacak herhangi bir nükleer anlaşmanın İran'ın balistik füze geliştirmesini de engellemesi gerektiğini söylediğini belirtti.