Elon Musk Twitter’ı satın almayı neden bu kadar çok istedi?

SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk (AFP)
SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk (AFP)
TT

Elon Musk Twitter’ı satın almayı neden bu kadar çok istedi?

SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk (AFP)
SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk (AFP)

SpaceX ve Tesla CEO’su ve dünyanın en zengin adamı olan Elon Musk, Twitter’ı 44 milyar dolara satın almak için bir anlaşma imzaladı.
Bu anlaşma Musk’a en etkili sosyal medya platformlarından olan Twitter üzerinde kişisel kontrol sağlayacak.
BBC’nin haberine göre, 84,6 milyon takipçisi olan ve sık sık tweet paylaşan Musk tam bir Twitter hayranı.
Musk’ın tweetleri bugüne kadar birçok kez tartışma yarattı.
Musk bir tweetiyle Tesla’nın değerini 14 milyar dolar düşürdü ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu şirket hakkında paylaşım yapmasını yasakladı.
2018’de Tayland’da mağarada mahsur kalan çocukları kurtarma çalışmalarına katılan İngiliz dalgıç Vernon Unsworth, Musk’ı kendisini pedofili olmakla suçladığı tweetleri nedeniyle dava etti.
Ancak buna rağmen Musk Twitter’ı aktif olarak kullanmayı bırakmadı, bunun yerine 16 yıl önce kurulan siteyi satın alma konusunda ısrarlı davrandı.
Peki Musk Twitter’ı satın almayı neden bu kadar çok istedi?
Twitter Yönetim Kurulu, başlangıçta şirket hisselerini diğer tüm hissedarlara satışa sunarak Musk’ın tuzağından kaçınmaya çalıştı.
Şirket, ‘zehir hapı’ olarak adlandırılan önlemle potansiyel alıcı dışındaki mevcut hissedarların daha düşük fiyata hisse satın alma hakkını korumayı düşündü.
Ancak Musk, siteyi hisse başına 54,20 dolar fiyattan satın almak için yönetim kuruluyla 44 milyar dolar değerinde anlaşmaya varmayı başardı.
Sınırları test etmeyi ve kuralları çiğnemeyi seven cesur biri olarak bilinen Musk, şirket üzerinden para kazanmayı hedeflemediğini ve daha fazla ifade özgürlüğü istediğini söyledi.
Twitter’ı satın alma konusunda varılan anlaşmayı duyuran Musk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“İfade özgürlüğü, işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital meydandır. Ayrıca ürünü yeni özelliklerle geliştirerek, güveni artırmak için algoritmaları açık kaynak yaparak, spam botlarını yenerek ve tüm insanların kimliğini doğrulayarak, Twitter’ı her zamankinden daha iyi hale getirmek istiyorum. Twitter’ın muazzam bir potansiyeli var. Onu ortaya çıkarmak için şirket ve kullanıcı topluluğuyla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum.”
Bu, özel bir şirketin özel bir şahsa yaptığı satış ve iki büyük şirketin birleşmesi değil. Bu nedenle Musk’ın piyasa düzenleyici kuruluşlardan onay alması daha kolay olacak.
Bazıları, Musk’ın para kazanma arzusu nedeniyle siteyi almaya bu kadar hevesli olduğu fikrini sorguluyor.
Twitter’ın ana iş modeli reklam geliri üzerine kurulu ve Musk bunu değiştirmek istediğini, abonelik sistemine geçmeyi hedeflediğini belirtti.
Bazı uzmanlar, kripto para birimlerini seven Musk’ın, Twitter’ı kullanarak ödemelerin Bitcoin gibi oynak ve korumasız kripto para biriminde yapılmasını teşvik edebileceğini düşünüyor.



"Esrarengiz" kehribarda 116 milyon yıllık tsunaminin izleri keşfedildi

Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
TT

"Esrarengiz" kehribarda 116 milyon yıllık tsunaminin izleri keşfedildi

Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)

Rachel Clun 

Bilim insanları 116 milyon yıllık bir tsunaminin kanıtını bir kehribar içinde bulduklarını ve bunun muhtemelen bu doğa olayına dair en eski kayıt olduğunu düşünüyor.

Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido Adası'nda derin deniz tortularını inceleyen araştırmacılar Aya Kubota, Yusuke Takeda, Keewook Yi, Shin-ichi Sano ve Yasuhiro Iba, erken Kretase dönemine ait tortularda 114 ila 116 milyon yıl öncesine tarihlenen "olağanüstü zengin kehribar konsantrasyonları" keşfetti.

Nature'ın Scientific Reports'unda yayımlanan bulgulara ilişkin raporda araştırmacılar, kehribarın bir veya daha fazla tsunami tarafından okyanusa sürüklenerek havayla çok az temas etmiş olabileceğini öne sürüyor.

Fosilleşmiş ağaç reçinesi olan kehribar, nispeten hızlı kuruyan bir madde. Araştırmacılar, kehribarın havaya maruz kaldığında genellikle bir hafta gibi kısa bir sürede katılaştığını söylüyor.

Ancak araştırmacıların incelediği tortularda, "belirgin şekilde deforme olmuş" kehribar birikintileri bulundu. Bazıları reçinenin akan su tarafından değiştirildiğini gösteren, alev yapıları denen bir şekilde deforme olmuşken, diğerleri yumuşak reçinenin "akarak deniz tabanına kıvamlı bir şekilde yayıldığına" işaret eden düz kehribar şeritlere sahipti.
 

Araştırmacılar, eski okyanus tortularını inceleyerek tsunamiye dair olası kanıtlar buldu (Aya Kubota/Yusuke Takeda/Keewook Yi/Shin-ichi Sano/Yasuhiro Iba)Araştırmacılar, eski okyanus tortularını inceleyerek tsunamiye dair olası kanıtlar buldu (Aya Kubota/Yusuke Takeda/Keewook Yi/Shin-ichi Sano/Yasuhiro Iba)

Araştırmacılar, "Bu esrarengiz kehribarın derin deniz ortamında bulunmasının en muhtemel nedeni, büyük çaplı tsunamiler" diyor.

Bu reçine deformasyonlarının su altında meydana gelmesi, ormandan pelajik deniz tabanına doğrudan taşındıklarını ima ediyor. Karadan okyanusa bu kadar hızlı ve doğrudan bir taşıma, bir tsunamiyle tetiklenmiş olabilir.

Araştırmacılar, antik tortulardaki diğer kanıtların da bu teoriyi desteklediğini belirtiyor. Bunlar arasında, karadan gelen büyük miktarda bitki kalıntıları ve büyük dalgaların sürüklediği odun parçaları da vardı ve bunların çok az çürüme izi taşıması, açık okyanusa "hızla taşındıklarına" işaret ediyor.

Makalede, "Kiltaşındaki kütüklerin varlığı, çok sayıda odunun bulanık akıntılarla taşınmak yerine kopup sürüklenerek pelajik deniz tabanına battığını gösteriyor" ifadeleri kullanılıyor.

Bilim insanları açık okyanuslardaki diğer tortuların, büyük ölçekli eski tsunamiler veya benzer olaylar hakkında daha fazla kanıt sağlayabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, Holosen döneminden, yani yaklaşık 4 bin 200 yıl öncesinden daha eski bir tarihten kalma tsunami tortularının normalde tespit edilmediğini ve bunun da kısmen, yol açtıkları geniş çaplı yıkımdan geriye net belirtilerin kalmamasından kaynaklandığını söylüyor.

Independent Türkçe,independent.co.uk/news