İran’da kötüleşen yaşam koşulları halkı sokağa döküyor

İran’da otobüs şoförleri yaşam koşullarını protesto amaçlı grev yaptı

Geçtiğimiz Pazar günü polis güçleri göstericilerle yüzleşirken (Sosyal ağlar)
Geçtiğimiz Pazar günü polis güçleri göstericilerle yüzleşirken (Sosyal ağlar)
TT

İran’da kötüleşen yaşam koşulları halkı sokağa döküyor

Geçtiğimiz Pazar günü polis güçleri göstericilerle yüzleşirken (Sosyal ağlar)
Geçtiğimiz Pazar günü polis güçleri göstericilerle yüzleşirken (Sosyal ağlar)

İran’ın başkenti Tahran’da onlarca otobüs şoförü, yaşam koşulların kötüleşmesini protesto için grev yaparken, bir çok şehirde ise gösteri düzenlendi.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre, reformist çizgideki Şark gazetesi hesabı tarafından atılan bir tweette, Tahran Otobüs Şirketi’nin şoför ve çalışanlarının Yüksek Çalışma Konseyi'nin maaşlara yüzde 10 zam yapılmasını öngören bir kararı uygulamamasını kınadığını belirtildi.
Yerel ajansın haberine göre, bu gelişmeler hükümetin temel gıda maddelerinin fiyatlarını artırma kararına karşı İran şehirlerindeki protestolar sırasında bir kişinin öldürülmesinden birkaç gün sonra yaşandı.
Şark gazetesinin Twitter hesabından yayınladığı video görüntülerinde, göstericilerin dün Tahran Belediye Başkanı’na “yetersiz” olarak nitelendirilen slogan atarak istifasını istediğini görülüyor.
Mehr haber ajansı, Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani'nin grevdeki işçilerle bir araya geldiğini ve temsilcileriyle diyalog kurduğunu bildirdi.

Geçtiğimiz hafta, İranlı yetkililer, önceki hükümet tarafından kabul edilen sübvansiyon sistemi reformu gibi ülkenin karşı karşıya olduğu ekonomik zorlukların üstesinden gelmek için önlemler açıkladı.
Açıklanan önlemler arasında yemeklik yağlar ve süt ürünleri de dahil olmak üzere temel gıda maddelerinde emtia fiyatlarının artırılması yer alıyor.
İran İşçi Haber Ajansı'na (ILNA) göre, başkent Tahran dahil birçok İran şehrinde hükümetin aldığı karar protesto edildi.
Geçtiğimiz Cumartesi günü ILNA’ya konuşan Dezful kentinin Milletvekili Ahmed Avayi, ülkenin güneybatısındaki Huzistan eyaletine bağlı Endimeşk kentindeki gösterilerde 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
İran resmi ajansı IRNA'ya göre, Dezful, Yasuc, Kohgiluye ve Buyer Ahmed  bölgeleri dahil olmak üzere gösteriler sebebiyle toplamda 20 kişi gözaltına alındı.
İran, ABD’nin 2018'de İran nükleer programıyla ilgili anlaşmadan tek taraflı olarak çekilme kararının ardından Washington'un Tahran'a yeniden uyguladığı yaptırımlar nedeniyle ekonomik krizle karşı karşıya kaldı.
Kasım 2019’da ise akaryakıt fiyatlarına getirilen ani zammın ardından kötüleşen yaşam koşullarını protesto edildi.
Geçtiğimiz aylarda ise birkaç İran şehri, çeşitli profesyonel sektörlerin yaşam koşullarında iyileştirilme yapılması ve maaşlarda veya emekli maaşlarında artış talep eden protestolarına tanıklık etti.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.