Suriye’nin kuzey bölgeleri, Suriye Milli Ordusu’nun (SMO), Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) karşı askeri operasyon hazırlıklarına işaret eden bir dizi askeri hareketliliğe sahne oluyor. Kaynaklardan dün alınan bilgilere göre Türkiye, Halep’in doğu kırsalındaki Ayn el-Arab (Kobani) kentinin karşısında kalan Türkiye-Suriye sınırını birbirinden ayrıdan duvarı kaldırmaya başlarken Suriyeli muhalif gruplar da Suriye'nin kuzeydoğusun Menbiç ve Ayn Arab yakınlarındaki bölgelere takviye güç ve askeri konvoylar gönderdi.
SMO’dan askeri bir kaynak yaptığı açıklamada, SMO çatısı altındaki Suriyeli silahlı muhalif grupların önümüzdeki günlerde başlaması planlanan, Türk ordusu ve istihbarat servisleri ile ortak bir askeri operasyona hazırlandıklarını öne sürdü. Operasyonun Suriye'nin kuzeydoğusunda, Suriye-Türkiye sınırı yakınlarında SDG’nin kontrolü altındaki bölgeleri hedef alacağını iddia eden kaynak şunları söyledi:
“TSK ve SMO tarafından hazırlıkları yapılan askeri operasyonlar, çeşitli bölgeleri hedef alacak. Operasyon, Suriye topraklarında 30 kilometre derinlikte, Halep'in kuzeydoğusunda, SDG tarafından kontrol edilen Tel Rıfat, Menbiç ve Ayn el-Arab’ı kapsayabilir.”
Suriyeli saha aktivisti Eyhem el-Halebi şu açıklamalarda bulundu:
“SMO güçlerinin Halep kırsalında bulunan Tadif, Ayn el-Arab ve Menbiç’te SDG ile temas hatlarına doğru kapsamlı bir hareketlilik içerisinde olduğu gözlemlendi. Bu hareketliliğe, Türkiye’nin Suriye’deki askeri noktalarının savaşa hazır hale getirilmesi ve SDG'ye karşı bir askeri operasyon başlatmaya hazırlık için azami alarm durumuna geçilmesi eşlik etti. Tüm bunlarla birlikte Türk keşif uçakları, Ayn el-Arab ve Halep’in kuzeydoğusundaki diğer bölgeler üzerinde yoğun uçuşlar gerçekleştirdi. Ayrıca TSK, Ayn el-Arab’ın karşısındaki beton sınır duvarını kaldırmaya başlarken, askeri birlikler de bölgeye yaklaştı. SMO ve Türkiye’nin askeri operasyonu öncesinde Rus güçlerinin de son birkaç saat içerisinde Halep kırsalındaki Tadif, Tel Rıfat, Menbiç ve Ayn el-Arab bölgelerinden çekilmesi, SDG'ye karşı yakında bir askeri operasyon başlayacağının bir işareti. SDG ise bu hazırlıklar karşısında, çeşitli cephelerde unsurlarını harekete geçirip silahlarını güçlendirirken Rakka'nın kuzeyindeki Henizat, Tel es-Semen ve el-Heyşe köylerinde hazırlıklar yapılıyor. SDG ayrıca Halep’in kuzeyindeki Tel Rıfat tepesine Rusya bayrağı çekerken, kendisini destekleyen bazı uluslararası güçlerle operasyonlara ilişkin bilgi alışverişinde bulundu.”
TSK, daha önce SDG ve DEAŞ’a karşı Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı adlı üç askeri operasyon düzenlemişti.
SMO, Suriye’nin kuzeyindeki askeri operasyona katılmaya hazırlanıyor

Türkiye’ye destek veren Suriyeli savaşçılar (AFP)
SMO, Suriye’nin kuzeyindeki askeri operasyona katılmaya hazırlanıyor

Türkiye’ye destek veren Suriyeli savaşçılar (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة