Kraliçe 2. Elizabeth’in platin kutlamaları için 200 bin kişilik yemek

Kraliçe Elizabeth’in yıldönümünü kutlamak için 200 bin kişi için öğle yemeği hazırlanıyor

Kraliçe Elizabeth'in tahta çıkışından itibaren her on yılındaki fotoğraflarının Stonehenge kayalıklarına yansıtılmış hali (AP)
Kraliçe Elizabeth'in tahta çıkışından itibaren her on yılındaki fotoğraflarının Stonehenge kayalıklarına yansıtılmış hali (AP)
TT

Kraliçe 2. Elizabeth’in platin kutlamaları için 200 bin kişilik yemek

Kraliçe Elizabeth'in tahta çıkışından itibaren her on yılındaki fotoğraflarının Stonehenge kayalıklarına yansıtılmış hali (AP)
Kraliçe Elizabeth'in tahta çıkışından itibaren her on yılındaki fotoğraflarının Stonehenge kayalıklarına yansıtılmış hali (AP)

Birleşik Krallık (İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda) Kraliçesi II. Elizabeth'in tahta çıkışının platin jübile kutlamaları ülkenin çeşitli köşelerinde düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak. 12 milyon kişinin katılması beklenen kutlamalarda yeni bir rekora imza atılması bekleniyor.
Birleşik Krallık’ın merkezi bileşeni İngiltere, Kraliçe'nin tahta çıkışının 70’inci yıl dönümü kutlamalarına hazırlanırken, Pazar günü için 200 binden fazla özel öğle yemeği hazırlandı.
Şarku’l Avsat’ın Londra merkezli Daily Mail gazetesinden aktardığına göre organizatörler, halkın Kraliçe'ye olan sevgisinin insanları daha önce hiç olmadığı kadar bir araya getireceğine inanıyor. Ayrıca Galler Prensi, Cornwall Düşesi, Wessex Kontu ve Kontesi gibi Kraliyet ailesinin üyeleri bazı etkinliklerde şenliklere katılarak liderlik edecekler.
Bu büyük jübile yemeği, önümüzdeki Perşembe günü başlayacak olan ve Kraliçenin tahttaki 70. yılının kutlanacağı dört günlük kutlamanın sadece bir parçası. Öğle yemeğine kayıt yaptıranların sayısı, on yıl önce düzenlenen Elmas yıldönümüne katılımdaki sayıyı geçti. Elmas jübile kutlamalarına 64 bin kişi katılım göstermişti. Platin jübile kutlamalarına ise katılacakların sayısı 85 bine ulaştı. Ayrıca, Resmi tatil öncesinde birçok son dakika katılım başvurusu bekleniyor.
Tüm bu kutlamalar, Eden Project firmasının öncülük ettiği Big Lunch tarafından organize ediliyor. Kutlamaların organizatörleri, nihai sayının tahminlerinden çok daha yüksek olacağına inanıyor.
Kanada'dan Brezilya'ya, Yeni Zelanda'dan Japonya'ya, Güney Afrika'dan İsviçre'ye, İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) ve ötesinde 600'den fazla uluslararası platin jübile yemeği de planlanıyor.
The Big Lunch fikrinin arkasındaki Eden Project'in Direktörü Peter Stewart, "Basılı davetiyelerimiz bitiyor olsa da, dijital kayıt talebi, sayının hızla arttığı anlamına geliyor. Bu nedenle, hafta sonu boyunca 12 milyondan fazla katılımcı tahminimizin mütevazı bir sayı gibi görünebileceğini düşünüyoruz. Bunların tümü Milli Piyango'nun desteği ve her adımda arkamızda olan Cornwall Düşesi'nin himayesi sayesinde mümkün oldu” dedi.



Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer arasında dün yapılan telefon görüşmesinde, bölgedeki anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ve İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyonlarının yansımaları ele alınırken, tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi ve gerilimin azaltılması için her türlü çabanın sarf edilmesinin önemine değinildi.

Diğer yandan İsrail'in İran'a yönelik saldırısı bağlamında Suudi Arabistan ve Türkiye, gerilimin düşürülmesi ve itidalli davranılması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini ve diyaloğa dönülerek tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesinin önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığına göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bölgede yaşanan gelişmeler gözden geçirildi ve söz konusu gelişmelerin krizin çözümüne yönelik mevcut diyaloğun kesintiye uğramasına yol açtığı ifade edildi.

Türk devlet televizyonu TRT, iki tarafın bölgesel ve küresel konuları ele aldığını belirtti. Erdoğan'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail'in ‘bölgenin istikrar ve güvenliğine en büyük tehdidi oluşturduğunu’ söylediği ve bu tehdidin İran'a yönelik saldırıyla bir kez daha ortaya çıktığını belirttiği aktarıldı.

Erdoğan, ABD ile İran arasında nükleer müzakereler yoluyla uzlaşma arayışlarının sürdüğü bir dönemde İsrail'in İran'a yönelik saldırısının barış çabalarını baltalamayı amaçladığını ve İsrail saldırılarının İsrail'in ‘bölgesel ve küresel güvenliği sorumsuzca tehdit ettiğini’ bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Görüşme sırasında Erdoğan, ‘bölgenin yeni bir krizi kaldıramayacağı ve yıkıcı bir savaşın bölgedeki tüm ülkelere düzensiz göç dalgaları yaratabileceği’ uyarısında bulunarak, ‘nükleer anlaşmazlığın ancak devam eden müzakereler yoluyla çözülebileceğini’ vurguladı.