İran'dan Kudüs Gücü komutanının ölümüyle ilgili çelişkili açıklamalar: Öldü mü öldürüldü mü?

Albay Ali İsmailzade’nin Devrim Muhafızları tarafından dün Telegram kanallarında yayınlanan bir fotoğrafı
Albay Ali İsmailzade’nin Devrim Muhafızları tarafından dün Telegram kanallarında yayınlanan bir fotoğrafı
TT

İran'dan Kudüs Gücü komutanının ölümüyle ilgili çelişkili açıklamalar: Öldü mü öldürüldü mü?

Albay Ali İsmailzade’nin Devrim Muhafızları tarafından dün Telegram kanallarında yayınlanan bir fotoğrafı
Albay Ali İsmailzade’nin Devrim Muhafızları tarafından dün Telegram kanallarında yayınlanan bir fotoğrafı

İran Devrim Muhafızları dün, yurtdışı kolu olan Kudüs Gücü’nde bir albayın ölümüyle ile ilgili çelişkili açıklamalarda bulundu. İranlı yetkililer, Albay Ali İsmailzade’nin evinde meydana gelen bir ‘olay’ sonucu ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldığını doğruladı. Devrim Muhafızlarına yakın Telegram kanalları tarafından yayınlanan haberler daha sonra silinirken, bazı kanallar ise İsmailzade’nin kendisini pencereden atarak intihar ettiğini duyurdu.
İran’ın resmi haber ajansı IRNA, Cuma günü erken saatlerde, konu ilgili ismi açıklanmayan kaynaktan, ‘Devrim Muhafızları subaylarından birinin evinde meydana gelen bir olayda hayatını kaybettiğini ve nedenlerini ortaya çıkarmak için soruşturmanın devam ettiğini’ aktardı.
IRNA, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Telegram kanallarında, Kudüs Gücü komutanlarından Ali İsmailzade’nin Kerec’deki evindeki olayla ilgili olarak yayınladığı haberleri yalanladı. Kaynak, bunu ‘psikolojik savaş ve yalan haber’ olarak tanımladı.
Kudüs Gücü’nün faaliyetlerine ilişkin haberleri yayınlanan Sabrin Haber Kanalı, ‘subayın suikastı’ ile ilgili bir haberi sildi. Gözden geçirilen haberde “Kudüs Gücü mensubunun şüpheli ölümü” ifadelerine yer verildi. Haberde “Kudüs Gücü mensubu Ali İsmailzade, evinin balkonundan düştü. Soruşturma başladı, şu ana kadar bir suikastı olduğu doğrulanmadı ve ölüm nedeni belli değil. Düşmanca kanallardaki haberleri görmezden gelin” ifadelerine yer verildi.
Devrim Muhafızları’nın öne çıkan kanallarından “Besimci Medya” ve “Yumuşak Savaş Subayları” kanalları ise, İsmailzade’nin ‘Kudüs Gücü’nün liderlerinden biri’ olduğunu, kaynaklara göre evin çatısından düşerek hayatını kaybettiğini ancak olayın detaylarının netleşmediğini belirtti.
Fransız Haber Ajansı AFP, Devrim Muhafızları’na bağlı Tasnim ajansından alıntı yaparak, Ali İsmailzade’nin, ‘evinin yeterince korunaklı olmayan balkonundan düşerek hayatını kaybettiğini’ aktardı. Olayla ilgili olarak daha fazla bilgi verilmedi.
Birbiriyle çelişen anlatıların ortasında, Londra merkezli Farsça yayın yapan Iran International kanalı kaynaklarından alıntı yaparak, “Kudüs Gücü'nde Albay, casusluk ve Albay Hasan Seyyad Hüdayi cinayetine karışma şüphesiyle fiziksel olarak tasfiye edildi” ifadelerine yer verildi. Haberde, 22 Mayıs’ta Tahran’ın merkezinde motosiklet kullanan iki kişi tarafından öldürülen Kudüs Gücü komutanlarından Albay Hüdayi’ye atıfta bulunuldu.
Kanal, kaynaklarından alıntı yaparak, “Kudüs Gücü’ndeki 840’ıncı Birim komutanlarından ve Hüdayi’nin yakın arkadaşı İsmailzade, Kerec’deki evinin çatısından düşerek hayatını kaybetti” ifadelerine yer verdi. Kanalın haberine göre Devrim Muhafızları yetkilileri, Albay İsmailzade’nin ailesine, ‘eşinden ayrılmasından kaynaklanan psikolojik sorunlar sonucunda, ölümüne intiharın neden olduğunu’ bildirdi.
Söz konusu olay, Devrim Muhafızları komutanı Hüseyin Selami’nin, Seyyad Hüdayi suikastından İsrail’i suçlamasının ardından geldi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, olayla ilgili olarak “İntikam kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı. New York Times gazetesi ise, İsrail’in söz konusu suikastı gerçekleştirdiğini ABD’ye bildirdiğini aktarmıştı.
İsrail ise, Hüdayi’yi dünyanın dört bir yanındaki İsraillilere karşı saldırılar planlamakla suçladı. İsrail medyası, Hüdayi’nin yurtdışına silah transferlerinden ve suikastlardan sorumlu olan 840’ıncı Birimin yetkilisi olduğunu aktardı. İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad’ı denetleyen İsrail Başbakanı Naftali Bennett’in ofisi, suikast hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Ancak Bennett pazar günü yaptığı açıklamada, Tahran’ın İsraillilere yönelik saldırıları kışkırtmanın ‘bedelini ödeyeceğini’ söyledi.



Finansman kaynakları tükenen Hamas, gençleri silah altına almaya yöneldi

Hamas, savaşın uzamasıyla birlikte ağır krizlerle karşı karşıya kaldı (AFP)
Hamas, savaşın uzamasıyla birlikte ağır krizlerle karşı karşıya kaldı (AFP)
TT

Finansman kaynakları tükenen Hamas, gençleri silah altına almaya yöneldi

Hamas, savaşın uzamasıyla birlikte ağır krizlerle karşı karşıya kaldı (AFP)
Hamas, savaşın uzamasıyla birlikte ağır krizlerle karşı karşıya kaldı (AFP)

Hamas Hareketi, Gazze Şeridi’nde 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana aralıksız devam eden savaşın uzamasıyla birlikte İsrail'e karşı savaşı finanse etmek için kaynaklarının tükenmesi sorunuyla karşı karşıya kaldı. Bu durum, Hamas’ın 40 yıllık tarihinde en büyük zorlukları yaşayarak savaşmaya devam etmek ve Gazze'nin işlerini yönetmek zorunda kalmasına neden oluyor.

İsrailli eski ve mevcut yetkililer, Hamas'ın askeri kanadının zayıflaması ve mali kaynaklarının tükenmesi nedeniyle savaşçılarına yeterli maaş ödeyemez hale gelmesi üzerine gözetleme ve İsrail askerlerinin kullandığı yollara patlayıcı yerleştirme gibi görevler için gençleri silah altına almaya çalıştığını öne sürdüler.

Şarku’l Avsat’ın ABD merkezli Washington Post gazetesinden aktardığı ha bere göre, Hamas'ın tarihindeki en kötü mali ve idari krizi yaşadığını ve İsrail'e karşı savaşmaya devam etmek ve Gazze Şeridi'ni yönetmek için gerekli kaynakları sağlamakta büyük zorluk çekiyor. Gazeteye göre Hamas, İsrail güçleri tarafından tahrip edilen tünelleri ve yeraltı komuta merkezlerini de telafi edemedi. İsrailli eski bir üst düzey istihbarat subayı olan Oded Ailam gazeteye verdiği demeçte, Hamas'ın tünellerini yeniden inşa edemediğini ve yüksek eğitimli savaşçılarına maaş ödemediğini, sadece hayatta kalmaya çalıştıklarını söyledi.

Ailam, Filistin polisi ve Gazze'den iki kaynak, Hamas yönetiminin 2007 yılından beri iktidarda olduğu Gazze'de polis ve bakanlık çalışanlarının maaşlarını ve öldürülen üyelerinin ailelerine ölüm tazminatı ödemelerini sürdüremez hale geldiğini vurguladı.

Filistinli yazar İbrahim el-Medhun, Washington Post’a yaptığı açıklamada, Hamas’ın bir yıldan fazla sürecek bir savaşa hazırlıklı olmadığını belirterek bazı temel hizmetleri sürdürmeye çalışırken ve iktidarının imajını korumak amacıyla, çöp toplama ve jeneratör yakıt yönetimi gibi temel yerel hizmetleri sunan acil durum komiteleri kurarken, idari harcamaları ve maaşları düşürmek gibi kemer sıkma önlemleri almak zorunda kaldığını belirtti.

Hamas, 7 Ekim 2023'te İsrail'e saldırarak Gazze'de yıkıcı bir savaş başlattı. Bu saldırı sonucunda yaklaşık bin 200 kişi öldü ve 250 kişi esir alınarak Gazze'ye rehin olarak götürüldü. O tarihten beri İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü savaş çoğu kadın ve çocuk olmak üzere58 binden fazla Filistinlinin ölümüne yol açtı.

İsrailli askeri yetkililer, Hamas'ın çatışmalar sırasında liderlerinin ve silah stoklarının yüzde 90'ını kaybettiğini söylüyor. Savaşın ilk aşamasında Hamas, para ve malzemeleri yeraltında depolamak gibi bir önlem alsa da bu kaynaklar tükenmeye başladı. İsrail ordusunun WhatsApp grubunda geçtiğimiz yılın mart ayında yayınlanan bir açıklamaya göre İsrail askerleri Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'nin altındaki tünellerden 3 milyon dolardan fazla para ele geçirdi.

Arabulucular, Hamas Hareketi ve İsrail arasında 60 günlük ateşkesin sağlanması için müzakereleri sürdürürken bir yandan İsrail, Hamas üzerindeki baskısını korumak garantilemek istiyor, diğer yandan Hamas bir çıkış yolu arıyor. Tüm taraflar müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini vurgulasa da anlaşmaya varılması halen uzak bir ihtimal olarak görünüyor.