ABD, Rusya ve Türkiye’nin Haseke kırsalındaki hareketlilikleri

ABD, Rusya ve Türkiye’nin Haseke kırsalındaki hareketlilikleri
TT

ABD, Rusya ve Türkiye’nin Haseke kırsalındaki hareketlilikleri

ABD, Rusya ve Türkiye’nin Haseke kırsalındaki hareketlilikleri

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ve Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları, (Suriye kuzeydoğusundaki) Haseke'de yer alan Resulayn ilçesinin kırsal kesiminde ‘Barış Pınarı Harekatı’ bölgesinde gerçek mühimmatla askeri tatbikatlara başlarken ABD güçleri, Resulayn’ın komşu ilçesi Tel Temir’de devriye gezerek temas noktalarını ve ilçenin merkezini denetledi, ön hatları kontrol etti. Rusya ise Tel Temir'in batısındaki el-Mebakir bölgesindeki askeri üslerine radar ve uçaksavar sistemleri dahil olmak üzere ağır ve orta menzilli yeni silahlar ve mühimmatın yanı sıra takviye güçler konuşlandırdı.
Haber siteleri ve yerel sayfalar, Türkiye'ye yakın Suriyeli muhalif grupların TSK subaylarının gözetimi altında ve katılımıyla, Haseke’nin Resulayn ilçesi kırsalında Barış Pınarı Harekatı bölgesinde gerçek mühimmatla askeri tatbikatlar yaptıklarını aktardılar.
Muhalif grupların liderleri, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile kendilerini ayıran temas hatlarına ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e bağlı düzenli ordunun konuşlandığı bölgelere ulaştı. Bu gelişme yaşanırken TSK, Ebu Rasin ilçesi çevresini obüslerle bir kez daha hedef aldı. Bölgede 10 gündür devam eden göreceli sakinliğin ardından güney kırsalındaki Tel el-Verd ve er-Rebiat köylerini bombaladı. Suriyeli muhalif gruplar da Cuma gecesi, Tel Temir'in batısındaki et-Tavile köyünü füzelerle bombaladılar. Şarku'l Avsat'a telefon aracılığıyla açıklamalarda bulunan SDG'nin Resmi Sözcüsü Aram Hanna, Haseke'nin kuzeyindeki saha gelişmelerini takip eden gözlem ekiplerinin teyakkuzda olduğunu ve SDG birimlerinin, herhangi bir karşı askeri harekata hazırlık olarak özel birlikler de dahil olmak üzere hazırlıklarını artırdığını söyledi.
ABD güçleri, Rus güçlerinin ve Suriye rejimi güçlerinin Tel Temir’deki mevzilerine ve askeri karargahlarına takviye göndermelerinden günler sonra ilçede bir devriye görevi gerçekleştirdi.
Öte yandan Haseke ilinin doğusundaki el-Hol Mülteci Kampı’nda İç Güvenlik Güçleri (Asayiş), mülteci ailelerin kaldığı bölümde bir çadırın içinde bir hendek ve kampın üçüncü bölümünde iki kadının cesetlerini buldu. Kamptan bir güvenlik yetkilisi yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin iki cesetten birinin kimliğini tespit edebildiğini ve Rakka'dan yerinden edilmiş Suriyeli “F.A.E” adlı bir kadın olduğunun anlaşıldığı, ancak ikinci cesedin kimliğinin teşhis edilemediğini ve Iraklı bir mülteciye ait olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Güvenlik güçleri ayrıca kadınlar bölümünün içinde bir hendek ve tünel ağı buldu.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Cizre Bölgesi Ezidi Evi Eş Başkanı Leyla İbrahim, Şarku'l Avsat’a telefonla yaptığı açıklamada, “El-Hol Mülteci Kampı’ndaki Asayiş güçleri, Ezidi bir Kürt kızını kurtarmayı başardı ve Irak'ın Sincar bölgesindeki ailesinin yanına gönderilmek üzere kurulan ortak komiteye teslim etti” dedi. Rosita adlı, 2006 doğumlu kızın, Irak'ın Şengal (Sincar) bölgesindeki Tel Kasab köyünden olduğunu belirten Leyla İbrahim, “Bağuz’daki çatışmaların sona ermesinden bu yana DEAŞ üyeleri ve onların aile üyeleriyle birlikte kampta tutsaktı. DEAŞ üyelerinin aileleri tarafından cezalandırılacağı ve ifşa edileceği korkusuyla yakınlarıyla iletişim kurmaya çalışsa da sonuç alamamıştı” şeklinde konuştu.
Ezidi kızın, 2014 yazında ailesiyle birlikte dağlara kaçarken DEAŞ terör örgütü üyeleri tarafından yakalandığını söyleyen İbrahim, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Anlattığına göre DEAŞ üyeleri, babasını ve üç amcasını çocuklarıyla birlikte öldürüp, kadınları köle olarak almış. Annesi de DEAŞ üyelerinin kendisine tecavüz etmesini önlemek için intihar etmiş.”



ABD, göçmenleri askeri uçaklarla Libya'ya göndermeyi planlıyor

Libyalılar 28 Nisan 2025'te Trablus'un Şehitler Meydanı'nda yürüyor. Trump yönetimi bölünmüş ülkeye göçmen göndermeyi planlıyor (AFP)
Libyalılar 28 Nisan 2025'te Trablus'un Şehitler Meydanı'nda yürüyor. Trump yönetimi bölünmüş ülkeye göçmen göndermeyi planlıyor (AFP)
TT

ABD, göçmenleri askeri uçaklarla Libya'ya göndermeyi planlıyor

Libyalılar 28 Nisan 2025'te Trablus'un Şehitler Meydanı'nda yürüyor. Trump yönetimi bölünmüş ülkeye göçmen göndermeyi planlıyor (AFP)
Libyalılar 28 Nisan 2025'te Trablus'un Şehitler Meydanı'nda yürüyor. Trump yönetimi bölünmüş ülkeye göçmen göndermeyi planlıyor (AFP)

Reuters'ın haberine göre Trump yönetimi, göçmenleri askeri uçakla Libya'daki gözaltı merkezlerine göndermeyi planlıyor.

The New York Times'a konuşan yetkililer, uçağın çarşamba günü kadar erken kalkabileceğini söyledi. Uçuşta yer alacak kişilerin uyrukları henüz belli değil.

Libya'da şiddetli çatışmalar var ve insan hakları grupları, ülkedeki göçmen gözaltı merkezlerini "korkunç" ve "içler acısı" diye niteliyor.

Bu girişim, Trump yönetiminin göçmenleri ABD'ye girmekten caydırmaya ve ülkede yasadışı olarak bulunanlara, zor koşullara sahip ülkelere gönderilebilecekleri mesajını vermeye çalıştığı dönemde geldi.

Yine de uçuş, yasal, lojistik ya da diplomatik kısıtlamalar nedeniyle gerçekleşmeyebilir. Yönetim daha önce de bir grup Venezuelalıyı El Salvador'a gönderdiği için sert tepkiyle karşılaşmıştı. Bu kişiler teröristlere ayrılmış bir hapishanede tutuluyor.

Dışişleri Bakanlığı, "suç, terörizm, patlamamış kara mayınları, iç karışıklık, insan kaçırma ve silahlı çatışmalar" nedeniyle Amerikan halkına Libya'ya gitmemeyi tavsiye ediyor.

Ülke, uzun yıllar diktatörlük yapan Muammer Kaddafi'nin 2011'de devrilmesinden bu yana yıllardır süren iç savaşla karşı karşıya ve hâlâ bölünmüş durumda. Birleşmiş Milletler'in tanıdığı hükümet Libya'nın batısını Trablus'tan yönetiyor. Aynı zamanda doğu, ülkenin petrol sahalarının çoğunu kontrol eden savaş lordu Halife Hafter liderliğindeki hükümet tarafından yönetiliyor.

ABD'nin Trablus'taki hükümetle sadece resmi ilişkisi var ama bu Hafter'in oğlu Saddam'ın geçen hafta Washington'ı ziyaret etmesini ve birkaç Trump yetkilisiyle görüşmesini engellemedi. Trump'ın Beyaz Saray'daki ilk döneminde Hafter'le dostane bir ilişkisi vardı.

Libya, Avrupa'ya gitmeye çalışan göçmenler için merkez niteliğinde. Ülkede mülteciler ve göçmenler için çok sayıda gözaltı tesisi var. Uluslararası Af Örgütü, 2021 tarihli raporunda bu tesislerin "erkeklere, kadınlara ve çocuklara yönelik cinsel şiddet" kanıtlarıyla "korkunç" bir "cehennem manzarası" oluşturduğunu belirtmişti.

Öte yandan Küresel Gözaltı Projesi, Libya'da tutulan göçmenlerin "fiziksel kötü muamele ve işkencenin" yanı sıra zorla çalıştırma ve köleliğe maruz kalabileceğini açıklamıştı.

Dışişleri Bakanlığı geçen sene yıllık raporunda ülkedeki gözaltı merkezlerindeki "sert ve hayati tehlike oluşturan" koşullara işaret etmişti. Raporda göçmenlerin "göçmenlik mahkemelerine ya da yasal süreçlere erişimlerinin olmadığı" belirtilmişti.

Carnegie Endowment for International Peace'de Libya uzmanı olan Frederic Wehrey, The Times'a şunları söyledi:

Bu göçmen hapishanelerinde bulundum ve burası göçmenler için uygun bir yer değil. Savunmasız birini atmak için korkunç bir yer.

Independent Türkçe