Rus rublesi yaptırımlara rağmen son 7 yılın en yüksek seviyesine nasıl ulaştı?

Rusya’nın Krasnoyarsk kentindeki bir şirkette bir çalışan bin rublelik banknot sayıyor (Reuters-Arşiv)
Rusya’nın Krasnoyarsk kentindeki bir şirkette bir çalışan bin rublelik banknot sayıyor (Reuters-Arşiv)
TT

Rus rublesi yaptırımlara rağmen son 7 yılın en yüksek seviyesine nasıl ulaştı?

Rusya’nın Krasnoyarsk kentindeki bir şirkette bir çalışan bin rublelik banknot sayıyor (Reuters-Arşiv)
Rusya’nın Krasnoyarsk kentindeki bir şirkette bir çalışan bin rublelik banknot sayıyor (Reuters-Arşiv)

Rus rublesi dün dolar karşısında bir önceki güne göre yaklaşık yüzde 1.3 artarak 52.3’e yükseldi ve Mayıs 2015’ten bu yana en güçlü seviyeyi gördü.
CNBC’de yer alan analize göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Batı ve ABD’nin yaptırım uygulamasını takip eden aylarda rublenin bu şaşırtıcı yükselişi, Kremlin’e Batı yaptırımlarının ‘etkisiz’ olduğuna dair kanıt sundu.
Rusya, Ukrayna’nın işgalinin ardından ülkenin faiz oranını iki katından fazla artırarak yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkardı.
Bu adımın ardından para birimi o kadar iyileşti ki, faiz oranı üç kez düşürüldü ve Mayıs sonunda yüzde 11’e indirildi.
Ancak Rus rublesinin değerindeki bu istikrarın temel nedeni, özellikle enerji fiyatlarındaki dikkat çekici yükselişin ardından Moskova’nın petrol ve doğalgazdan elde ettiği rekor gelir oldu.
Rusya, dünyanın en büyük gaz ihracatçısı ve ikinci en büyük petrol ihracatçısı iken, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rus gazının en büyük ithalatçısı.
Finlandiya merkezli bir araştırma kuruluşu olan Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan bir rapora göre, Rusya Ukrayna’daki savaşın ilk 100 gününde fosil yakıt ihracatından 98 milyar dolar gelir elde etti. Bu kazanımların yarısından fazlası, yaklaşık 60 milyar dolar ile AB’den geldi.
Dış Politika Araştırma Enstitüsü’nden Max Hess, CNBC’ye verdiği demeçte, “Rusya’nın döviz cinsinden rekor cari fazla vermesi nedeniyle ruble için gördüğünüz döviz kuru mevcut. Bu gelir, karmaşık ruble takas mekanizması aracılığıyla çoğunlukla dolar ve euro cinsindendir” dedi.
Hess, “Her ne kadar Rusya şu anda Batı’ya biraz daha az satıyor olsa da, hala yüksek fiyatlara büyük miktarlarda petrol ve doğalgaz satıyor ve bu da büyük bir cari hesap fazlası getiriyor” diye ekledi.
Rus rublesinin değerindeki bu yükselişe katkı sağlayan bir diğer faktör de, Rus makamlarının yatırımcılara yönelik olarak uygulamaya koyduğu, ihracattan para akışını sağlayan ve rubleyi daha da güçlendiren sıkılaştırıcı tedbirler oldu.
New York merkezli Medley Global Advisors’ın Gelişen Piyasalar Stratejisi Direktörü Nick Stadmiller, “Yetkililer yaptırımlar gelir gelmez çok sıkı sermaye kontrolleri uyguladı. Sonuç ise nispeten az sermaye çıkışı varken ihracattan para akışı oldu. Tüm bunların net etkisi daha güçlü bir rubledir” diye konuştu.
Hess ise, Rusya’nın artık uluslararası SWIFT bankacılık sisteminden koptuğuna, dolar ve euro cinsinden uluslararası ticaretten men edildiğine dikkat çekti.
Bu, Rusya’nın kendi içinde para birimini artıran büyük miktarda döviz rezervi biriktirmiş olmasına rağmen, yaptırımlar sayesinde bu rezervleri ithalat ihtiyaçlarını karşılamak için kullanamayacağı anlamına geliyor.



Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizliklerle yön arayışını sürdürüyor.

Dünya genelinde makroekonomik verilerden alınan sinyaller fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor.

Bugünden itibaren yoğunlaşacak veri takviminin piyasaların yönü üzerinde etkili olması beklenirken, yatırımcılar, aynı zamanda merkez bankası yetkililerinin açıklamalarını da yakından takip ediyor.

Analistler, bugün ABD'de konut piyasasına ilişkin verilerin takip edileceğini belirterek, söz konusu piyasanın Fed'in adımlarına karşın sıcak kalmasının Banka'yı "şahin" kalmaya zorlayan etkenlerden olduğunu ifade etti.

ABD ekonomisinde konut piyasasının önemine dikkati çeken analistler, ülkedeki kredi sistemi nedeniyle buradaki hızlı aktivitenin kişilerin harcanabilir gelirlerini etkilediğini bildirdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay politika faizini yüzde 76 ihtimalle 25 baz puan artıracağı öngörülürken, Banka'nın nihai faiz oranına yönelik belirsizlikler devam ediyor.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,29, Nasdaq endeksi yüzde 0,75 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,03 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne alış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Avrupa'da dün karışık bir seyir öne çıkarken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin açıklamaları "şahin" kalmayı sürdürüyor.

ECB üyesi Martins Kazaks, ekonominin yumuşamasına karşın Banka'nın faizleri artırmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi ve Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,11 gerilerken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,29 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,12 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne yükselişle başladı.

Asya'da bugün karışık bir seyir öne çıkarken, Çin'de hükümetin ekonomiyi desteklemeye devam edeceğini açıklaması risk algısını törpüledi.

Çin Başbakanı Li Qiang, bugün yaptığı açıklamalarda, ikinci çeyrek büyümesinin birinci çeyrekten daha güçlü olacağını belirterek, Çin'in ekonomiyi desteklemek ve Çin piyasasını dış dünyaya açmak için çalışmaları sürdüreceğini kaydetti.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 gerilerken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,7 yükseldi.

Yurt içinde dün alış ağırlıklı seyreden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,69 artışla günü 5.732,86 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 5.749,66 puana taşıdı.

Dolar/TL, dün yüzde 2,4 artışla 25,9157'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,0070 seviyesinden işlem görüyor.

Öte yandan, bugün arife günü olması dolayısıyla piyasalar yarım gün işleme açık olacak.

Analistler, bugün ABD'de inşaat izinleri, yeni konut satışları, dayanıklı mal siparişleri, tüketici güven endeksi ve Richmond Fed sanayi endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.850 ve 6.000 seviyelerinin direnç, 5.700 ve 5.600 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

15.00 ABD, mayıs ayı inşaat izinleri

15.30 ABD, mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri

16.00 ABD, nisan ayı konut fiyat endeksi

17.00 ABD, haziran ayı CB tüketici güven endeksi ve Richmond Fed imalat endeksi

17.00 ABD, mayıs ayı yeni konut satışları