FBI, Basquiat resimlerine, gerçekliğiyle ilgili şüpheler nedeniyle el koydu

Jean-Michel Basquiat’in resimleri
Jean-Michel Basquiat’in resimleri
TT

FBI, Basquiat resimlerine, gerçekliğiyle ilgili şüpheler nedeniyle el koydu

Jean-Michel Basquiat’in resimleri
Jean-Michel Basquiat’in resimleri

Orlando Sanat Müzesi yaptığı açıklamada, ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI), Florida'da sergilenen Jean-Michel Basquiat'a atfedilen 25 esere, özgünlükleriyle ilgili şüpheler nedeniyle el koyduğunu söyledi.
Resimleri sergileyen müze, Cuma günü FBI'ın "Kahramanlar ve Canavarlar: Jean-Michel Basquiat" sergisine erişim talebini yerine getirdi. Müze sözcüsü Emilia Bormas-Fry'ın AFP’ye yaptığı açıklamaya göre, eserler şu anda ABD Federal Polisi'nin elinde. Sözcü, “Müzenin soruşturma konusu edildiği ile ilgili bize bilgi verilmediğini belirtmek gerekir” dedi.
Sergi 30 Haziran'da sona erecekti. Sözcü, müzenin FBI ile iş birliğine devam edeceğine dikkat çekti. FBI olay sonrası herhangi bir açıklama yapmadı.
FBI operasyonunu cuma günü ortaya çıkaran New York Times'a göre, geri dönüştürülebilir paketler üzerine boyanmış söz konusu eserler, şubat ayında açılan sergiden önce hiç sergilenmemişti.
Gazete, Federal Polisin, "resimlerin eski sahibi olduğu iddia edilen kişiyle ilgili yanlış bilgilerden” bahseden 41 sayfalık yeminli ifadeye dayanarak resimlere el koyduğunu bildirdi. Soruşturma ayrıca "kaynaklarında sahte belgeler kullanarak eser satma girişimlerinin ve orijinal olmayan sanat eserlerine yatırım yapılması için potansiyel davetiyeler gösteren banka hesap özetlerinin" varlığını da ortaya çıkardı.
Müze Müdürü Aaron de Groft ve eserlerin, biri sanat taciri biri de emekli bir adam olan iki sahibi, Basquia'nın 1982'de resimleri yaptığını ve şu an merhum olan televizyon senaristi Thad Mumford'a sattığını iddia ediyor.
Müze yönetiminin savunusuna göre Mumford bu eserleri bir depoya koyduktan sonra unuttuğu için eserler 30 yıl boyunca burada kaldı.
Öte yandan, sanat eserleri kaçakçılığı uzmanı, FBI ajanı Elizabeth Rivas, FBI belgesinde Mumford ile 2014 yılında tanıştığını ve "asla Basquia'nın eserlerini satın almadığını" öğrendiğini açıkladı. Ajan ayrıca Mumford’un, deposunda sanatçının eserlerinin bulunduğunu bilinmediğini de kaydetti.
Orijinal olduğu doğrulanırsa, Basquia'nın eserleri 25 milyon ila 100 milyon dolar değerinde olabilir.



Warner Bros CEO'su siyah Superman istememiş: Fazla 'woke'

Fotoğraf: Warner Bros/DC
Fotoğraf: Warner Bros/DC
TT

Warner Bros CEO'su siyah Superman istememiş: Fazla 'woke'

Fotoğraf: Warner Bros/DC
Fotoğraf: Warner Bros/DC

Superman'in siyah versiyonunu konu alan bir filmin Warner Bros CEO'su David Zaslav tarafından reddedildiği bildirildi.

Nisan 2022'de Warner Bros Discovery'nin CEO'su olan 65 yaşındaki Zaslav, birkaç fiyaskonun ardından DC Comics filmlerini nasıl düzelteceklerini araştırmaya başladı.

Ortaya atılan fikirlerden biri, yazar Ta-Nehisi Coates'un yurttaşlık hakları hareketi dönemindeki siyah bir Superman hakkında yazdığı iddialı bir senaryoydu.

Warner Bros'un DC eserlerini yeniden başlatma girişimlerini inceleyen bir yazıda Wall Street Journal, Zaslav'ın "fazla 'woke'" olduğu için bu fikre sıcak bakmadığını bildirdi.

Haberde ayrıca DC Studios'un yeni eş CEO'ları James Gunn ve Peter Safran'ın projeyi daha sonraki bir tarihte yeniden başlatabileceği ima ediliyor.

AV Club, Coates'un senaryosunun 2021'e kadar uzandığını ve Yıldız Savaşları (Star Wars) yönetmeni J.J. Abrams'ın yapımcılığını üstleneceği bir film için yazıldığını aktarıyor.

hyjuıo
Ta-Nehisi Coates (AP)

Coates o dönemde yaptığı açıklamada "Warner Bros, DC Films ve Bad Robot tarafından DC Genişletilmiş Evreni'ne davet edilmek benim için bir onur. Amerika'nın en ikonik efsanevi kahramanının mirasına anlamlı bir katkıda bulunmayı dört gözle bekliyorum" demişti.

Abrams da şöyle eklemişti:

Anlatılmayı bekleyen yeni, güçlü ve etkileyici bir Superman hikayesi var. Bu hikayeyi beyazperdeye taşımak için muhteşem Coates'la çalışmaktan daha fazla heyecan duyamazdık ve bu fırsat için Warner Bros ekibine müteşekkiriz.

49 yaşındaki Coates, Dünyayla Benim Aramda (Between the World and Me) adlı kitabıyla 2015 ABD Ulusal Kitap Ödülleri'nde kurgu dışı kategorisinin kazananı oldu. Dünya çapında yaptığı seyahatleri belgeleyen The Message adlı kitabını 2024'te yayımladı.

Ayrıca 2016'da Marvel Comics için yılın en çok satan çizgi romanı olan Black Panther serisini yazdı. Black Panther'ın ilk sayısı satışa çıktığı ilk ay 253 bin 259 kopya sattı. İkinci sırada 175 bin kopya satan Star Wars: Poe Dameron yer aldı.

Karakterin 50. yılı anısına çıkan kitap, kurgusal Afrika ülkesi Wakanda'dan gelen prens ve savaşçı T'Challa'nın hikayesini yeniden yazıyor. 

Diğer yandan Warner Bros ve DC Studios, James Gunn'ın yönettiği ve başrollerinde David Corenswet'in ikonik kahramanı, Rachel Brosnahan'ın Lois Lane'i ve Nicholas Hoult'un Lex Luthor'u canlandırdığı yeni bir filmle Superman'i yeniden başlattı.

Independent Türkçe