Avrupa futbolunda sezona damga vuracak genç yetenekler

Avrupa futbolunda 2022-2023 sezonunda performanslarıyla yeşil sahalara damga vurması beklenen birçok genç yetenek bulunuyor.

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Avrupa futbolunda sezona damga vuracak genç yetenekler

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs salgını ve enerji sorunu nedeniyle dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz, futbolda transfer piyasasını da etkiliyor. Avrupa'nın başat kulüpleri, ekonomik yapıyı da göz önüne alarak altyapılarına önceki sezonlardan çok daha fazla bütçe ayırıyor.
Bu transfer politikası kapsamında büyük kulüpler, altyapının yanı sıra küçük yaşlarda keşfettiği yetenekleri düşük bonservis veya yetiştirme bedelleri karşılığında kadrosuna katarken, gelişmeleri için maçlarda çok daha fazla süre almalarına öncelik veriyor.
Gelecek sezon Avrupa futbolunda performanslarıyla futbolseverleri etkilemesi beklenen oyunculardan bazıları şöyle:

Leverkusen yeni 'Havertz'ini çabuk buldu
Bundesliga'nın köklü kulüplerinden Bayer Leverkusen, altyapısından yetiştirerek 2020'de İngiltere'nin Chelsea takımına 80 milyon avro karşılığında sattığı Kai Havertz'in boşluğunu, aynı yıl yine genç bir yetenek ile doldurdu.
O dönem Liverpool ile girdiği transfer yarışında çabuk davranan Almanya temsilcisi, sadece 200 bin avro yetiştirme bedeli karşılığında Köln'ün altyapısında yer alan Florian Wirtz'i renklerine bağladı ve profesyonel sözleşme imzalayarak A takımın kadrosuna kattı.
İleriye dönük orta saha ve kanatlarda forma giyen Alman oyuncu, ilk sezonundan itibaren ilk 11'in vazgeçilmez isimlerinden birisi haline geldi. Leverkusen formasıyla geçen sezon tüm kulvarlarda 31 maçta 10 gol atan ve takım arkadaşlarına 14 gol pası veren Wirtz, şimdiden ligin yıldız adayları arasında gösteriliyor.
Futbolcuların performans bilgilerini paylaşan ve transfer piyasası değerini ölçen Alman internet sitesi "Transfermakt"ın verilerine göre, 19 yaşındaki oyuncunun tahmini 70 milyon avro bonservis bedeli bulunuyor.
Bundesliga'da son yıllarda gösterdiği performansla Almanya Milli Takımı'na da seçilen ve 4 karşılaşmada görev alan Wirtz'in, başta Bayern Münih olmak üzere birçok takımın transfer listesinde yer aldığı yönündeki iddiaların artmasının ardından Bayer Leverkusen, genç yeteneğiyle 5 yıllık sözleşme yenileme konusunda geçen hafta anlaşmaya vardı.

"La Masia"nın son büyük yetenekleri Gavi ve Pedri
Lionel Messi, Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Carles Puyol gibi önemli isimleri yetiştiren Barcelona'nın dünyaca ünlü altyapı okulu "La Masia"dan son dönemlerde büyük bir oyuncu çıkmadığı yönünde yapılan eleştiriler, Gavi ve Pedri'nin performanslarıyla son buldu.
Kulübün yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle Messi'nin takımdan geçen sezon ayrılmasının ardından yeniden altyapısına ağırlık veren Katalan temsilcisinde henüz 17 yaşındaki Gavi, ilk kez geçen sezon ilk 11'de kadroya girme şansı buldu.
Bu şansı iyi değerlendiren ve 2021-2022'deki tüm kulvarlarda 46 maçta görev alarak 2 kez ağları sarsan orta saha oyuncusu Gavi, takımın vazgeçilmez isimleri arasına adını şimdiden yazdırdı.
İspanya Milli Takımı'nı çalıştıran teknik direktör Luis Enrique'nin de gözüne giren Gavi, 6 Ekim 2021'de giymeye başladığı milli formayla 10 maçta 1 gole imza attı.
Gavi'ye oranla Barcelona'nın daha tecrübeli isimleri arasında yer alan 19 yaşındaki Pedri ise kulübün genç yaşta keşfettiği önemli bir değer olarak öne çıkıyor.
Barcelona'nın 2019'da Las Palmas'tan 17,5 milyon bonservis bedeli karşılığında kadrosuna kattığı Pedri, 2020-2021 sezonundan itibaren A takım kadrosunda şans bulmaya başladı.
Katalan temsilcisinde ilk sezonunda 52 maçta 4 gole imza atan Pedri, geçen sezon yaşadığı sakatlıklar nedeniyle istediği süreyi alamadı. Sakatlığı nedeniyle formasını Gavi'ye kaptıran Pedri, 21 maçta görev alıp fileleri 4 kez havalandırdı.
İspanya Milli Takımı'nda da forma giyen (12 maç) ve gelişimini sürdüren Pedri'nin, Barcelona'da gelecek sezondan itibaren Gavi ile ilk 11'in değişilmez oyuncuları arasına girmesi bekleniyor.
İspanyol basınında, 60 milyon tahmini bonservis bedeli değeri biçilen Gabi ve 80 milyon avro piyasa değeri bulunan Pedri için geleceğin Xavi ve Iniesta'sı olacağı yönünde değerlendirmeler yapılıyor.

Sakatlığını atlatan Elliott, kariyerindeki çıkışı bu sezon gerçekleştirmek hedefinde
Liverpool orta sahasının genç yeteneği Harvey Elliott'un, bu sezon Alman teknik adam Jürgen Klopp'un kadrosunda çok daha önemli görevler üstlenmesi bekleniyor.
İngiltere temsilcisine 2019 yılında 1,7 milyon avro bonservis bedeli karşılığında Fulham'dan transfer olan Elliott, 2020-2021 sezonunu eski kulübünde kiralık olarak geçirmiş ve Championship'te 41 maçta 7 gole imza atarak büyük gelişme kaydetmişti.
Antrenmanlardaki performansıyla Klopp'u da etkileyen ve 2021-2022 sezonunda Premier Lig'in ilk 4 haftasının 3'ünde Liverpool'da ilk 11'de sahaya çıkan Elliott, Leeds United maçında yaşadığı ciddi sakatlık nedeniyle formasından uzak kalmak zorunda kaldı.
Sakatlığının etkilerini tamamen atlatan 19 yaşındaki sağ kanat oyuncusunun, kariyerindeki büyük çıkışı bu sezon gerçekleştirmesi bekleniyor. Futbola başladığı Fulham'da 16 yaş 30 günlükken Wolverhampton'a karşı forma giyen Elliott, Premier Lig tarihinde sahaya çıkan en genç futbolcu unvana sahip oldu.

Olimpik Lyon, Cherki'ye güveniyor
Fransa temsilcisi Olimpik Lyon'un altyapısında yetişen 18 yaşındaki Rayan Cherki de Avrupa piyasasında beklentileri artıran oyuncular arasında yer alıyor.
Fransız temsilcisinin altyapısında son yıllarda yetişen en teknik oyuncu olarak lanse edilen Cezayir asıllı Fransız orta saha, ilk profesyonel sözleşmesini 2019 yılında imzaladı.
2019-2020 sezonu UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Olimpik Lyon ile Bayern Münih arasında oynanan yarı final maçında forma giyerek turnuvada görev alan en genç oyuncular arasına katılan Cherki, sonraki sezon ise Fransa temsilcisinde tüm kulvarlarda 30 maçta 4 gole imza attı.
Olimpik Lyon'un teknik direktörü Peter Bosz, defansif yönden zaafları bulunduğu gerekçesiyle Cherki'ye geçen sezon 16 lig maçında görev vermeyi tercih etti. Takımının UEFA Avrupa Ligi'nde forma giydiği 4 karşılaşmada 2 kez ağları sarsan Cherki, taktik eksiklerini tamamlaması halinde bu sezon Fransa temsilcisinin en önemli oyuncuları arasına adını yazdırabilir.

 



Teniste erkekler dünya 1 numarası yeniden el değiştirdi

Jannik Sinner, Paris Masters'ı set vermeden kazandı (AFP)
Jannik Sinner, Paris Masters'ı set vermeden kazandı (AFP)
TT

Teniste erkekler dünya 1 numarası yeniden el değiştirdi

Jannik Sinner, Paris Masters'ı set vermeden kazandı (AFP)
Jannik Sinner, Paris Masters'ı set vermeden kazandı (AFP)

Felix Auger-Aliassime'yi yenerek galibiyet serisini sürdüren ve Paris Masters şampiyonluğunu kazanan Jannik Sinner, dünya 1 numarası unvanını rakibi Carlos Alcaraz'dan geri aldı.

24 yaşındaki İtalyan, formdaki Auger-Aliassime'yi 6-4, 7-6'lık (7-4) setlerle yenerek Paris'te baskın bir performans sergilediği haftayı tamamladı ve ilk Paris şampiyonluğuna set vermeden ulaştı.

Sinner ayrıca kapalı sert kortlarda üst üste 26. maçını kazandı. 4 Grand Slam şampiyonu tenisçi, bu ay kendi evinde ilk kez ATP Finalleri şampiyonluğunu savunacak.

Görsel kaldırıldı.
(AFP)


Ancak Alcaraz yıl sonunda dünya 1 numarası olmanın hâlâ en favori adayı. İspanyol tenisçi, İtalya'nın Torino kentindeki sezonun son etkinliği öncesi 1050 puan öne geçmişti.

Auger-Aliassime için bu, kaçan bir fırsat oldu. ATP Finalleri'ndeki yerini garantilemek için 9. sıradaki Kanadalı'nın şampiyonluğu kazanması gerekiyordu. Ancak 25 yaşındaki tenisçi yine de eleme sıralamasında Lorenzo Musetti'nin önüne geçti.

Sinner, "Bu çok önemli, çok yoğun bir finaldi, ikimiz de neyi kaybedebileceğimizi biliyorduk" dedi.

Benim açımdan bu sonuç son derece mutluluk verici, son birkaç ay harika geçti, bir şeyler üzerinde çalışmaya, bir oyuncu olarak gelişmeye çalıştık ve bu tür sonuçları görmek beni inanılmaz mutlu ediyor. Bir şampiyonluk daha, Torino'daki sonuçtan bağımsız harika bir yıldı.

Görsel kaldırıldı.
Sinner sezonun 5., toplamdaysa 23. şampiyonluğunu kazandı (AFP)

Sinner, Auger-Aliassime karşısında kontrolü erkenden ele geçirdi ve hiç kaybetmedi; ilk sette serviste sadece üç sayı verdi. Erken gelen bir servis kırma onun öne geçmesine yetti ve ikinci sette de Auger-Aliassime'yi sürekli geride bıraktı.

Auger-Aliassime, ikinci seti daha çekişmeli hale getirmek için 5 servis kırma puanı kurtardı ancak Sinner'ın güçlü servisine karşı koyamadı. Final, Sinner'a Paris'teki ilk şampiyonluğunu getiren tie-break'le belirlendi.

24 yaşındaki tenisçi artık 5 kez Masters şampiyonu ve kariyerinin 23. kupasını kazandı. Auger-Aliassime, ilk turu bay geçtiği Metz'de ATP Finalleri'ne katılma hakkını garantileyebilir.

Independent Türkçe


Oscar Piastri'den Formula 1'de şampiyonluk formülü

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Oscar Piastri'den Formula 1'de şampiyonluk formülü

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Oscar Piastri, F1 şampiyonluk yolculuğunu tekrar rayına oturtmak istiyorsa bazı şeyleri değiştirmesi gerektiğinin farkında.

Meksika Grand Prix'siyle birlikte Avustralyalı pilot 4 yarıştır podyuma çıkamıyor. McLaren'dan takım arkadaşı Lando Norris, 6 ay sonra pilotlar klasmanında onu geçerek ilk sıraya yükseldi.

Bu sezon 7 galibiyete ulaşan Piastri, sezonun bitimine sadece 4 yarış kala beklenmedik bir form düşüşü yaşarken Red Bull'dan Max Verstappen'in yeniden yükselişe geçmesiyle baskı daha da arttı.

24 yaşındaki pilot, son haftalarda gerekli değişiklikleri yapamadığını kabul ediyor ve sezonun doruk noktasına yaklaşırken bunu telafi etmeyi planladığını söylüyor.

Sürüş yeteneğine olan güvenini kaybedip kaybetmediği sorulduğunda Sky Sports'a şunları söyledi:

Hayır, sadece son birkaç hafta sonu çok farklı bir sürüş tarzı benimsemek zorunda kaldım ya da farklı sürmem gerektiğinde bunu yapmadım. Sanırım bunu kafamda oturtmak biraz tuhaf oldu çünkü tüm yıl boyunca aynı şekilde sürüyordum. Sadece son birkaç hafta sonu, araç, lastikler veya başka bir şey epey farklı bir sürüş tarzı gerektirdi. Ben de buna tam olarak uyum sağlayamadım. (Meksika'da) birkaç şey denedim, bugün biraz değişiklik yapmaya çalıştım ve bunun etkili olup olmadığını analiz ettiğimizde, umarım bir ilerleme kaydederiz.

Mücadeleye 7. sırada ve Britanyalı Norris'in 14 puan önünde başlayan Piastri, moral bozucu bir yarışın ardından 5. sırada tamamladı.

Verstappen, üçlü bir şampiyonluk yarışına dönüşen mücadelede heyecanı canlı tuttu ve Ferrari'den Charles Leclerc'in arkasında üçüncü sırayı alarak dikkat çekici bir toparlanma performansı sergiledi.

Piastri, pilotlar klasmanında Norris'in sadece bir puan gerisinde ancak bu farkın artmasını önlemek için son yarışlardaki eğilimi tersine çevirmesi gerekecek.

"Araçta bir süredir herhangi bir değişiklik olmadığı açık, bu yüzden bunun araçla bir ilgisi yok" diye ekledi.

Son birkaç yarışta temponun nasıl farklılaştığını göz önünde bulundurarak, Lando'nun buna uyum sağlamayı biraz daha kolay bulduğunu düşünüyorum, bense bulamadım. Dolayısıyla bunun üzerine daha da ileri gitmek için bolca analize ihtiyaç var, ancak diğer 19 yarışta sürüş tarzımın oldukça iyi çalıştığını hatırlamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Kendimi yeniden keşfetmekten ziyade, alet çantama yeni aletler eklemekle ilgili.

Independent Türkçe


Vinicius Jr.'dan El Clasico açıklaması

Vinicius Jr., El Clasico'nun ardından Lamine Yamal'la yüzleşmeye çalıştı (Reuters)
Vinicius Jr., El Clasico'nun ardından Lamine Yamal'la yüzleşmeye çalıştı (Reuters)
TT

Vinicius Jr.'dan El Clasico açıklaması

Vinicius Jr., El Clasico'nun ardından Lamine Yamal'la yüzleşmeye çalıştı (Reuters)
Vinicius Jr., El Clasico'nun ardından Lamine Yamal'la yüzleşmeye çalıştı (Reuters)

Real Madrid'in El Clasico galibiyetinin ardından Barcelona oyuncularıyla maç sonu arbede yaşayan Vinicius Jr., "kimseyi gücendirmek istemediğini" ısrarla belirtti.

72. dakikada oyundan alındıktan sonra sinirli görünen 25 yaşındaki oyuncu, Santiago Bernabeu'da son düdük çaldığında sahaya döndü.

Takımı ezeli rakibini 2-1 yendikten sonra Vinicius, başta 18 yaşındaki Lamine Yamal olmak üzere Barcelonalı rakipleriyle karşı karşıya gelen Real Madrid oyuncularından biriydi.

Gerilim tırmanınca sarı kart gören 5 oyuncu arasında Vinicius da yer alırken, Real'in yedek kalecisi Andriy Lunin de arbededeki rolü nedeniyle kırmızı kart gördü.

Vinicius, Real Madrid TV'ye , "El Clasico böyle bir şey" diye konuştu.

Saha içinde ve dışında pek çok şey oluyor. Denge kurmaya çalışıyoruz ama bu her zaman mümkün olmuyor. Ne Barça oyuncularını ne de taraftarları gücendirmek istedik.

dfrg
Vincius Jr., El Clasico'nun ardından yaşanan tatsız olaylar sırasında sahadan çıkarıldı (AFP)

Sahaya çıktığımızda kendi takımımızı savunmamız gerektiğini biliyoruz ve bugün de öyle oldu.

Yamal, maç başlamadan önce iki İspanyol devi arasındaki gerginliği körükleyerek, televizyonda yayımlanan bir röportajda Real Madrid'in "hile yaptığını" ve "şikayet ettiğini" öne sürmüştü.

Real Madrid teknik direktörü Xabi Alonso, bu alaycı tavır hakkında yorum yapmayı reddetti ve bunun yerine Los Blancos'un (Beyazlar) zirvede puan farkını 5'e çıkardığı maça odaklanmayı tercih etti.

Ancak Alonso ve Vincius arasında gerginlik artıyor gibi görünüyor. Vincius'un oyundan çıktıktan sonra yayın kameralarına "Hep ben! Takımdan ayrılıyorum. Ayrılsam daha iyi olur, ayrılıyorum" dediği bildirildi.

Alonso maç sonrası yaşanan arbedeyi önemsemezken, Brezilyalının tepkisinin takım içinde "konuşulacağını" açıkladı.

İspanyol teknik adam, "Bunu normal karşılıyorum. Çok abartmamıza gerek yok" dedi.

Bu, hem onlar hem de bizim için o anın gerginliği. Bu tür kavgalar her zaman yaşandı.

Independent Türkçe