Mısır'da görme engelliler için plaj açıldı

Plajda ve denizin içinde çeşitli uyarılar ve işaretler bulunuyor.

Mısır'da görme engelliler için plaj açıldı
TT

Mısır'da görme engelliler için plaj açıldı

Mısır'da görme engelliler için plaj açıldı

Mısır’ın kıyı kenti İskenderiye’de görme engellilerin rahat bir ortamda vakit geçirebileceği ilk plaj açıldı. “Görülmeyen ama hissedilen” ifadesi şimdi İskenderiye'deki görme engelli tatilcilerin duygularını somut hale getiriyor. Görme engelliler artık kendileri için özel olarak hazırlanmış rengarenk parkurlardan başlayarak Akdeniz'in sularında yürüyebiliyor ve denizde yüzmenin keyfini çıkarıyorlar.
Sosyal medyadaki videolarda bir grup görme engellinin İskenderiye’nin Mandara bölgesinde kendileri için ayrılan plajda vakit geçirdikleri bu plajdaki mutluluklarını dile getirdikleri görüldü. Görme engelliler ilk kez yanlarında yardım edecek biri olmadan denizde tek başlarına yüzebilmelerini mutlulukla karşılayarak şartları ‘çok güvenli’ olarak nitelendirdiler.
Görme engelliler için özel olarak ayrılan alanda denize girilebilecek özel bir giriş bulunuyor. Engellilerin el yordamıyla yollarını bulabilecekleri özel işaret ve tabelalar da mevcut. Vali, görme engellilerin yüzmesine yardımcı olmak için sesler çıkaran şelaleler bulunduğunu, deniz içindeki yolların güvenli seviyedeki derinliklerinde olduğunu ve dalgıç ekiplerinin yakın gözetimi altında tasarlandığını söyledi.
İskenderiye Valisi Tümgeneral Muhammed El-Şerif, Şarku'l Avsat'a yaptığı özel açıklamalarda şu ifadeler kullandı:
“Mısır’daki ilk görme engelli plajı olan bu alan, valilik tarafından toplumla bütünleşme ilkesini gerçekleştirmek ve engellilere daha iyi hizmet verebilmek için yapılan çalışmaların devamı niteliğinde.”
Tüm görme engelliler derneklerini kumsalın keyfini çıkarmaya davet eden Vali, valiliğin tüm engelli insanlara hizmet etmek için plajları daha da geliştirmeyi planladığını kaydetti.
İskenderiye Valiliği tarafından geçen yaz açılışı yapılan ve engellilerin yüzmesini kolaylaştırmak için tekerlekli sandalyelerin de yer aldığı Engelliler Plajı’nda özel parkurlar da bulunuyor. Geçen yıl engellilere hizmet etmesi için plaja verilen tekerlekli sandalyelere benzer şekilde, İskenderiye'deki tatil köyleri yönetimi yüzerken koruma sağlamak için görme engellilerin paletlerini özel malzemelerle donattı.
Engelliler için bir alan açma ihtiyacı duyduklarını ve geçen yıl tekerlekli sandalye kullanan engelliler için ayrılan bölümün kurulduğunu söyleyen Vali, görme engelliler plajı fikrinin, iki yıldan fazla bir süre önce, İskenderiye Valiliği'nin, halkın talep ve diğer plajlardaki şikayetlerine yanıt olarak Mandara Plajı'nı İskenderiye'deki ilk ücretsiz halk plajı olarak tahsis etmeye karar verdiği zamana kadar uzandığını aktardı.
El-Şerif, plajda gelişen hizmetler çerçevesinde, bunun yol açtığı sıkıntı, zorluk ve yorgunluğa rağmen, aileleriyle birlikte yüzmeye gelen görme engellilerin sayısının çok fazla ve plajın oldukça kalabalık olduğunu fark ettiklerini söyledi. Bu durumu İskenderiye Görme Engelliler Derneği’ne aktardıklarını, akabinde görme engelliler plajı uygulanması için uzmanlara ve paydaşlara danıştıklarını belirterek Valiliğin tüm engellilerin faydalanabileceği bir sistem oluşturmak için diğer projeleri de uygulamaya devam edeceklerini vurguladı.



Finansman kaynakları tükenen Hamas, gençleri silah altına almaya yöneldi

Hamas, savaşın uzamasıyla birlikte ağır krizlerle karşı karşıya kaldı (AFP)
Hamas, savaşın uzamasıyla birlikte ağır krizlerle karşı karşıya kaldı (AFP)
TT

Finansman kaynakları tükenen Hamas, gençleri silah altına almaya yöneldi

Hamas, savaşın uzamasıyla birlikte ağır krizlerle karşı karşıya kaldı (AFP)
Hamas, savaşın uzamasıyla birlikte ağır krizlerle karşı karşıya kaldı (AFP)

Hamas Hareketi, Gazze Şeridi’nde 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana aralıksız devam eden savaşın uzamasıyla birlikte İsrail'e karşı savaşı finanse etmek için kaynaklarının tükenmesi sorunuyla karşı karşıya kaldı. Bu durum, Hamas’ın 40 yıllık tarihinde en büyük zorlukları yaşayarak savaşmaya devam etmek ve Gazze'nin işlerini yönetmek zorunda kalmasına neden oluyor.

İsrailli eski ve mevcut yetkililer, Hamas'ın askeri kanadının zayıflaması ve mali kaynaklarının tükenmesi nedeniyle savaşçılarına yeterli maaş ödeyemez hale gelmesi üzerine gözetleme ve İsrail askerlerinin kullandığı yollara patlayıcı yerleştirme gibi görevler için gençleri silah altına almaya çalıştığını öne sürdüler.

Şarku’l Avsat’ın ABD merkezli Washington Post gazetesinden aktardığı ha bere göre, Hamas'ın tarihindeki en kötü mali ve idari krizi yaşadığını ve İsrail'e karşı savaşmaya devam etmek ve Gazze Şeridi'ni yönetmek için gerekli kaynakları sağlamakta büyük zorluk çekiyor. Gazeteye göre Hamas, İsrail güçleri tarafından tahrip edilen tünelleri ve yeraltı komuta merkezlerini de telafi edemedi. İsrailli eski bir üst düzey istihbarat subayı olan Oded Ailam gazeteye verdiği demeçte, Hamas'ın tünellerini yeniden inşa edemediğini ve yüksek eğitimli savaşçılarına maaş ödemediğini, sadece hayatta kalmaya çalıştıklarını söyledi.

Ailam, Filistin polisi ve Gazze'den iki kaynak, Hamas yönetiminin 2007 yılından beri iktidarda olduğu Gazze'de polis ve bakanlık çalışanlarının maaşlarını ve öldürülen üyelerinin ailelerine ölüm tazminatı ödemelerini sürdüremez hale geldiğini vurguladı.

Filistinli yazar İbrahim el-Medhun, Washington Post’a yaptığı açıklamada, Hamas’ın bir yıldan fazla sürecek bir savaşa hazırlıklı olmadığını belirterek bazı temel hizmetleri sürdürmeye çalışırken ve iktidarının imajını korumak amacıyla, çöp toplama ve jeneratör yakıt yönetimi gibi temel yerel hizmetleri sunan acil durum komiteleri kurarken, idari harcamaları ve maaşları düşürmek gibi kemer sıkma önlemleri almak zorunda kaldığını belirtti.

Hamas, 7 Ekim 2023'te İsrail'e saldırarak Gazze'de yıkıcı bir savaş başlattı. Bu saldırı sonucunda yaklaşık bin 200 kişi öldü ve 250 kişi esir alınarak Gazze'ye rehin olarak götürüldü. O tarihten beri İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü savaş çoğu kadın ve çocuk olmak üzere58 binden fazla Filistinlinin ölümüne yol açtı.

İsrailli askeri yetkililer, Hamas'ın çatışmalar sırasında liderlerinin ve silah stoklarının yüzde 90'ını kaybettiğini söylüyor. Savaşın ilk aşamasında Hamas, para ve malzemeleri yeraltında depolamak gibi bir önlem alsa da bu kaynaklar tükenmeye başladı. İsrail ordusunun WhatsApp grubunda geçtiğimiz yılın mart ayında yayınlanan bir açıklamaya göre İsrail askerleri Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'nin altındaki tünellerden 3 milyon dolardan fazla para ele geçirdi.

Arabulucular, Hamas Hareketi ve İsrail arasında 60 günlük ateşkesin sağlanması için müzakereleri sürdürürken bir yandan İsrail, Hamas üzerindeki baskısını korumak garantilemek istiyor, diğer yandan Hamas bir çıkış yolu arıyor. Tüm taraflar müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini vurgulasa da anlaşmaya varılması halen uzak bir ihtimal olarak görünüyor.