BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed’den bilim ve teknolojinin geliştirilmesi vurgusu

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan.
Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan.
TT

BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed’den bilim ve teknolojinin geliştirilmesi vurgusu

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan.
Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, ülkesinin kurulmasından bu yana devletin önceliğinin halkın mutluluğu ve refahı olduğunu açıkladı.
BAE Devlet Başkanı, televizyonda yayınlanan konuşmasında devletin gelecekteki tüm çalışmalarında önceliğin halkın mutluluğu olmaya devam edeceğini belirterek BAE’nin devlet politikasının ‘bölgede ve tüm dünyada dost ve kardeş ülkelerin yardımıyla barış ve istikrarı desteklemek olduğunu belirtti. Müttefik ülkeler ile insanlığın iyiliği, mutluluğu ve bilgiliği için iş birliği yapmanın önemini vurguladı.
Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, BAE’nin herkes için istikrar ve refah sağlamak üzere diğer ülkeler ile güvenilirlik ve karşılıklı saygıya dayalı etkili ve dengeli ilişkileri güçlendirme yaklaşımını sürdüreceğini belirtti. Ülkesinin egemenliğinin taviz verilmeyecek bir ilke olduğunun altını çizen Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyana sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dostluk elimizi, herkes için ilerleme ve refah sağlamak ve bir arada karşılıklı saygı çerçevesi içerisinde yaşamak için değerlerimizi paylaşan bölgedeki ve dünyadaki tüm ülkelere uzatıyoruz.”
BAE Devlet Başkanı, ülkesinin kurulmasından önce ve sonra çeşitli zorluklardan geçtiğini ve bu zorlukların ülke vatandaşlarının güçlü iradelerini ve zorluklar ile baş edebilme yeteneklerini ortaya koyduğunu gösterdiğini vurguladı. “BAE insanının sınırsız bir gururu var” dedi. BAE’yi ikinci ülkeleri olarak gören ülke sakinlerinin, BAE’nin kuruluşundan bu yana ülkeye kattığı değerler takdir edildi. Emirlik lideri ülkesinin bölge ve dünya halkları için bir ilham ve umut kaynağı olduğunu belirterek ülke yetkililerinin sürdürülebilir bir kalkınma politikası doğrultusunda hareket ettiğini kaydetti.
Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan sözleirni şöyle sürdürdü:
“Ülkemiz, burada yaşayan ve ikamet eden insanların çabalarıyla gelişecektir. Ülkemiz, özellikle güçlü insan kaynakları ile zengin ve çeşitli kaynaklara sahiptir. BAE’de seçkin bir genç işgücü zenginliği bulunuyor. 200’den fazla milletten insan, ekonomimizin gelişmesine ve büyümesine aktif olarak katkı sağlıyor. Önceliklerimiz ekonomimizin ve toplumumuzun tüm sektörleri için fayda sağlamak üzere bilim ve teknoloji alanındaki yeteneklerimizi geliştirmek. Bu konuda özel sektörün rolü çok önemli. Özel sektörün canlandırılması ve ekonomimize olan katkısının arttırılması gerekiyor.”
BAE’nin kuruluşundan bu yana tüm ülkeler ile güvenilir ve yapıcı bir iş birliği kurduğunu belirten BAE Devlet Başkanı, bu yolla ülkesindeki genç nüfusun çabaları ile bölgesel ve uluslararası alanda iyi bir itibar kazandığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Bir sonraki aşamada çeşitli ülkelerle stratejik ortaklıklar kuracağız. Kalkınma, insani yardım ve hayır işlerinde dünyanın önde gelen ülkeler arasındaki rolümüzü güçlendirmek için çalışacağız. Din, ırk ve renk gözetmeksizin tüm dünyadaki insanlara yardım eli uzatmaya devam edeceğiz.”
BAE Devlet Başkanı ‘BAE’nin ekonomisinin çeşitlendirilmesinin kalkınma planları için temel bir strateji olduğunu’ belirttiği açıklamasında dünyada aktif ve lider bir ekonomi oluşturulması için ekonomik çalışmaların hızlandırılması gerektiğini kaydetti. “BAE’nin ekonomik rekabet gücünü artırmaya ve bu alanda en iyi ülkelerden biri olmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan küresel ekonomik büyüme ve kalkınma için ülkesinin güvenilir bir enerji tedarikçi olmak ve küresel enerji güvenliğinin destekçisi olarak konumunu güçlendirmek için çalışmalara devam edeceğinin altını çizdiği açıklamasının devamında “BAE’nin politikası, bölgemizde ve dünyada barış ve istikrarı desteklemek, kardeş ve arkadaşa yardım etmek, insanlığın iyiliği ve ilerlemesi için bilgelik iş birliğini savunmaktır” dedi.
Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed de ‘BAE’nin ekonomisinin çeşitlendirilmesinin kalkınma planları için temel bir strateji olduğunu’ söyledi. Açıklamasında dünyada aktif ve lider bir ekonomi oluşturulması için ekonomik çalışmaların hızlandırılması gerektiğini belirten Şeyh Muhammed, “BAE’nin ekonomik rekabet gücünü artırmaya ve bu alanda en iyi ülkelerden biri olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.



Vizyon 2030, Suudi Arabistan'ı enerji sürdürülebilirliğine ulaşma ve emisyonları azaltma yolunda ilerletiyor

Suudi Arabistan'daki bir güneş enerjisi projesi (SPA)
Suudi Arabistan'daki bir güneş enerjisi projesi (SPA)
TT

Vizyon 2030, Suudi Arabistan'ı enerji sürdürülebilirliğine ulaşma ve emisyonları azaltma yolunda ilerletiyor

Suudi Arabistan'daki bir güneş enerjisi projesi (SPA)
Suudi Arabistan'daki bir güneş enerjisi projesi (SPA)

Suudi Arabistan, uzun yıllar boyunca ulusal enerji karışımının önemli bir parçası olarak geleneksel enerji kaynaklarına bel bağladı. Bu bağımlılık büyük miktarlarda fosil yakıt tüketimine ve karbon emisyonlarının artmasına neden oldu. Suudi Arabistan, güneş ve rüzgâr enerjisi alanında geniş doğal kaynaklara sahip olsa da, bu yenilenebilir kaynaklara yapılan yatırımlar olması gerektiği kadar kapsamlı değildi.

Vizyon 2030'un hayata geçirilmesiyle birlikte bu alanda bir değişim başladı; enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması ve karbon emisyonlarının azaltılmasının temel stratejik boyutlarından biri haline geldi. Bu doğrultuda, Vizyon 2030’un 2024 yılı raporuna göre, ulusal enerji karışımının çeşitlendirilmesini hızlandırmak için Ulusal Yenilenebilir Enerji Programı ve İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Yenilenebilir Enerji Girişimi başlatıldı.

Bu girişimler kapsamında yenilenebilir enerji sektöründe birçok başarı elde edildi. Suudi Arabistan, güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üretiminde rekor düzeyde düşük maliyete ulaştı. Ayrıca hidrojen kullanarak sürdürülebilir ulaşım çözümlerini harekete geçirmek ve düşük karbonlu enerjiye geçişi desteklemek için adımlar atmaya başladı.

Bu bağlamda Suudi Arabistan, hidrojen kullanarak sürdürülebilir ulaşım çözümlerini etkinleştirmek ve düşük karbonlu enerji kaynaklarına geçişi desteklemek için pratik adımlar atmaya başladı. Tüm bu çabalar, gelecek nesiller için enerji kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamayı, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmayı ve yeşil ve müreffeh bir ekonominin inşasını desteklemeyi amaçlıyor.

Enerji depolama alanında Suudi Arabistan, 26 gigawatt (GW) depolama kapasitesi sağlayan mevcut projeler ve 2030 yılına kadar 48 GW hedefi ile en büyük on küresel pazardan biri. Ayrıca, 2 bin megawatt saat (MWh) kapasite ve 488 gelişmiş batarya konteyneri ile Ortadoğu ve Afrika'daki en büyük enerji depolama projelerinden biri olan Bisha Enerji Depolama Projesi'nin lansmanı yapıldı.

dfgthy
Bisha Enerji Depolama Projesi (SPA)

Suudi Arabistan, doğu bölgesinde iki konvansiyonel olmayan petrol sahası ve rezervuarının keşfedilmesiyle konvansiyonel enerji sektöründe de başarılar elde etti ve Krallığın dünya çapında önemli bir enerji kaynağı olarak konumunu güçlendirdi. Bu yeni sahalar ve rezervuarlar günde 11 bin 437 varil Arap petrolü ve günde 9,39 milyon standart fit küp ilişkili gaz üretiyor. Ayrıca Rubülhali Çölü’nde günde 140 varil kondensat ve günde 19,5 milyon standart fit küp ilişkili gaz üreten iki doğal gaz sahası ve rezervuarı keşfedildi.