ABD, Ürdün'e yıllık 1,45 milyar dolar yardımda bulunmayı planlıyor

ABD Başkanı ve Ürdün Kralı Cidde'de (Petra)
ABD Başkanı ve Ürdün Kralı Cidde'de (Petra)
TT

ABD, Ürdün'e yıllık 1,45 milyar dolar yardımda bulunmayı planlıyor

ABD Başkanı ve Ürdün Kralı Cidde'de (Petra)
ABD Başkanı ve Ürdün Kralı Cidde'de (Petra)

ABD Başkanı Joe Biden ülkesinin, Ürdün’e yıllık 1,45 milyar dolar yardımda bulunmayı planladığını açıkladı.
Biden ve Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın, Suudi Arabistan'da düzenlenen "Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi" kapsamında gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak yazılı açıklama yapıldı.
Beyaz Saray'ın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Başkan Biden ile Kral Abdullah'ın Cidde'de bir araya geldiği ve iki ülke arasında stratejik dostluğun gücüne vurgu yaptığı belirtildi.
Görüşmede, iki ülke arasındaki tarihi güçlü ortaklık ilişkilerini güçlendirmek için yürütülen çalışmalar ile bölgesel ve uluslararası tehditlerle mücadelede koordinasyon konusu ele alındı.
Açıklamaya göre Biden, ülkesinin, Ürdün'e 2023-2029 yılları arasında yıllık 1,45 milyar dolarlık yardım yapmayı ve bu amaçla yeni bir mutabakat zaptı imzalamayı planladığını duyurdu.

Filistin, Ukrayna ve Suriye meselesi de görüşüldü
Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Biden ayrıca, iki devletli çözüm temelinde Filistinliler ile İsrailliler arasında barışın tesisi için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
Liderler, bölgede siyasi, iktisadi ve bölgesel iş birliği ile Ürdün'ün iklim, gıda güvenliği, su, enerji ve altyapı alanlarında iş birliği için bölgesel bir merkez olarak oynayabileceği rolün önemine işaret etti.
Ukrayna'daki savaşın da ele alındığı görüşmede liderler, Rusya'dan Ukrayna'daki tüm kuvvetlerini derhal, eksiksiz ve koşulsuz olarak geri çekmesini talep eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararlarına atıfta bulundu ve Ukrayna'nın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne duydukları saygıyı yineledi.
Biden ve 2. Abdullah, Suriye'de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılmasını öngören 2254 sayılı BM kararı doğrultusunda krize siyasi çözüm bulunmasının zorunlu olduğunu vurguladı.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.