İranlı ve Lübnanlı yatırımcılar Suriye’de 3 şirket daha kurdu

Suriye başkentindeki Hamidiye pazarında günlük hayat (AFP)
Suriye başkentindeki Hamidiye pazarında günlük hayat (AFP)
TT

İranlı ve Lübnanlı yatırımcılar Suriye’de 3 şirket daha kurdu

Suriye başkentindeki Hamidiye pazarında günlük hayat (AFP)
Suriye başkentindeki Hamidiye pazarında günlük hayat (AFP)

Şam hükümeti, İranlı ve Lübnanlı yatırımcıların Suriye’de, kamera sistemleri, koruma cihazları, alarm ekipmanları, giyim, dekorasyon malzemeleri ve diğer ürünlerin ticaretinde faaliyet gösterecek yeni şirketler kurmalarına izin verdi.
Yerel basın, İç Ticaret ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı’nın merkezleri başkent Şam’da yer alan ve yatırımcıları İran uyruklu kişiler olan Nadintech Ticaret Şirketi ve Persian Ticaret Şirketi’nin kurulmasına onay verdiğini belirtti. Söz konusu şirketlerin faaliyetleri, kamera sistemi ve koruma cihazları, alarm ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler, bilişim ve optik endüstrileri ve güvenlik amaçlı kullanılan cihazların ticaretine odaklanıyor.
Aynı zamanda, merkezi Şam’da bulunan ve Lübnan uyruklu üç yatırımcıya ait olan Prenses Evleri Kaplama Limited Şirketi’nin kurulması da onaylandı. Lübnanlı yatırımcıların biri sermayenin yüzde 75’ini sağladı. Şirket her türlü giyim ve dekorasyon malzemeleri, elektronik ve elektrikli ev aletleri ve bunların bakımlarının yanı sıra sağlık malzemelerinin ticareti, ithalatı ve ihracatı ile taahhüt ve müteahhitlik işlerinde faaliyet gösterecek.
Onay alan bir diğer şirket ise İranlı yatırımcılara ait, başkent Şam merkezli Persian Ticaret Şirketi oldu. Şirket, gıda maddelerinin ithalat ve ihracatının yanı sıra ihale ve müzayedelere girmeye odaklanacak.
Esed rejimi, Temmuz ayında, Şam’ın kırsalında SPIE Şirketi’ne İranlı yatırımcılara, araba ve yedek parça ticareti, inşaat malzemeleri, demir ve çimento ticareti, petrol türevleri ithalatı ve alışveriş merkezlerine yatırım yapması için ruhsat vermişti. Şirket aynı zamanda, müteahhitlik işleri, fabrika ve hastane ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler ticaretinin yanı sıra sebze ve meyve ticareti ile her türlü kumaş ve giyim eşyası ihracatı alanında da çalışıyor.
Bu şirketlerin yanı sıra, bu yılın başından bu yana Şam’da hükümet tarafından kuruluşu onaylanan İranlı yatırımcılara ait 13 yeni şirket bulunuyor. Genel merkezleri Şam, Şam kırsalı ve Halep arasında dağılıyor. Söz konusu 13 şirketteki yatırımcı sayısı yaklaşık İranlı 30 yatırımcıya ulaşıyor.
İran, Suriye’deki siyasi nüfuzuna paralel olarak ekonomik nüfuzunu artırmaya çalışıyor. İran geçen yılın sonunda, Şam’daki serbest bölgede, Sanayi Bakanı, Madencilik Bakanı ve Ticaret Bakanının yanı sıra İran ve Suriye’deki bir dizi üst düzey ekonomi ve ticaret yetkilisinin katılımıyla İran Ticaret Merkezi’ni açtı.
Suriye’de yeni şirket kuran İranlı yatırımcı sayısı, İran’a yönelik kredi limitlerinin yeniden etkinleştirilmesinden sonra önemli ölçüde arttı. Bu gelişme, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in Mayıs ayında Tahran’a yaptığı ziyaret ve İran’ın doğrudan ekonomik desteğinin devamı için koşullarını öğrenmek üzere Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney ile yaptığı görüşme sonucunda sağlanmıştı. Söz konusu görüşme, İran, 2011’de savaşın başlamasından bu yana ülkede artan siyasi nüfuzuna paralel olarak, Suriye’deki ekonomik etkisini artırabileceğine dair hiçbir garanti vermeyerek, destek vermeye devam etme konusunda isteksiz davranmasının ardından gelmişti.
İran, uluslararası yaptırımlar ve Arap izolasyonu ile yüzleşirken, Suriye rejimini ekonomik olarak desteklemek için 2012 yılında kredi limitleri açmaya başladı. Suriye-İran arasında ilk kredi limiti 2013 yılında, Suriye Ticaret Bankası ile İran İhracat Kalkınma Bankası arasında bir milyar dolar değerinde kredi limiti ile başlatıldı. Aynı yıl bu limite 3 milyar dolar eklendi. 2015 yılında Suriye Ticaret Bankası ile İran İhracat Kalkınma Bankası arasında 1 milyar dolarlık ikinci kredi limiti açıldı.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.