Kamuoyu yaklaşan 5’li Arap Zirvesi’ne odaklandı

Sisi ve Muhammed bin Zayed Mısır-BAE iş birliğini geliştirme olanaklarını görüştü

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Âl Nahyan BAE’li mevkidaşı pazar günü el-Alameyn şehrindeydi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Âl Nahyan BAE’li mevkidaşı pazar günü el-Alameyn şehrindeydi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Kamuoyu yaklaşan 5’li Arap Zirvesi’ne odaklandı

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Âl Nahyan BAE’li mevkidaşı pazar günü el-Alameyn şehrindeydi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Âl Nahyan BAE’li mevkidaşı pazar günü el-Alameyn şehrindeydi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Arap ve bölgesel gözlemcilerin dikkati, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, Bahreyn ve Irak olmak üzere 5’li Arap liderler zirvesi düzenlenmesinin beklendiği, Mısır’ın kuzeybatı kıyısındaki el-Alemeyn şehrine odaklandı.
Diğer yandan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ve BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Âl Nahyan dün (Pazar), ekonomi ve kalkınma alanları başta olmak üzere iki ülke arasında iş birliğini genişletme fırsatlarını görüşmek üzere bir araya geldi. Sisi dün, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Âl Nahyan’ı el-Alameyn Havalimanı’nında karşıladı. Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İki liderin görüşmesi sırasında, uluslararası meseleler, bölge güvenliği ve Arap dünyasındaki mevcut durum hakkında vizyonları ele alındı ve görüş alışverişi yapıldı” ifadelerine yer verildi.
Mısır Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Bessam Radi toplantı ile ilgili olarak “Arap dünyasının tanık olduğu zorluklara karşı mücadele için Arap ortak eyleminin ve saflarının güçlendirilmesinin önemi vurgulandı. Bölge ülkelerinin krizlerine yönelik kalıcı çözümlere ulaşmayı amaçlayan tüm çabaları birleştirmenin, bölgede güvenlik ve istikrarın temellerinin atılmasının yanı sıra halklar için istikrar ve barışın sağlanmasına katkıda bulunduğu belirtildi” açıklamasında bulundu.


Sisi, Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ı karşılıyor

İkili düzeyde, iki kardeş ülke arasındaki iş birliği yollarının, ilişkilerin ufkunu genişletmek için birçok umut verici fırsatının yanı sıra ve halkları için sürdürülebilir kalkınma, ilerleme ve refah elde etmek üzere özellikle ekonomik ve kalkınma alanlarında stratejik ortaklığı güçlendirme ele alındı.
Bu sırada, eXtra news kanalı da dahil olmak üzere yerel Mısır medyası, ‘konu hakkında bilgili’ olarak nitelendirilen bir kaynaktan “Mısır, BAE, Ürdün, Bahreyn ve Irak liderlerinin el-Alameyn şehrinde yaklaşan bir zirve yapacaklarını” aktardı. Kaynak bunun için herhangi bir tarih belirtmedi.
Kanal, kaynağın “Zirve, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin daveti üzerine, ülkeler arasında daimi koordinasyon ve istişare çerçevesinde, ortak Arap eylemini güçlendirmek ve Arap-Arap ilişkilerini mevcut çeşitli uluslararası ve bölgesel zorluklar karşısında ileri bir düzeye taşımak üzere toplanacak” ifadelerini de aktardı.
Söz konusu 5 ülke, ekonomik ve kalkınma iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan üçlü ve ikili iş birliğinde bulunuyor. Geçtiğimiz birkaç ay içinde, farklı noktalarda içlerinden bazı liderlerinin toplantılarına tanık olundu.
Güney Sina’da yer alan Şarm eş-Şeyh şehri Haziran ayında, Mısır, Ürdün ve Bahreyn liderlerinin gerçekleştirdiği bir zirveye ev sahipliği yaptı. Zirvede Stratejik ilişkiler, üç ülke arasındaki ikili iş birliği yolları ve ortak ilgi alanına giren çeşitli konularda karşılıklı koordinasyonun yanı sıra bölgesel ve uluslararası alandaki son gelişmeler ve bölgenin mücadele ettiği zorluklar ele alındı.
Şarm eş-Şeyh’teki bu zirve, ABD Başkanı Joe Biden’ın da katıldığı Suudi Arabistan’daki Cidde Zirvesi’nden yaklaşık bir ay önceydi.
Söz konusu 5 ülkeden bazılarının yer aldığı başka bir zirve Nisan ayında Mısır’da gerçekleşmişti. Zirvede Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Ürdün Kralı II. Abdullah ve o sırada Abu Dabi Veliaht Prensi olan Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile görüştü. Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından o dönemde yapılan açıklamada 3 liderin “Bölgesel ve uluslararası çok sayıda gelişmelerden kaynaklanan ekonomik ve sosyal krizlerin yanı sıra bölgenin karşı karşıya olduğu büyük zorlukların gölgesinde, iki ülke arasındaki ilişkileri genişleten, ortak çıkarlar sağlayan ve ortak Arap eylemi kapsamında gelen stratejik ortaklığın ufuklarını genişletmeye başlama isteklerini” ele aldıkları açıklandı.
Bir başka zirvenin düzenlendiği yer de Mart ayında Ürdün’ün Akabe şehri olmuştu. Ürdün Kralı II. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı’nı ve o zaman Abu Dabi Veliaht Prensini ve Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’yi ağırladı. Üç lider o dönemde başka bir görüşmeye de katıldı. Görüşmeye, Ürdün Kralı II. Abdullah’ın huzurunda, Ürdün Veliaht Prensi, Suudi Arabistan Devlet Bakanı ve Bakanlar Kurulu üyesi Prens Turki bin Muhammed bin Fahd, Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Zayed Al Nahyan ve BAE Devlet Başkanlığı İşleri’nde Özel Danışman Şeyh Muhammed bin Hamad bin Tahnun Al Nahyan’da katıldı.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.