Tunus siyaset sahnesi, Cumhurbaşkanı Kays Said'in üzerinde çalıştığı yeni seçim yasasını merakla bekliyor.
Yeni yasada başta seçimlere katılım koşulları ve 17 Aralık'ta yapılması planlanan milletvekili seçimleri olmak üzere seçim merkezlerinde katılımcı partileri doğrudan etkileyecek yeni standartlar belirlenecek.
Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz referandumundan çıkan yeni anayasa metnini imzalaması vesilesiyle yaptığı açıklamada yeni bir seçim yasası hazırlamaya devam ettiğini söyledi. Said anayasa hazırlık aşamaları boyunca siyasi partileri veya yasal kişileri bu sürece dahil etme olasılığından ise bahsetmedi.
Bu nedenle siyasetçiler, Cumhurbaşkanı Said’in düzeltici yaklaşımını destekleyenler veya muhalifleri olsun, yeni seçim yasasının birtakım sürprizler içereceğini göz ardı etmiyor. Muhalifler, ‘siyasi dışlanmaya’ maruz kalmaktan korktuklarını dile getiriyorlar.
Diğer yandan uluslararası arena ve partiler, yaklaşan seçim merkezlerine geniş bir siyasi ve toplumsal katılım için baskı yapıyor. Bu konu, ABD Kongresi heyetinin Cumhurbaşkanı Said ile ve Tunus sivil toplum temsilcileriyle yaptığı görüşmede de Washington yönetimi tarafından dile getirildi.
Tunus'a, ‘yaklaşan yasama seçimlerine mümkün olan en geniş katılımı kolaylaştıran ve katılımcı bir şekilde bir seçim kanunu kabul etmesi’ çağrısında bulunan ABD heyeti, Tunus halkının demokratik sisteme olan güvenini yeniden kazanması için bağımsız bir yargı ile aktif ve etkili bir parlamento kurmanın önemini vurguladı.
Bu bağlamda, son referanduma katılarak yeni anayasa taslağına karşı oy kullanan Afak Tunus Partisi Genel Başkan Yardımcısı Rim Mahcub, yeni seçim yasasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Mahcub açıklamasında "Seçim yasasının bireysel olacağına hiç şüphe yok. Çünkü Said bireysel yaklaşıma güvenmeyi ve kariyerine devam etmeyi sürdürecek" dedi.
Partisinin kendi deyimiyle ‘hukukun üstünlüğünü tesis etmeyen her yasaya karşı çıkacağını’ belirten Mahcub, “Tunus bugün Kays Said Cumhuriyeti altında yaşıyor ve yeni anayasa bir oldu-bitti haline geldi” ifadesini kullandı.
Diğer yandan Said'in eğilimlerini destekleyen Demokratik Akım Partisi Genel Başkanı Züheyr el-Hamdi, siyasi suikastlar, terör örgütlerine ve siyasi ve mali yolsuzluklara destek verilmesine karışan herkesin hesap vermesi ve yargılanması çağrısında bulundu.
Seçim atmosferinin iyileştirilmesi ve denetim makamından başlayarak yaklaşan parlamento seçimlerine iyi hazırlanma ihtiyacının altını çizen Hamdi, Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, kamuoyu yoklama merkezleri ve medya sektörü ile ilgili olarak, yeni seçim yasasının iki devrede bireylere yönelik oylama sistemini temel almasının önerildiğini kaydetti.
Bu bağlamda, farklı ideolojik çizgilerden siyasi liderler, Cumhurbaşkanı Said'in mali ve idari yolsuzluk şüphesiyle yabancı partilerle iş yapmakla suçlanan partilerin ‘siyasi tecride’ maruz kalması seçeneğine gitmesini bekliyorlar.
Sızan verilere göre seçim kanunu, mali veya idari yolsuzluk şüphesi veya yabancı taraflarla ilgili davalarda takip edilen kişilerin veya partinin adaylığını engelleyecek. Buna göre Nahda Hareketi, Tunus’un Kalbi Partisi ve Onur Koalisyonu dışlanabilir.
Tunuslu siyasi analist Cemal el-Arfavi, Şarku'l-Avsat'a, Cumhurbaşkanı Said'in siyasi yöneliminin ve bir yıldan fazla bir süre önce istisnai önlemlere başvurmasından bu yana benimsediği seçeneklerin siyasi tercihlerini destekleyen kurallarla tutarlı olması için yeni seçim kanununda siyasi izolasyon ilkesini şüphesiz benimseyeceğini belirtti.
Aynı bağlamda Said'in en önde gelen muhaliflerinden biri olan Özgür Anayasa Partisi lideri Abir Musa da yeni Tunus anayasasının yürürlüğe girmesinin ‘Kays Said'in Cumhurbaşkanı olarak meşruiyetini sona erdirdiği’ görüşünde. "
Musa önceki gün düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:
“Said artık Tunus Cumhuriyeti'nin seçilmiş cumhurbaşkanı değil. Çünkü 2019'da seçildiğinde yaptığı anayasal yemin, yemini ettiği kurumların yok olmasının yanı sıra yeni anayasada öngörülen anayasal yemine de aykırı hale geldi. Cumhurbaşkanlığı makamı boş kalmalı ve Said cumhurbaşkanı vekili olmalı. Dolayısıyla erken cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmalı. Mevcuttaki veya daha sonra atanacak herhangi bir yönetim geçici bir hükümet olabilir.”
Tunuslu politikacılar yeni seçim yasasında ‘dışlanmaktan’ endişeli
Özgür Anayasa Partisi lideri Abir Musa. (EPA)
Tunuslu politikacılar yeni seçim yasasında ‘dışlanmaktan’ endişeli
Özgür Anayasa Partisi lideri Abir Musa. (EPA)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة








