Suriye’nin güneyindeki güvenlik açığı büyüyor

Suriye: Suveyda’deki yerel bir grup, cinayetlerin en önde gelen şüphelilerinden Selim Hamid’i serbest bıraktı

Suveyda'daki Çita Kuvvetleri (Şarku’l Avsat Arşiv)
Suveyda'daki Çita Kuvvetleri (Şarku’l Avsat Arşiv)
TT

Suriye’nin güneyindeki güvenlik açığı büyüyor

Suveyda'daki Çita Kuvvetleri (Şarku’l Avsat Arşiv)
Suveyda'daki Çita Kuvvetleri (Şarku’l Avsat Arşiv)

Suriye’nin güneydoğusunda yer alan ve yoğunlukla Dürzi nüfusun yaşadığı Suveyda'daki yerel bir grup, hırsızlık, cinayet ve adam kaçırma saldırılarının en önde gelen şüphelilerinden olan ve Raci Felhut güvenlik grubuna yakın bir ismi serbest bıraktı.
Yerel kaynaklar, "Cebel Tugayı" fraksiyonunun lideri Marhec el-Cermani'ni, El-Fecr Güvenlik Güçleri'ne bağlı El-Fehd Kuvvetleri Komutanı Selim Hamid’i serbest bıraktı.
Hamid iki hafta önce Suveyda kırsalındaki Kanavat kasabasında yerel Suveyda gruplarının kendi grubuna karşı yürüttüğü askeri bir operasyonda gözaltına alınmıştı.
Cermani, Suveyda'de yerel basına verdiği demeçte, sanığın serbest bırakılmasında ailesi ve Kanavat kasabasından sosyal figürlerle anlaşmaya vardığını söyledi. Anlaşma, Selim Hamid'in tüm orta ve hafif silahlarını ve grubuna ait arabaları teslim etmesi ve valilikten uzaklaşması karşılığında serbest bırakılmasını öngörüyor.
El-Fehd Kuvvetleri Komutanı Selim Hamid’in serbest bırakılması kararı halktan kınama ile karşılandı. Halk Kanavat kasabasındaki dini ve sosyal faaliyetler, adam kaçırma, soygun ve cinayetle suçlandığı için zanlının serbest bırakılmasını reddediyor.
Selim Hamid'in serbest bırakılması için yapılan anlaşmaya dahil olanlar, Kanavat kentinde yaşananlara ilişkin açıklamayı görmezden geldi ve zanlı ailesine teslim edildi. Kanavat, kasabada gerilimin geri döneceği korkusuna tanık oldu.
Kanavat kasabasında Cumartesi gecesi, kaynağı bilinmeyen mermilerin ateşlenmesiyle eş zamanlı bir patlama meydana geldi. Aktivistler bunu, Hamid'in serbest bırakılmasıyla aynı zamana denk gelen belirli bir tarafa bir mesaj olarak yorumladı. Kasaba bu olaydan önce sakindi.
Suveyda’daki yerel gruplar Hamid’in serbest bırakılmasını kınadı. Bununla birlikte, Suveyda’daki en önde gelen yerel silahlı grup Rical al-Kerame hareketi daha önce Ceramani'ye sanık Salim Hamid'i harekete teslim etmesi ve onu sorumlu tutması talimatını vermişti. Ancak Ceramani, hareketin taleplerine uymayı reddetti.
Suveyda'daki aktivistlere göre, Selim Hamid, "Fehd Kuvvetleri" adını taşıyan yerel grupların en önde gelen liderlerinden biri olarak kabul ediliyor. Geçen ayın başlarında yerel grupların karargahlarına ve üyelerine saldırmasıyla varlığı sona eren Raci Falhut güvenlik grubuna yakın olan Hamid, işlenen suçlara katılmakla itham ediliyor. Hamid’in ayrıca hakkında çok sayıda ceza soruşturması emri var.
Selim Hamid, kendisine yöneltilen suçlamaları reddederek, sosyal medyadaki resmi hesabından kendisini "rejim güçlerinin yaptığı ihlallere muhalif kişi" olarak tanıtıyor. Hamid, Raci Falhut güvenlik grubuyla olan ilişkisini de doğruluyor.
Fehd Kuvvetleri lideri Hamid, orta ve ağır tüm silahlarını Rical el-Kerama hareketine teslim etti, ancak hafif silahları teslim etmeyi reddetti. Bu, grupları Ağustos ayı başlarında Kanavat kasabasındaki karargahına bir saldırı başlatmaya sevk etti. O zaman Selim Hamid Grubu'nun (Fehd Kuvvetleri) evlerine ve karargahlarına direniş göstermeden girildi ve bu süre zarfında, Selim Hamid dahil olmak üzere bu grubun bazı üyeleri gözaltına alındı.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.