Kanser hücreleri, insan bağışıklık sisteminden kaçma, kendini gizleme ve etkinliğini sınırlayan yöntemler kullanma konusundaki kabiliyetleriyle tedavi süreçlerini oldukça zor hale getirir.
ABD San Francisco'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu engellerin bazılarının üstesinden gelen ve kanser hücrelerini bağışıklık sistemi tarafından yok edilmek üzere işaretleyen bir ilaç geliştirdiler.
KRAS proteininin mutasyona uğramış bir versiyonu, kanser hücrelerinin büyümesini sağlıyor. Bu mutant versiyon, onu normal proteinden ayıran küçük bir değişiklik yaratıyor.
Bir süredir KRAS proteininin mutasyona uğramış versiyonunun detaylı analizlerini yapan kimyager Kevan Shokat başkanlığındaki araştırma ekibi, bağışıklık sisteminin zaten bunu tanıma yeteneğine sahip olduğunu ancak genellikle tam olarak tespit edemediğini kaydetti. Ekip bu sorunu yeni geliştirdikleri ARS1620 ilacıyla çözüme kavuşturdu.
Cancer Cell dergisinin son sayısında yayımlanan bir çalışmada açıklanan yeni tedavi, proteinin bu mutasyona uğramış versiyonunu işaretleyerek bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini hedeflemesini çok daha kolay hale getiriyor.
KRAS mutasyonları, tüm tümörlerin yaklaşık dörtte birinde bulunuyor. Bu da onları kanserdeki en yaygın gen mutasyonlarından biri yapıyor. Bağışıklık sistemi üzerlerindeki farklı protein yapısından dolayı yabancı hücreleri tanıyor ve müdahale ediyor. Ancak kanser hücrelerinin yapısı sağlıklı proteine oldukça benzediğinden, bağışıklık sistemi kanser hücrelerini tespit edemiyor. Yeni ilacın kanser hücresine bağlanması, onun hemen tespit edilmesini ve yabancı bir parça gibi davranmasını sağlıyor.
Hem izole proteinler hem de insan hücreleri üzerinde başarıyla test edilen bu yeni ilaç, yakın zamanda ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından akciğer kanserinde kullanım için ön onay verilen Sotoracib yerine de kullanılıyor.
Shokat California Üniversitesi'nin internet sitesinde geçen salı günü yayınlanan bir raporda şu ifadelere yer verildi:
“Sotorasib, proteinin mutasyona uğramış versiyonuna (KRAS) sahip tüm hastalara yardımcı olmuyor ve küçülen bazı tümörler dirençli hale gelerek yeniden büyümeye başlıyor. Ancak ilacımızın yeni stratejisi bağışıklık sisteminden saklanacak yer bırakmıyor. Çalışmamızda gösterdiklerimiz, mevcut ilaçlara dirençli hücrenin stratejimiz ile öldürülebileceğinin prensibinin kanıtıdır. Tedavinin klinik olarak kullanılabilmesi için hayvanlarda ve insanlarda daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.”
Yeni geliştirilen bir ilaç, kanser vakalarında bağışıklık sistemine yardımcı oluyor

Akciğer tümörünün mikroskop altındaki görüntüsü. (Araştırma Ekibi)
Yeni geliştirilen bir ilaç, kanser vakalarında bağışıklık sistemine yardımcı oluyor

Akciğer tümörünün mikroskop altındaki görüntüsü. (Araştırma Ekibi)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة