Elon Musk, Twitter davası öncesinde ifade verecek

İfadenin bugün alınmaya başlanması planlanıyor ve çarşambaya kadar uzayabilir

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)
TT

Elon Musk, Twitter davası öncesinde ifade verecek

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)

The Independent'ta yer alan habere göre Tesla'nın patronu Elon Musk, önümüzdeki birkaç gün içinde alınması planlanan yeminli ifadesinde Twitter'ın sorularını yanıtlamaya hazırlanıyor.
İfade, multimilyarderin sosyal medya şirketini 44 milyar dolara satın alma teklifini sürdürüp sürdürmeyeceğini belirleyecek olan Ekim'deki duruşma öncesinde alınacak.
Reuters'in Delaware Chancery Mahkemesi'ne yapılan bir başvuruya dayanarak aktardığına göre ifade, 26-27 Eylül Pazartesi ve Salı günleri için planlandı ve gerekirse 28 Eylül'e kadar uzayabilir.
Bu gelişme, dünyanın en zengin adamıyla Twitter arasında 17-21 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan duruşma öncesinde geldi.
Tesla CEO'sunun sosyal medya şirketini 44 milyar dolara satın alma anlaşmasından çekileceğini açıklamasının ardından Temmuz'dan bu yana Musk ve Twitter arasında hukuki mücadele yaşanıyor.
Multimilyarder, anlaşmayı yapmamasının nedeni olarak Twitter'ın bot "sorununu" göstermişti.
Tesla patronu, "Buradan (Twitter patronu Parag Agrawal'ı) Twitter bot yüzdesi hakkında kamuya açık bir tartışmaya davet ediyorum. Twitter'ın %5'in altında sahte ya da spam günlük kullanıcıya sahip olduğunu kamuoyuna kanıtlasın!" demişti.
Bu aynı zamanda Twitter'ın eski güvenlik şefi ve muhbir Pieter Zatko'nun ABD düzenleyici kurumlarına söyledikleriyle de uyumluydu.
Eski güvenlik şefi, platformun bazı gizlilik sorunlarını ve veri güvenliği tehditlerini ve ayrıca şirketin platformunda kaç bot olduğunu bilmediğini belirtmişti.
Bununla birlikte, Twitter'ın avukatları Tesla'nın patronunu, Zatko'nun iddialarını, uygun bir risk değerlendirmesi yapmadan şirketi satın almak için "geleneksel durum tespiti yapmamak" amacıyla kılıf olarak kullanmakla suçluyor.
Zatko'nun açıklamalarının "tutarsızlıklar ve yanlışlıklarla dolu" olduğunu iddia eden Twitter, eski güvenlik şefinin iddialarının fırsatçı olduğunu ve "dikkat çekmek ve Twitter'a, müşterilerine ve hissedarlarına zarar vermek için tasarlanmış gibi göründüğünü" söyledi. Güvenlik ve gizlilik, Twitter'da uzun zamandır şirket çapında öncelikler olmuştur ve olmaya da devam edecektir."
Musk'ın Pazartesi günü vereceği ifade, Tesla patronunun Twitter'da şirketle anlaşma konusunda karar verirken kullanmış olabileceği yeni bir bilgi olup olmadığını ortaya çıkarabilir.
Bununla birlikte, ifade kamuoyuna açık olmayacak ve Tesla devinin şahsen mi yoksa video aracılığıyla mı katılacağı da belli değil.



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais