Takviye ilaçlara dikkat!

zmanlar takviye edici ilaçları almakla ilgili 5 riske karşı uyardı

Takviye ilaçlara dikkat!
TT

Takviye ilaçlara dikkat!

Takviye ilaçlara dikkat!

Reçetesiz takviyeleri alıyorsanız dikkatli olun. Hepsi güvenli değil. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ronan Factora, takviye edici gıdaların belirli dozlarının sağlığınıza zarar verebileceğini ifade ederek şöyle diyor “Herhangi bir tür takviye almadan önce doktorunuzla konuşmanız her zaman tavsiye edilir. Düzenlenmemiş takviyeler, diğer ilaçlarla birlikte aşırı miktarlarda alındığında veya doğrulanmamış bir tıbbi sorun nedeniyle alındığında önemli bir risk oluşturabilir. Doktorunuzla konuşmak, olası etkileşimleri belirlemenize de yardımcı olabilir. Çoğu zaman eczacınıza, değerli yeni bir takviye hakkında sahip olduğunuz herhangi bir özel endişeyi sorun. Güvende kalmak üzgün olmaktan her zaman daha iyidir.”
Şarku’l Avsat’ın Eat This Not That adlı sağlık haberleri sitesinden aktardığı haberde uzmanlar takviye almakla ilgili başlıca beş riski şu şekilde açıklıyor.

Reçeteli İlaçlar
Dr. Factora, bazı takviyelerin reçeteli ilaçlarla etkileşime girebileceğini söylüyor: "Sarımsak, zencefil veya ginkgo özleri kan incelticilerle etkileşime girebilir ve kanama riskini artırabilir." Sarı kantaron genellikle depresyonu tedavi etmek için alınır, ancak aynı anda alınan diğer antidepresanlarla etkileşime girebilir” dedi.

Protein tozu
Zararsız görünen protein tozunun içinde ne var biliyor musunuz? Clean Lipal Project'teki araştırmacılar, 134 farklı protein tozu türünü inceledi ve birçoğunun tehlikeli seviyelerde toksin, ağır metal ve BPA içerdiğini keşfetti. Harvard'a bağlı Brigham ve Kadın Hastanesi'nde beslenme direktörü olan diyetisyen Cathy McManus, “Protein tozlarını yalnızca birkaç durumda ve yalnızca tıbbi gözetim altında öneriyorum” diyor.

Kolon temizleyiciler
David R. Heiman, "Kolon temizlemeleri ve lavmanlar yalnızca lisanslı bir doktor tarafından kolonoskopi öncesi veya kabızlık tedavisi için reçete edildiğinde güvenlidir" diyor. Heiman, "Şişkinlik, dehidrasyon ve kramp gibi kendi yan etkileriyle gelebilir. Ancak bunlar geçicidir ve kolonoskopiden sadece bir gün öncesine kadar sürer. Bu reçetesiz enjeksiyonlar büyük umut vaat ediyor olsa da, gerçek şu ki, yarardan çok zarar vermeleri muhtemeldir. Müshiller ve lavmanlar şiddetli karın ağrısına, kramplara ve şişkinliğe neden olabilir. Bu belirtiler saatler, hatta günler sonra da devam edebilir.”

Enerji takviyeleri
Doktorlar, reçetesiz satılan enerji takviyelerinin tehlikeli seviyelerde kafein içerebileceği konusunda uyarıyor. Banner Health'de tıbbi bir toksikolog olan Dr. Anne-Michelle Ruha, küçük miktarlarda kafeinin çoğu insan için genellikle tehlikeli olmadığını vurguluyor. “Ancak büyük miktarlar kan basıncını artırabilir ve kalp atış hızını hızlandırabilir. Bu yan etkilerin tehlikeli olabileceği birçok durum var” diyor.

Kilo verdirici takviyeler
Kilo verme takviyeleri her yıl binlerce insanı etkiliyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bu kusurlu kilo verme takviyelerinin kapsamlı bir listesine sahip. Dr. Michael Daignault, “Hastalar, doktor gözetimi dışında reçeteli güçlü zayıflama ilaçları aldıklarında ve birden fazla kilo verme takviyesini özellikle metabolizmayı hızlandırmayı amaçlayan uyarıcılar metamfetamin veya kokain gibi yasa dışı uyarıcılarla birleştirdiklerinde sorunla karşılaşırlar" diye vurguluyor. Hızlı kalp atışı, yüksek tansiyon, zihinsel bozukluklar, olası karaciğer veya böbrek hasarı, ishal veya rektal kanama semptomları olan acil servise başvurabilirler.



Tarihte ilk: Bir robot, gerçekçi bir ameliyatı ilk kez yardım almadan gerçekleştirdi

 Cerrahi Robot Transformatör-Hiyerarşisi'nin videolarla eğitilerek gerçekçi bir hasta üzerinde safra kesesinin alınması gibi uzun bir işlemi gerçekleştirdiğini duyurdu (Juo-Tung Chen/Johns Hopkins Üniversitesi)
Cerrahi Robot Transformatör-Hiyerarşisi'nin videolarla eğitilerek gerçekçi bir hasta üzerinde safra kesesinin alınması gibi uzun bir işlemi gerçekleştirdiğini duyurdu (Juo-Tung Chen/Johns Hopkins Üniversitesi)
TT

Tarihte ilk: Bir robot, gerçekçi bir ameliyatı ilk kez yardım almadan gerçekleştirdi

 Cerrahi Robot Transformatör-Hiyerarşisi'nin videolarla eğitilerek gerçekçi bir hasta üzerinde safra kesesinin alınması gibi uzun bir işlemi gerçekleştirdiğini duyurdu (Juo-Tung Chen/Johns Hopkins Üniversitesi)
Cerrahi Robot Transformatör-Hiyerarşisi'nin videolarla eğitilerek gerçekçi bir hasta üzerinde safra kesesinin alınması gibi uzun bir işlemi gerçekleştirdiğini duyurdu (Juo-Tung Chen/Johns Hopkins Üniversitesi)

İlk kez bir robot, insan yardımı olmadan gerçekçi bir ameliyat gerçekleştirdi.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar, robotun ekipten gelen sesli komutlara yanıt vererek gerçekçi bir hasta üzerinde safra kesesinin alınması gibi uzun bir operasyonu "sakince" gerçekleştirdiğini çarşamba günü açıkladı. Robot, gerçek hayattaki tıbbi acil durumlara özgü beklenmedik senaryolar sırasında bile yetenekli bir insan cerrahın uzmanlığını sergiledi.

Tıbbi robotik uzmanı Axel Krieger yaptığı açıklamada, "Bu ilerleme bizi belirli cerrahi görevleri yerine getirebilen robotlardan, cerrahi prosedürleri gerçekten anlayan robotlara taşıyor" diyor.

Bu kritik ayrım bizi, gerçek hasta bakımının karmaşık, öngörülemez gerçekliğinde çalışabilen, klinik düzeyde uygulanabilir otonom cerrahi sistemlere önemli ölçüde yaklaştırıyor.

"SRT-H" ya da "Surgical Robot Transformer-Hierarchy" (Cerrahi Robot Transformatör-Hiyerarşisi) diye bilinen robot, Johns Hopkins cerrahlarının domuz kadavraları üzerinde yaptıkları operasyonları izleyerek ameliyat videolarıyla eğitim aldı. Videolarda görevleri açıklayan altyazılar vardı.

Johns Hopkins, robotun videoları izledikten sonra ameliyatı yüzde 100 doğrulukla gerçekleştirdiğini ifade ediyor. Robotun ameliyatı gerçekleştirmesi daha uzun sürse de sonuçlar bir cerrahla kıyaslanabilir düzeydeydi.

Popüler yapay zeka sohbet botu ChatGPT'ye güç veren aynı makine öğrenimi mimarisiyle geliştirilen robotun, kanalları ve arterleri tanımlama, bunları hassas bir şekilde tutma, klipsleri stratejik olarak yerleştirme ve parçaları makasla kesme gibi 17 dakika süren görevleri tamamlaması gerekti.

Bu, Krieger'in "Akıllı Doku Otonom Robotu"nun (Smart Tissue Autonomous Robot) üç yıl önce bir hayvan üzerindeki ilk otonom robotik ameliyatta (canlı bir domuz üzerinde laparoskopi ameliyatı) yaptığından daha fazla görev içeriyor. O robot da özel olarak işaretlenmiş dokulara ihtiyaç duymuş, son derece kontrollü bir ortamda çalışmış ve katı bir cerrahi planı takip etmişti.

Buna karşılık SRT-H, tek tip olmayan anatomik koşullarda kusursuz bir performans sergiledi. Araştırmacılar robotun başlangıç pozisyonunu değiştirdiğinde ve safra kesesi ve çevresindeki dokuların görünümünü değiştiren kan benzeri boyalar eklediğinde bile durum böyleydi.

fgrthyju
Robot, popüler OpenAI sohbet botu ChatGPT'ye güç veren aynı makine öğrenimi mimarisiyle çalıştırılıyor. Robot 17 dakika süren görevleri tamamlayabildi (XinHao Chen/Johns Hopkins Üniversitesi)

Krieger geçen yıl sistemi kullanarak bir robotu üç kritik cerrahi görevi yerine getirecek şekilde eğitmişti: bir iğneyi yönlendirmek, vücut dokusunu kaldırmak ve dikiş atmak. Ancak bu görevlerin her biri sadece birkaç saniye sürmüştü.

Araştırmacı ekip bundan sonra sistemi daha fazla ameliyat türü üzerinde eğitip test etmek ve yeteneklerini tam bir otonom ameliyat gerçekleştirecek şekilde genişletmek istiyor.

Daha önce Johns Hopkins'te doktora sonrası araştırmacı olan ve artık Stanford Üniversitesi'nde çalışan başyazar Ji Woong "Brian" Kim, "Bu çalışma, otonom cerrahi robotların gerçek dünyada kullanılmasının önündeki bazı temel engelleri aştığı için önceki çabalara göre büyük bir sıçramayı temsil ediyor" diyor. 

Çalışmamız, yapay zeka modellerinin cerrahi otonomi için yeterince güvenilir hale getirilebileceğini gösteriyor; bu bir zamanlar çok uzak görünse de artık uygulanabilir olduğu kanıtlanıyor.

Bulgular hakemli dergi Science Robotics'te yayımlandı.

Independent Türkçe