Umreyi kolaylaştıran kararlar Mısırlılar için ne ifade ediyor?

Mısır’da yeni Umre fiyatları ve ziyaretlerin nasıl yapılacağı merakla bekleniyor

Mısır Baş müftüsü Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanını ağırladı (Mısır Fetva Kurumu Daru’l İfta)
Mısır Baş müftüsü Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanını ağırladı (Mısır Fetva Kurumu Daru’l İfta)
TT

Umreyi kolaylaştıran kararlar Mısırlılar için ne ifade ediyor?

Mısır Baş müftüsü Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanını ağırladı (Mısır Fetva Kurumu Daru’l İfta)
Mısır Baş müftüsü Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanını ağırladı (Mısır Fetva Kurumu Daru’l İfta)

“Geçtiğimiz yıllarda Kovid-19 salgını ve dolar kurundaki artış nedeniyle sekteye uğrayan umre ziyaretlerini artık tekrar yapabileceğim ve Mescid-i Nebevi’yi ziyaret edebileceğim”
60’lı yaşlarındaki Nebile Hasan işte bu ifadelerle, Suudi Arabistan’ın Mısırlılar için umre ziyaretlerini kolaylaştıran kararlarından bahsetti.
Son saatlerde sosyal paylaşım siteleri, büyük bir beklenti ve sevinç içinde Suudi Arabistan ve Mısır’dan çıkacak olan kararlar doğrultusunda yeni umre fiyatlarını ve ziyaretlerin nasıl yapılacağını merakla bekleyen Mısırlıların akınına uğradı.
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik bin Fevzan er-Rebia, Mısır’a yaptığı son ziyaretinde, “Mısırlı umrecilerin Suudi Arabistan’a gelişlerini ve umre yapmalarını kolaylaştırmak için tüm sağlık tedbirlerinin ve uygulamalarının kaldırıldığını” vurguladı. Şarku’l Avsat’ın Kahire merkezli resmi haber sitesi Ahbaru’l Yevm’den aktardığı habere göre: geçen Pazartesi, Kahire’ye yapılan ilk uçuşun 75. yıldönümü münasebetiyle Suudi Arabistan Hava Yolları’nın kutlamalarında yaptığı konuşmada Dr. Rebia, “Mısır vatandaşların, Nusuk Platformu üzerinden kayıt ve rezervasyon yaptırarak, 4 bin 500 Mısır lirasına (bir dolar 19.7 Mısır lirası) umre ziyaretlerini gerçekleştirebileceğini” söyledi.
Suudi bakanın açıklamaları, Mısırlılar için umre fiyatlarının düşürülmesini memnuniyetle karşılayan sosyal paylaşım sitelerinde büyük beğeni ve ilgi gördü. Bu, Mısırlı Nebile’nin kırklı yaşlardaki kızıyla beraber umre yapabileceği müjdesi demek.
Mısır Parlamentosu’ndaki Turizm ve Havacılık Komitesi Müsteşarı Ahmet Tıbi, Suudi Arabistan’ın açıklamalarını “harika ve takdire şayan” olarak nitelendirdi ve “geçtiğimiz yıllarda önemli fiyat artışı yaşayan umre ziyaretleri üzerinde önemli bir etkisi olacak” dedi.
Tıbi’ye göre, “Mısır’daki herkes, ziyaretlerin nasıl yapılacağı ve yolcukla ilgili tüm konuları öğrenmek için yeni prosedürleri bekliyor.” Tıbi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “fiyatların bu kolaylıktan zarar görmemesi ve Mısırlı umrecilere sunulacak hizmetlerin en iyi seviyeye ulaşabilmesi için rekabet içerisinde olan Mısır turizm şirketleriyle koordineli olunması gerektiğini belirtti.” Yeni prosedürlerin, yıl boyunca hac ve umre mevsimlerinde olduğu gibi döviz üzerinde herhangi bir baskı olmamasına olanak sağlayacağını, yeni haliyle umrenin “Mısırlıların ekonomik koşullarını dikkate alan kolay prosedürlere göre turistlik bir gezi gibi olacağını söyledi.”
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı, umre ve ziyaret vizesi almayı kolaylaştırmak ve akıllı telefonlar sayesinde ulaşım, barınma ve diğer hizmetler dahil tüm hizmetleri rezerve etmek için “nüsük” platformu tarafında sağlanan elektronik hizmetlerin geliştirilmesine atıfta bulundu. Bu, “Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’ye gelen Mısırlı ziyaretçilere, ibadetlerini yerine getirmeleri için çeşitli vize türleri vermeyi, kendilerine sunulan tüm hizmetlerle birlikte, umrecilerin gelişini kolaylaştırmak, dini ve kültürel birikimlerini zenginleştirmek amacı ile düzenlenmektedir.” Ve yine bu Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonunu gerçekleştirme yolundaki bir adımıdır.
Mısır Turizm Bakanlığı, hac veya umre ile ilgili kararları hızlandırmak, iki ülkedeki komite üyeleri arasında bilgi ve istişare alışverişinde bulunmak üzere Mısır ve Suudi Arabistan taraflarından daha yüksek bir koordinasyon komitesi kurulduğunu belirtti.
Nusuk Platformu’ndaki kayıt adımlarında “vize başvurusu yap” seçeneğine tıklanması, ardından umrecinin uyruğunun, Amerika’da mı yoksa Avrupa Birliği’nde mi ikamet ettiğinin veya Schengen vizesine sahip olup olmadığını belirtmesinin ve Körfez ülkelerinden birinde ikamet edip etmediğini belirtmesi gerektiğine işaret etti.
Mısır’da bir turizm şirketi sahibi Ahmed Seyyid, umreyi ziyaretlerini kolaylaştıracak olan yeni prosedürler hakkında Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, “geçtiğimiz yıllarda dolardaki artış nedeniyle fiyatlar önemli ölçüde arttı” dedi. Mısırlılar için tüm umre ziyaretleri önceki yıllarda Mısırlı turizm şirketleri tarafından düzenlenen Mısır umre portalı üzerinden gerçekleştirmekteydi. Ancak “umre ziyaretleri için yeni prosedürlerin sınırları tam olarak değil” dedi.
Gözlemcilere göre, “Mısırlılar için ekonomik umre programlarının fiyatı mesela (Mevlid-i Nebi) umresi 25 ila 30 bin Mısır lirası arasında değişiklik gösteriyor.” İsminin verilmesini istemeyen bir turizm şirketinin sahibi, “4 bin 500 liranın sadece umre vizesinin değerini karşıladığını” söyledi. “Uçak bilet fiyatı, Mekke-i Mükerreme’de ikamet ücreti, Suudi Arabistan içerisindeki ulaşım masrafları ve bir takım idari ücretlerde buna eklenebilir” diye açıklamada bulundu. Ancak “fiyatların Mısırlıların karşılayabileceği bir seviyede olacağını” belirtti.



Suudi Arabistan, 2025'te G20 ülkeleri arasında en güvenli ülke oldu

Suudi Arabistan, G20 ülkeleri arasında güvenlikte ilk sırada yer aldı (SPA)
Suudi Arabistan, G20 ülkeleri arasında güvenlikte ilk sırada yer aldı (SPA)
TT

Suudi Arabistan, 2025'te G20 ülkeleri arasında en güvenli ülke oldu

Suudi Arabistan, G20 ülkeleri arasında güvenlikte ilk sırada yer aldı (SPA)
Suudi Arabistan, G20 ülkeleri arasında güvenlikte ilk sırada yer aldı (SPA)

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Göstergeleri Veri Tabanı'ndaki ülke verileri ile Genel İstatistik Kurumu'nun (GASTAT) pazartesi günü yayımladığı 2025 Güvenlik Endeksi sonuçlarına göre G20 ülkeleri arasında güvenlik açısından ilk sırada yer aldı.

Açıklanan sonuçlara göre, gece saatlerinde yaşadıkları bölgelerde tek başına yürürken kendilerini güvende hissettiğini belirtenlerin oranı, toplam nüfusun yüzde 97,7'sine ulaştı.

Genel İstatistik Kurumu, elde edilen sonuçların Suudi Arabistan'ın tüm bölgeleri ve vilayetlerinde sağlanan güvenlik ortamının, ilgili kamu kurumlarının koordineli çalışmaları sayesinde mümkün olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Açıklamada, bu başarının ülkede ekonomik, gıda, çevre, sağlık, sosyal, siyasi, fikrî, teknolojik ve siber güvenlik başta olmak üzere birçok alanda güvenliğin ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik sürdürülen çalışmalarla uyumlu olduğu ifade edildi. Ayrıca vatandaşlara sunulan hizmetlerin geliştirilmesinin de bu sonuca katkı sağladığı, bunun da Suudi Arabistan Vizyonu 2030 hedefleri doğrultusunda gerçekleştirildiği kaydedildi.

Genel İstatistik Kurumu'nun tüm istatistik çalışmalarını, her istatistiksel ürünün niteliğine uygun, uluslararası istatistik kuruluşlarının benimsediği iş süreçleriyle uyumlu standart bir metodoloji çerçevesinde yürüttüğü belirtildi. Kişisel Yaşam Kalitesi Araştırması'nın da kurumun istatistiksel ürünlerinden biri olduğu ifade edildi.


Suudi Arabistan, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik ihlallerini kınadı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku'l Avsat)
TT

Suudi Arabistan, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik ihlallerini kınadı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan, İsrail'in bölgedeki uluslararası hukuku açıkça ihlal eden eylemlerini sürdürmesini ve son olarak Suriye topraklarına yönelik kara operasyonları düzenleyerek Kuneytra ve Dera illerini topçu atışlarıyla hedef almasını kınadı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, "Krallık, İsrail işgal güçlerinin sivilleri korkuya sevk eden ve uluslararası hukuk ile uluslararası teamülleri ihlal eden uygulamalarını kesin bir dille reddetmektedir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, İsrail'in Suriye'nin egemenliğine yönelik ihlallerine son vermesinin ve bölgenin güvenliği ile istikrarının korunması amacıyla 1974 tarihli Kuvvetlerin Ayrılması Anlaşması'na uymasının önemine dikkat çekildi.

Suudi Arabistan, açıklamasında Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği bir kez daha yineledi.


Güvenlik geriliminin artmasına rağmen Körfez’den petrol ve doğalgaz sevkiyatları devam ediyor

Umman’ın kuzeyindeki Musandam Yarımadası açıklarında demirlemiş tekneler (AFP)
Umman’ın kuzeyindeki Musandam Yarımadası açıklarında demirlemiş tekneler (AFP)
TT

Güvenlik geriliminin artmasına rağmen Körfez’den petrol ve doğalgaz sevkiyatları devam ediyor

Umman’ın kuzeyindeki Musandam Yarımadası açıklarında demirlemiş tekneler (AFP)
Umman’ın kuzeyindeki Musandam Yarımadası açıklarında demirlemiş tekneler (AFP)

Ortadoğu’daki petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üreticileri, Umman Körfezi’ndeki Hürmüz Boğazı’nda gemileri hedef alan son saldırılara ve son günlerde ABD ile İran arasında yeniden tırmanan gerilime rağmen sevkiyatlarını yüklemeye ve ihracata devam ediyor. Söz konusu durum, gemi trafiği izleme verilerine yansıdı.

Perşembe günü bir konteyner gemisine, cumartesi günü ise bir petrol tankerine düzenlenen saldırıların ardından boğaz üzerinden geçen enerji taşımacılığı trafiğinde yavaşlama yaşandı. Saldırılar, Washington ile Tahran arasındaki gerilimi yeniden tırmandırırken taraflar arasındaki geçici ateşkes sürecini de gölgelemişti. Ancak ABD’li bir yetkili dün yaptığı açıklamada, iki ülkenin son çatışmaları durdurma ve stratejik su yolunun güvenliğine ilişkin müzakereleri yeniden başlatma konusunda anlaştığını bildirdi.

Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu’na (LSEG) ait verilere göre, yaklaşık 2 milyon varil taşıma kapasitesine sahip dördüncü bir dev tanker bugün Suudi Arabistan’ın Ras Tanura limanından ham petrol yüklemesi yaptı. Bu gelişme, dün işletmeci şirkete ait bir helikopterin düşmesi ve 14 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından yaşandı.

Ayrıca hafta sonu boyunca Ras Tanura’dan petrol yüklü üç büyük tanker daha ayrıldı. Söz konusu gemilerin, Körfez’den geçişleri sırasında takip sistemlerini kapattıkları ve bunun bazı gemilerin saldırı riskini azaltmak için başvurduğu bir yöntem olduğu belirtildi.

Verilere göre bu tankerlerden birinin, Hürmüz Boğazı’nı geçtikten sonra takip sistemlerinde yeniden görünerek Japonya’ya doğru yol aldığı tespit edildi.

Öte yandan iki dev petrol tankeri dün boğazdan geçerek Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) bir limana yanaştı ve ham petrol yükledi.

İran petrol sevkiyatlarını hızlandırıyor

Buna karşılık İran, ABD’nin petrol ihracatına yönelik yaptırımları 60 gün süreyle askıya alma kararının ardından ham petrol yükleme faaliyetlerini artırdı.

Deniz istihbaratı alanında faaliyet gösteren Windward şirketi, Tahran’ın cumartesi günü, yaklaşık bir haftalık aranın ardından ilk kez Hürmüz Boğazı’ndaki ihracat terminalleriyle eş zamanlı olarak Hark Adası’nda petrol yüklemesi gerçekleştirdiğini bildirdi.

Kpler şirketine ait verilere göre İran’a ait iki dev petrol tankeri cumartesi günü Hürmüz Boğazı’na giriş yaptı. Öte yandan hafta sonu boyunca dört büyük tanker, BAE ve Katar’dan yaklaşık 8 milyon varil petrol yükleyerek bölgeden ayrıldı.

Petrol fiyatları üzerinde baskı

Körfez bölgesinden yapılan petrol ihracatındaki artışın, küresel arzın yaklaşık üçte birini sağlayan bu bölgeden gelen ek hacim nedeniyle petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğu belirtiliyor.

Brent petrol geçen hafta yüzde 10,6 gerileyerek üst üste üçüncü haftalık kaybını kaydetmişti. Ancak hafta sonu yaşanan saldırılar, bugün işlemlerde fiyatların yeniden yükselmesine yol açtı.

IG Markets analisti Tony Sycamore, Hürmüz Boğazı’nın kademeli olarak yeniden açılmasının önümüzdeki haftalar ve aylarda devam etmesi halinde petrol fiyatlarının düşüş eğilimine girebileceğini belirtti. Ancak Sycamore, yeni bir gerilim durumunda mevcut fiyat seviyelerinin, jeopolitik risklerin büyüklüğünü yansıtmaktan uzak kalabileceği uyarısında bulundu.

Doğalgaz ihracatı devam ediyor

LNG piyasasında ise gemi takip verileri, Hürmüz Boğazı’nın batısında 26 Haziran’da iki ek tankerin daha ortaya çıktığını gösterdi. Söz konusu gemilerin, daha önce takip sistemlerini kapattıkları belirtilirken, hafta sonu boyunca iki LNG yüklü tanker boğazdan ayrıldı.

Al Kharaitiyat adlı tanker, Katar’ın Ras Laffan limanından yükünü aldıktan sonra Kuveyt’e doğru ilerliyor. QatarEnergy’ye ait Al Kharsaah adlı bir diğer tanker ise Katar açıklarında beklemede bulunuyor.

Ayrıca QatarEnergy’ye ait Al Hamla adlı tankerin de 18 Haziran’da Ras Laffan’dan yüklediği LNG kargosuyla Çin’e 3 Temmuz’da varmasının beklendiği aktarıldı.