Fransa, yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesini hızlandırmak istiyor

Hükümet, parlamentoya sunulacak bir yasa tasarısı hazırlıyor

Fransız polisi, yüzlerce göçmeni tahliye ederken (Reuters- Arşiv)
Fransız polisi, yüzlerce göçmeni tahliye ederken (Reuters- Arşiv)
TT

Fransa, yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesini hızlandırmak istiyor

Fransız polisi, yüzlerce göçmeni tahliye ederken (Reuters- Arşiv)
Fransız polisi, yüzlerce göçmeni tahliye ederken (Reuters- Arşiv)

Fransa’daki yasadışı göçmenler tartışması, 12 yaşındaki kız çocuğu Lola’nın Fransa’dan sınır dışı edilmesi gereken Cezayirli bir kadın tarafından öldürülmesinin ardından yeniden alevlendi. Cezayirli göçmen hakkında verilen karar, Fransız yargısının verdiği diğer binlerce karar gibi uygulanmadı.
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, yasadışı göçmenler hakkında 120 bin sınır dışı edilme davası olduğunu ancak Fransız yargısı, İçişleri Bakanlığı ve güvenlik teşkilatları ilgili davada sınır dışı edilmenin geciktirilmesi, mahkemenin kararı bozması, temyiz seçeneğinin olmaması, yani Fransa hukukundaki karmaşıklık nedeniyle koordineli bir şeklide hareket edemediklerini ifade etti. Sonuç olarak yasadışı göçmenlerin durumuna ilişkin hukuki süreç, güvenlik servislerinin çalışmalarını engelliyor. Herhangi bir göçmenin bir suç işlemesi durumunda karşılıklı suçlamalar başlıyor. Sağ görüşlüler, hükümeti suça ortak olmakla ve ihmalkar davranmakla suçluyor.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, tartışmaya dahil olarak parlamentodan yeni yasalarla ne yapılması gerektiğinin belirlenmesini istedi. Macron, bu hafta Kanal 2 ile yaptığı röportajda ‘yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştırmak için yasaları ve mevzuatı değiştirmeye kararlı olduğunu’ belirtti. Macron, yasadışı göç ve iltica yasasının değiştirilmesi için hazırlandıklarını belirterek hükümetin, sınır dışı edilme davalarının yüzde 100’ünün uygulanmasını istediğini belirtti. Ancak şu anda sınır dışı edilme davalarının yüzde 10’unun hayata geçirildiği biliniyor. Macron, yeni tasarının önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde parlamentoya sunulacağını ve önümüzdeki birkaç hafta içinde bir kamuoyu araştırması yapılacağını belirtti.
Macron’un açıklamaları, yasa tasarısını Adalet Bakanlığı ile işbirliği içinde hazırlamakla görevli olan İçişleri Bakanı Darmanin tarafından harfiyen uygulanacak. Darmanin, Fransa hükümetinin hakkında sınır dışı etme kararı çıkarılan herkesin ‘Fransa topraklarında yaşamasının imkansız kılınması için’ çalışacağını belirtti. Bakan Darmanin, Fransa topraklarında ikamet etme hakkı olmayan bir yabancının mahkemeye başvurması durumunda bu yabancının 12 farklı prosedürü geçmesine izin veren yasanın, sınır dışı etme kararlarının hızlı bir şekilde uygulanmasını engellediğini belirtti. Darmanin, yeni tasarı ile bu zorunlukların ortadan kaldırılacağını belirtti.
İçişleri Bakanlığı, Fransa’da yaşama hakkını kaybeden yabancı uyruklulara, belediyelerin düşük kiralı sosyal konut ve sosyal yardım desteğinin iptal edilmesini istiyor. Cumhurbaşkanı Macron, ilk kez ülkedeki yasadışı göçmenler ve bu göçmenlerin işlediği suçlar hakkında bir açıklama yaptı. Macron için çözüm, yargının sınır dışı edilmesine karar verdiği yasa dışı göçmenlerin sürecini hızlandırılmasına paralel olarak ülkedeki diğer göçmenlerin durumunun da düzeltilmesinde yatıyor.
Yeni yasa taslağının birçok tartışmaya yol açması bekleniyor.



Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
TT

Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacağını teyit etti ve müzakerelere büyük zarar vereceği için askeri güç kullanımına karşı uyarıda bulundu.

Devlet televizyonu Arakçi'nin, "İran'ın nükleer programı barışçıldır ve barışçıl kalacaktır ve Tahran uluslararası anlaşmalardan çekilmemiştir" dediğini aktararak, İran'ın barışçıl nükleer programına olan bağlılığını vurguladı.

Arakçi, Tahran'ın UAEK ile iş birliğinin sona ermeyeceğini, ancak ülkesinin nükleer tesislerinin güvenliğini sağlamak için “gelecekte farklı bir şekil” alacağını vurguladı.

Arakçi nükleer tesislere yönelik saldırının, İran'ın nükleer politikasının değişmesine yardımcı olabileceği uyarısında bulunurken, tesislere yönelik saldırıların radyasyonun yayılmasının yanı sıra ABD saldırısının geride bıraktığı patlamamış mühimmat nedeniyle büyük bir tehlike oluşturabileceğini vurguladı.

Geçtiğimiz ay ABD, İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan'daki ana nükleer tesislerini hedef alan, sığınak delici bombalarla donatılmış uçaklarıyla saldırı gerçekleştirmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi, ABD saldırılarının İran nükleer programının “tamamen yok olmasına” neden olmadığını ve Tahran'ın uranyum zenginleştirmeye “aylar içinde” yeniden başlayabileceğini söyleyerek, saldırının İran'ın nükleer tesislerini “yok ettiğini” defalarca tekrarlayan ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarıyla çelişti.