Irak’ta Sudani’yle el-Maliki arasındaki çatışma neden sürüyor?

İstihbarat şefi Raid Cuhi
İstihbarat şefi Raid Cuhi
TT

Irak’ta Sudani’yle el-Maliki arasındaki çatışma neden sürüyor?

İstihbarat şefi Raid Cuhi
İstihbarat şefi Raid Cuhi

Yeni Irak hükümetinin ilk olağan oturumunun ardından, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, Mustafa el-Kazimi'nin hükümeti tarafından alınan önlemleri iptal eden ve yetkililerin gözaltına alınmasını içeren bir karar paketi yayınladı.
Sudani geçtiğimiz hafta bakanlarına partizanlık güdüleriyle idari değişiklikler yapmama çağrısında bulunarak hükümetinin ‘önceki kabine ile hesaplaşmaya gelmediğini’ söylemişti. Ancak Irak'taki kamuoyu, siyasi merkezin artık eski Başbakan Nuri el-Maliki'ye benzer standartlarda ‘güçlü bir hükümet’ ile muhatap olduğunu söyleyerek bu kararlarla ilgilenmeye başladı.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Sudani bir gün içinde çok sayıda üst düzey yetkiliyi görevden aldı. Konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “8 Ekim 2021 tarihi itibarıyla atanan birim başkanları, genel müdürler ve danışmanların atamalarının iptali ile ilgili olduğu için karar, bazı sorular gündeme getirebilir. Ancak karar, belirli partileri dışlama, siyasi hedef ve hesaplar kapsamına girmiyor. Federal Mahkemenin, hükümet tarafından bağlayıcı ve uygulanabilir bir kararıdır. Önemli kararlar almak zorunda kaldığımız iktidar sorunları var. Bu karar, geçici hükümetin, yani önceki hükümetin atama emirleri verme, onay ve anlaşma verme yetkisinin bulunmadığını belirten 2022 tarihli 121 sayılı Federal Yüksek Mahkeme kararı ile ilgili” şeklinde konuştu.
Görevden alma kararları, İstihbarat Servisi Başkanı Raid Cuhi, Ulusal Güvenlik Ajansı Başkanı Hamid eş-Şatri, Başbakan'ın Siyasi Danışmanı Gazeteci Maşrık Abbas, Dışişleri Bakanlığı’nda görevli olan Safiye es-Suheyli ve Ömer el-Barzanci, Ulusal Güvenlik Ajansı Başkanı Naim Mehdi, ve Bağdat Belediye Başkanı Ammar Musa, Hükümet Bölgesinin (Yeşil Hat) Korunmasına İlişkin Özel Sorumluluk Birimi Komutanı Korgeneral Hamid ez-Zuheyri ve Kazımi döneminin valileri, genel müdürleri ile yardımcılarını da kapsadı.
Bu yılın ilk yarısında adli makamlarca 8'i bakan ve benzer rütbede, 53’ü genel müdür ve rütbesinde olmak üzere toplam 731 tutuklama kararı çıkarıldı. Bunlardan 396’sı uygulandı.
Sudani, en azından önümüzdeki altı ay boyunca başarılı olma yeteneğini kanıtlamak için Koordinasyon Çerçevesi tarafından sağlanan siyasi destekten yararlanmak için altın bir fırsata sahip. Ancak bu hipotez, ısrarla Sudani'nin ofisine ‘devletin vaftiz babası’ olarak sızmaya çalışan ve önceki hükümetlerin tahrif eden ve Şii partilerin itibarını zedeleyen yöntemi düzeltmeyi planlayan Maliki ile bir çatışma olasılığıyla karşı karşıya kalacak.
Sudani'nin kararları, Maliki'nin ayrıca askeri ve güvenlik kurumlarını ve istihbarat teşkilatlarını Mustafa Al-Kazımi’ye yakın siyasi akımdan tasfiye etmek için planlar yapan başta Asaib Hareketi lideri Kays el-Hazeli olmak üzere diğer Koordinasyon Çerçevesi liderlerinin planlarıyla uyumlu. Ancak Maliki, siyasi olarak ‘derin devlet’ olarak bilinen durum sonucunda kaybettiği kaynakları geri alarak bundan daha fazlasını istiyor.
Bu hırslar, hükümetinin ilk aylarında Sudani’nin yolu için bir tehlike oluşturuyor. Özellikle Sudani'ye yakın olanlar, genellikle iki isim arasındaki yönetim yöntemi üzerindeki keskin farklılıklardan bahsederken, aralarındaki kesişmenin uzun süre kapalı kapılar ardında kalmayacağına dair beklentiler de söz konusu.
Bu bağlamda, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Emir el-Kinani, Ortadoğu Araştırma Enstitüsü’nün (MERI), düzenlediği “Herkes İçin Irak Forumu’nda yaptığı konuşmada Sudani'nin çalışmaları sırasında siyasi güçlerin çıkarlarının önündeki engelle karşılaşacağını belirtti. Hükümeti kurma anlaşmasının uzun sürmeyeceğini çünkü çıkarların hüküm süreceğini söyledi.
Hükümetin genel çizgisinde Sudani ile müzakerelerde aktif olan Iraklı politikacılar, Koordinasyon Çerçevesindeki üst düzey liderlerin, Maliki'nin eski niyetlerle ülkedeki siyasi karar üzerindeki hakimiyetinden kurtulmak ve Hazeli yeni bir neslin Şii hanesine liderlik etme fırsatını değerlendirmek için Sudani ve Maliki arasındaki sözde çatışmanın nasıl sona ereceğini beklediklerini ifade etti.



Lübnanlı George Abdullah, 40 yıl sonra Fransa'daki hapishaneden çıktı

George İbrahim Abdullah, Fransa'nın Lannemezan hapishanesindeki hücresinde, 17 Temmuz 2025 (AFP)
George İbrahim Abdullah, Fransa'nın Lannemezan hapishanesindeki hücresinde, 17 Temmuz 2025 (AFP)
TT

Lübnanlı George Abdullah, 40 yıl sonra Fransa'daki hapishaneden çıktı

George İbrahim Abdullah, Fransa'nın Lannemezan hapishanesindeki hücresinde, 17 Temmuz 2025 (AFP)
George İbrahim Abdullah, Fransa'nın Lannemezan hapishanesindeki hücresinde, 17 Temmuz 2025 (AFP)

Filistinlileri destekleyen Lübnanlı aktivist George İbrahim Abdullah, 1980'lerde bir ABD’li ve bir İsrailli diplomatın suikastında suç ortaklığıyla suçlanarak 41 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bugün Fransa'daki hapishaneden serbest bırakılan Abdullah, ülkesine geri dönecek.

sadfgrthy
Fransız polisi George Abdullah'a eşlik ediyor. (AFP)

AFP ekibinin bildirdiğine göre, güneybatı Fransa'nın Hautes-Pyrenees bölgesindeki Lannemezan hapishanesinden iki minibüsün de aralarında bulunduğu altı araçlık bir konvoy yola çıktı, ancak sakallı aktivisti görmek mümkün olmadı.

74 yaşındaki George İbrahim Abdullah, Tarbes Havaalanı’na götürülecek. Güvenlik güçlerinden bir kaynak, Abdullah'ın buradan uçakla Paris'teki Roissy Havaalanı’na götürüleceğini ve buradan Beyrut'a giden bir uçağa bineceğini bildirdi.

Avukatı Jean-Louis Chalanset, konvoyun hareketinden sonra AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu hem sevinç hem de duygusal bir şok ve siyasi bir zafer kaynağı” dedi, ancak müvekkilinin konvoyda olup olmadığını doğrulamadı. Chalanset, “Çok uzun zaman önce serbest bırakılması gerekirdi” ifadesini kullandı.

Paris Temyiz Mahkemesi geçen hafta, Lübnanlı aktivistin 25 Temmuz'da serbest bırakılmasına karar verdi.

Şu anda 74 yaşında olan Abdullah, 1987 yılında 1982'de bir ABD’li ve bir İsrailli diplomatın öldürülmesine karıştığı suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 25 yıldır şartlı tahliyeye hak kazanmış olmasına rağmen, serbest bırakılması için yapılan 12 başvuru reddedildi.

sdfrt
George İbrahim Abdullah, 41 yıl hapis yatarak Avrupa'nın en uzun süre hapis yatan siyasi tutuklusu oldu. (X)

Son günlerde Abdullah, Che Guevara'nın resminin bulunduğu kırmızı bayrakla süslenmiş hücresini boşaltmaya başladı ve içindeki birçok gazete ve kitabı, dün öğleden sonra hapishane önünde protesto gösterisi düzenleyen yaklaşık 200 kişilik destek komitesine teslim etti.

Avukatı, Abdullah'ın giysilerinin çoğunu birlikte tutuklu bulunan mahkumlara verdiğini ve yanında ‘küçük bir çanta’ taşıdığını söyledi.

AFP, serbest bırakılma kararının alındığı gün hücresinde onunla görüştü.

Görüşme sırasında, sakalı beyazlamış Abdullah, “Kırk yıl uzun bir süre, ama mücadele dinamik olduğunda bunu hissetmiyorsunuz” dedi.

Temyiz Mahkemesi hakimleri, tutukluluk süresinin işlenen suçlarla ve Lübnan Devrimci Silahlı Gruplar’ın eski liderinin yaşıyla ‘orantısız’ olduğunu değerlendirdi.

dfgthyu
Fransa'nın başkenti Paris’te tutuklu George İbrahim Abdullah'ı desteklemek için düzenlenen gösteriden, 16 Temmuz 2025 (EPA)

Kararda, Abdullah'ın ‘Filistin mücadelesinin geçmişteki bir sembolü’ olduğu belirtildi. Abdullah'ın liderliğini yaptığı, Lübnanlı seküler Hıristiyanlar, Marksistler ve Filistin yanlısı aktivistlerden oluşan küçük grubun dağıldığı ve ‘1984'ten beri herhangi bir şiddet eylemi gerçekleştirmediği’ ifade edildi.

Abdullah, 1978'de İsrail'in Güney Lübnan'ı işgali sırasında yaralandı ve George Habaş'ın liderliğindeki solcu hareket olan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'ne katıldı.

Daha sonra, ailesinin üyeleriyle birlikte, 1981 ve 1982 yılları arasında Filistin davasını desteklemek amacıyla Avrupa'da 5 saldırı düzenleyen, emperyalizme karşı Marksist bir örgüt olan Lübnan Devrimci Silahlı Grupları'nı kurdu. Bu saldırılardan 4'ü Fransa'da ölümlere neden oldu.

Abdullah, 1985 ile 1986 yılları arasında Paris'te 13 kişinin ölümüne yol açan ve Fransız başkentinde korku salan saldırı dalgasından uzun süre sorumlu tutuldu.

sxdfrgtyu
Lübnanlı George İbrahim Abdullah, 13 Temmuz 1986'da Özel Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada (AFP)

1986 yılında Lyon'da suç örgütü kurmak ve silah ve patlayıcı bulundurmak suçlarından dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ertesi yıl Paris Özel Ceza Mahkemesi'nde 1982'de ABD'li diplomat Charles Ray ve İsrailli diplomat Yakov Barsimentov'un öldürülmesinde suç ortaklığı ve 1984'te üçüncü bir suikast girişiminde bulunmak suçlamasıyla yargılandı.

Abdullah'ın ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasından iki ay sonra, bu saldırıların gerçek sorumluları tespit edildi ve bunların İran ile bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Abdullah, Lübnan iç savaşı (1975-1990) ve 1978'de İsrail'in Güney Lübnan'ı işgali bağlamında ‘İsrail ve Amerikan baskısına karşı direniş’ olarak nitelendirdiği iki suikastta parmağı olduğunu kabul etmedi.

Abdullah'ın kaldığı hapishane önünde her yıl protesto gösterileri düzenleyen az sayıdaki destekçisi ve birkaç solcu milletvekili dışında, tutuklu yıllar içinde büyük ölçüde unutuldu; 1980'lerde Fransa'nın bir numaralı düşmanı ve en kötü şöhretli tutuklularından biriydi.