Suriye'deki ekonomik bozulma okulu bırakma oranını artırıyor

Eğitim uzmanları, ‘başarısız ve yetersiz olduğu için’ hükümeti sorumlu tutuyor

Savaş ve yoksulluk mağduru Suriyeli çocuklar (AFP)
Savaş ve yoksulluk mağduru Suriyeli çocuklar (AFP)
TT

Suriye'deki ekonomik bozulma okulu bırakma oranını artırıyor

Savaş ve yoksulluk mağduru Suriyeli çocuklar (AFP)
Savaş ve yoksulluk mağduru Suriyeli çocuklar (AFP)

Şam Milli Eğitim Bakanlığı dün, rejim kontrolündeki bölgelerde zorunlu eğitim çağında okulu bırakanların oranının geçen seneye göre yüzde 50 oranında artış göstererek toplam öğrenci sayısının yüzde 22'sine ulaştığını duyurdu. Resmi verilere göre geçen sene bu oran yüzde 12’ydi.
Suriye'de 1980'lerden beri yürürlükte olan Zorunlu Eğitim Yasası, her ebeveynin çocuğuna anaokulundan 12. sınıfa kadar uygun bir eğitim çerçevesinde ders aldırmasını zorunlu kılıyor. Buna uyulmadığı takdirde ebeveyn hapis veya para cezasına çarptırılıyor. Yasa aynı zamanda devlet okullarında ücretsiz eğitim imkânı sağlıyor.
Şarku’l Avsat’ın Rejime yakınlığı ile bilinen El-Vatan gazetesinin aktardığı habere göre, Milli Eğitim Bakanı Darem Tabbaa, bakanlığın okulu bırakma olgusunun önüne geçmek için bir takım önlemler aldığını söyleyerek bunların başında iki yılın bir yıla düşürülmesi ve aynı zamanda yaklaşık 75 bin liralık aylık gıda sepeti verilmesi olduğunu duyurdu. Amacın ‘okulu bırakan yaklaşık 1 milyon çocuğu sıralara geri döndürmek olduğunu ve şu ana kadar 160 bin öğrencinin geri getirildiğini’ söyledi.
Bakan ‘radyo, televizyon, servis ve mahalleleri gezen çalışma ekipleri gibi ulaşım kolaylıklarının yanı sıra bazı durumlarda (iki kardeşin okuması ya da şehit veya savaş gazisinin çocuğu olması) öğrencinin kitap parasında muaf tutulması gibi bakanlığın okulun bırakılmasını önlemek için gösterdiği çabalara rağmen bu sorunun devam ettiğini’ söyledi.
Bakan Tabbaa, okulu bırakan öğrencilerin ailelerine uygulanan yasal yaptırımlarla ilgili olarak “Maalesef okulu bırakanların çoğu savaş yüzünden yetim kalmış ve sokaklarda yaşayan çocuklar. Bu çocukları istismar edip çalıştıranlar var. Bakanlık olarak konunun takibi yapılamıyor” dedi.
Suriye'de ekonomik durumun kötüleşmesi, çocukların okulu bırakıp iş piyasasına yönelme ya da sokaklarda serserilik ve dilencilik yapma oranlarının artmasına yol açtı.
Birleşmiş Milletler’in (BM) raporlarına göre, yoksulluk oranının yüzde 85'i aştığı ülkede son birkaç yılda, dilenmeyi bir meslek ve geçim kaynağı haline getiren ağlarda çalışan çocuk olgusu arttı.
Suriyelilerin etkilerini yaşadığı fiyat artış dalgalarıyla birlikte çoğu aile artık çocuklarını okula gönderemiyor. Zira çocuklar ücretsiz devlet okullarına gönderilse bile öğrenci başına kitap, kırtasiye ve okul üniforması maliyeti 500 bin lirayı (yaklaşık 90 dolar) aşıyor. Buna karşılık ortalama gelir 100 doları yani 520 bin lirayı, bir devlet memurunun maaşı ise 25 doları geçmiyor.
Akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle maaliyeti okul ücretlerini aşan ulaşım, giyim, kitap ve kırtasiye masrafları hariç özel okul ücretleri de artarak aylık yaklaşık 1 milyon liraya ulaştı.
Şam'daki eğitim uzmanları, bu yılki okulu bırakma oranlarını hızlanan ekonomik bozulmaya ve geçim zorluğuna bağlayarak, bundan ‘başarısız politikası ve savaş ve yolsuzluğun etkilerini kontrol altına alamaması’ nedeniyle hükümeti ve Milli Eğitim Bakanlığı’nı sorumlu tuttular.
Rejimin kontrolündeki bölgelerin resmi verilerine göre, geçen yıl okulu bırakma oranı, yüzde 62'si kız ve yüzde 38'i erkek olmak üzere tüm öğrencilerin yüzde 12'sine tekabül ediyordu.
Son 10 yılda okulu bırakanların sayısının 1 milyon 100 binden fazla olduğu tahmin ediliyor. BM Çocuklara Yardım Fonu'ndan (UNICEF) alınan veriler, yüzde 40'ı kız olmak üzere okula kayıtlı olmayan 2,4 milyondan fazla Suriyeli çocuk olduğunu gösteriyor.



Kassam Tugayları'na bağlı "Gölge Birliği”, Edan Alexander'ı teslim etmeye hazırlanıyor

Bir kişi, 12 Mayıs 2025'te İsrail'in Tel Aviv kentinde İsrailli-Amerikalı rehine Edan Alexander'ın fotoğraflarını tutuyor (Reuters)
Bir kişi, 12 Mayıs 2025'te İsrail'in Tel Aviv kentinde İsrailli-Amerikalı rehine Edan Alexander'ın fotoğraflarını tutuyor (Reuters)
TT

Kassam Tugayları'na bağlı "Gölge Birliği”, Edan Alexander'ı teslim etmeye hazırlanıyor

Bir kişi, 12 Mayıs 2025'te İsrail'in Tel Aviv kentinde İsrailli-Amerikalı rehine Edan Alexander'ın fotoğraflarını tutuyor (Reuters)
Bir kişi, 12 Mayıs 2025'te İsrail'in Tel Aviv kentinde İsrailli-Amerikalı rehine Edan Alexander'ın fotoğraflarını tutuyor (Reuters)

Ateşkes ve rehinelerin ve esirlerin takası müzakerelerine yakın bir kaynak, Hamas'ın ABD vatandaşı İsrailli asker Edan Alexander'ı, Gazze Şeridi'nde Uluslararası Kızılhaç Komitesine teslim edeceğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre adının açıklanmamasını isteyen kaynak, “ABD vatandaşı İsrail askeri Edan Alexander'ın Kızılhaç'a teslim edileceği saat ve yer bildirerek, teslimatın “muhtemelen bugün saat 17:00'den sonra gerçekleşeceğini” belirtti.

 Aynı kaynak, teslimatın “büyük olasılıkla Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus bölgesinde” gerçekleştirileceğini belirtti. Kaynak, teslimatın “Hamas'ın askeri kanadı olan El-Kassam Tugayları'nın gölge birimi tarafından gerçekleştirileceğini ve sürecin Kızılhaç tarafından yürütüleceğini” ifade etti. Bu birim, tutukluların güvenliğini ve muhafazasından sorumlu olup, “halkın veya ordunun katılımı olmadan, karmaşık ve gizli prosedürler çerçevesinde” çalışmaktadır.

Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bugün, 7 Ekim 2023'ten beri Gazze Şeridi'nde tutuklu bulunan Edan Alexander'ın serbest bırakılmasında “yardımından” dolayı ABD Başkanı Donald Trump'a teşekkür etti. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, “Başbakan, ABD Başkanı Donald Trump ile görüştü ve (İsrailli) asker Edan Alexander'ın serbest bırakılmasında sağladığı yardım için teşekkür etti” denildi.

Açıklamada, görüşmenin Netanyahu'nun ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steven Witkoff ve ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee ile görüşmesinin ardından gerçekleştiği belirtildi.