Yemen’de Husilerce döşenen mayınlar çocuklar için büyük bir tehdit

MASAM ekipleri, mayınlarla kirlenmiş Yemen bölgesini tarıyor (MASAM projesi)
MASAM ekipleri, mayınlarla kirlenmiş Yemen bölgesini tarıyor (MASAM projesi)
TT

Yemen’de Husilerce döşenen mayınlar çocuklar için büyük bir tehdit

MASAM ekipleri, mayınlarla kirlenmiş Yemen bölgesini tarıyor (MASAM projesi)
MASAM ekipleri, mayınlarla kirlenmiş Yemen bölgesini tarıyor (MASAM projesi)

Suudi Arabistan’ın Yemen'deki Mayın Temizleme Projesi (MASAM) ekipleri, sekiz vilayette yoğun çalışmalarını sürdürürken, İran destekli Husi milisler tarafından döşenen bu mayınlar, başta çocuklar olmak üzere Yemenlilerin yaşamları için en büyük tehditlerden birini oluşturmaya devam ediyor.
Mayınların patlaması nedeniyle sivil kayıp sayısında artış yaşanırken, temizleme çalışmalarının devam ediyor. MASAM, Kasım 2022'nin üçüncü haftasında Husi milislerce çeşitli bölgelere dikilen 700 mayını temizlediğini bildirdi.
MASAM, temizlenen mayınlar arasında 16 adet anti-personel mayın, 200 adet anti-tank mayın, 478 adet patlamamış mühimmat ve 6 adet patlayıcı yer aldığını açıkladı. Son rakamlarla birlikte Kasım ayı içerisinde temizlenen mayın sayısı 2 bin 535'e ulaştı.
MASAM, projenin başlangıcından bu yana temizlenen toplam mayın sayısının 372 bin 652 olduğunu duyurdu.
Yemen insan hakları raporları, Haziran 2014 ile Şubat 2022 arasında Husi mayınları nedeniyle Yemen'in 17 vilayetinde 429 çocuğun öldüğünü ve 723 kişinin de yaralandığını belgeledi.
Raporlar, çoğu çocuk olmak üzere yaralıların yüzde 75'inin bir veya daha fazla uzuvlarını kaybettiğini ve cihazların patlaması sonucu çocukların sakat kaldıklarını veya şekil bozukluğu yaşadığını gösterdi.
Ayrıca Güvenlik Konseyi'ndeki BM uzmanlarının raporu, Husilerin "endemik ve sistematik bir şekilde ayrım gözetmeden kara mayınları ve el yapımı cihazlar kullandığını" doğruladı.
Yemen’deki çocukların mayın tehlikesi ikiye artıyor. Çocuklar, oyuncak veya değerli şeyler olduğuna inandıkları için mayınlara ilgi duyuyor. Ancak Husilerce dikilen mayınlar Yemenli aile üyelerinin ölmesi ve yaralı kalmasına neden olan ölümcül bir araç.
Hak aktivistleri, Husi mayınlarının Yemenli çocukları güvenlik ve istikrar içinde normal bir aile ortamında yaşamaları ve gelişmeleri ile ilgili her şeylerini çaldığını ortaya koyarken,  ayrıca çocukların eğitim, sağlık ve diğer temel haklardan mahrum bıraktığını düşünüyor.
Yemen raporları, Husilerin Eylül 2014'ten bu yana Saada, Amran, Hacca ve Sana vilayetlerinde 44 öğretmen evinin mayın sebebiyle yıkıldığını belgeledi. Ayrıca, Husilerin Eylül 2014 ile Haziran 2020 arasında 17 Yemen vilayetinde ailelere ait 810 evi havaya uçurduğu da belgelendi.
Tüm bunlar, hanelerin, okulların bombalanması, öğretmenlerin yerlerinden edilmesinin yanı sıra çocukların aileleriyle birlikte yerlerinden edilerek eğitim hakkından mahrum bırakıldığını ortaya koyuyor. Milisler tarafından evleri havaya uçurulanlar, temel yaşam ihtiyaçlarını ve haklarını sağlamayan yerinden edilmiş bölgelerde zor bir hayat yaşamak zorunda kalıyor.
MASAM Halkla İlişkiler ve Medya İşleri Sorumlusu Sümeyye el Mahmud, İran destekli Husi milislerin Yemen’in birçok bölgesine mayın dikmeye devam ettiğini, dikilen mayınlar sebebiyle Yemenlilerin çiftlik veya işyerlerine rahatça gidemediğini söyledi. Mahmud, Husilerin rastgele döşenilen mayınların sivillere kasıtlı zarar vermeyi amaçladığını vurguladı.
Mahmud, Şabva’dan Taiz’e, Hudeyde’den Haccac’a uzanan 8 vilayette 23 kişiden oluşan MASAM ekibinin mayın temizlediğini söyledi.
Mahmud’a göre, MASAM ileri teknikler ve cihazların yanı sıra ekipte yer alan yabancı uzmanlar mayın temizleme çalışmalarını sürdürüyor. Ancak Husi savaşının devam etmesi ve rastgele mayın döşemesi yapması sebebiyle daha çok zamana ve gösterilenin iki katı çabaya ihtiyaç duyuluyor.



Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
TT

Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)

Filistinli yetkililere göre Gazze'de ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi. 

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla BBC'ye konuşan kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Katar'ın başkenti Doha'daki müzakerelere, ihtilaflı konularda karar vermeye yanaşmayan bir heyet gönderdiğini savunuyor. 

Ayrıca yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretiyle "zaman kazanmaya" çalıştığını ve süreci tıkadığını ileri sürüyor. 

Netanyahu, 7-10 Temmuz'da gerçekleştirdiği ziyarette ABD Başkanı Donald Trump'la bir araya gelmişti. Ancak beklenen 60 günlük ateşkesin sağlandığına dair bir açıklama yapılmamıştı.

Filistinli yetkililer, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve bölgeye yardım girişleri gibi konularda uzlaşma sağlanamadığını belirtiyor. 

BBC, özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığını aktarıyor. İsrail ordusunun Gazze'nin 1 ila 1,5 kilometre içine giren bir alandaki "tampon bölgeleri" bırakmak istemediği ifade ediliyor.

Diğer yandan Hamas'ın tampon bölgelere ait haritaları istediği ve sözkonusu alanın söylenenden çok daha büyük olduğunun ortaya çıktığı aktarılıyor. Buna göre İsrail ordusu, bazı noktalarda Gazze'nin 3 kilometre kadar içine giren tampon bölgeler inşa etmeyi planlıyor. 

Filistinli örgütün ilk etapta bu konuda taviz vermeyi düşündüğü fakat haritaları görünce bundan vazgeçtiği ifade ediliyor. Tel Aviv yönetiminin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentinin tamamında işgalini sürdürmeyi planladığı aktarılıyor.

Kaynaklardan biri, Netanyahu yönetiminin tutumuna dair şunları söylüyor: 

Bu görüşmeleri hiçbir zaman ciddiye almadılar. Bunları zaman kazanmak ve sahte bir ilerleme görüntüsü vermek için kullandılar.

Diğer yandan New York Times'ın (NYT) analizinde, Netanyahu'nun Gazze savaşını iktidarını sürdürmek için kullandığına dikkat çekiliyor. 

Netanyahu'nun, savaşın sürmesini isteyen Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi radikal sağcı koalisyon ortaklarını memnun etmek için ateşkese yanaşmadığı ifade ediliyor. 

Analizde, Netanyahu'nun Nisan 2024'te ateşkes yapmayı düşündüğü fakat yine aynı baskılar nedeniyle geri adım attığı belirtiliyor. Bazı Amerikalı yetkililerin, Netanyahu'yla İsrail halkının yüzde 50'sinin savaş yerine rehine takası anlaşmasını istediğine dair anket sonuçları paylaştığı, İsrail liderininse şöyle yanıt verdiği aktarılıyor: 

Evet ama bu yüzde 50'lik kesim benim seçmenlerimden oluşmuyor.

Başbakanın yargı reformu paketinin 2023'te büyük protestolara yol açtığı, hatta yedek askerlerin greve gittiği anımsatılıyor. Bunlara ek olarak Netanyahu hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla açılan davaların sürdüğü hatırlatılıyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de Gazze'de işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" nedeniyle Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Kasım 2024'te tutuklama emri çıkarmıştı. 

Analizde, Netanyahu'nun Gazze savaşını uzatarak bu davalardan kendini korumaya çalıştığı belirtiliyor. "İsrail hiç olmadığı kadar güvensiz bir konumda" denen analizde, başbakanın hamlelerinin ülke tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturduğu ifade ediliyor: 

Netanyahu, 21. yüzyılın felaketlerinden birinin mimarı ve bu felaket, İsrail'in adını muhtemelen onlarca yıl lekeleyecek.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel, New York Times