NATO, Ukrayna’ya İHA sinyal bozucu tedarik ediyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO üyelerinden Kiev'e bir füze önleme sistemi sağlamasını istedi. (EPA)
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO üyelerinden Kiev'e bir füze önleme sistemi sağlamasını istedi. (EPA)
TT

NATO, Ukrayna’ya İHA sinyal bozucu tedarik ediyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO üyelerinden Kiev'e bir füze önleme sistemi sağlamasını istedi. (EPA)
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO üyelerinden Kiev'e bir füze önleme sistemi sağlamasını istedi. (EPA)

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dün Brüksel’de, NATO’nun Ukrayna’ya Rus insansız hava araçları (İHA) saldırılarına karşı savunma amaçlı sinyal bozucu cihazlar sağladığını duyurdu. Polonya'nın Almanya'dan Patriot hava savunma sistemlerinin Kiev'e kaydırılmasını istemesinin ardından Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemleri verilmesi kararının belirli ülkelerin tutumuna bağlı olduğunu vurguladı. ABD ve diğer ülkeler, Ukrayna'ya NATO’nun doğu bölgesindeki hava savunmasının önemli bir aracı olarak kabul edilen ABD’li Raytheon şirketi tarafından üretilen Patriot sistemini sağlamaktan şimdiye kadar kaçındı. ABD, Polonya'da Patriot savunma füzeleri yerleştirirken Almanya da Slovakya'da konuşlandırdı. Geçtiğimiz hafta Polonya’nın bir köyünde ölümle sonuçlanan ve bunu Ukrayna hava savunma füzesinin gerçekleştirdiği düşünülen bir patlamanın ardından Almanya, Patriot sistemlerinin bir kısmını Polonya'ya konuşlandırmayı teklif etti. Ancak Polonyalı yetkililer Berlin'e sistemin bunun yerine Ukrayna'ya devredilmesini önererek, ülkenin kendisini Rus bombardımanına karşı savunmasına yardım etmesini istedi.
Stoltenberg, Patrior sisteminin kullanımı için uzman yetiştirmeye ihtiyaç duyulması halinde NATO ülkeleri içinde bunun yapılabileceğini dile getirerek NATO personelinin Ukrayna'ya konuşlandırılmasının gerginliği artırabileceği uyarısında bulundu.
Stoltenberg, Ukraynalıların Norveç ve ABD’nin NASAMS sistemi konusunda aldıkları eğitime örnek vererek, Ukrayna'ya hava savunma sistemi verilmesine yönelik her türlü kararın ulusal olduğunu vurguladı. NATO Genel Sekreteri, diğer sistem cihazlarının ise Ukrayna'yı hedef alan İHA saldırılarını savuşturmasına yardımcı olmak için tasarlandığını bildirdi.
Stoltenberg, önümüzdeki hafta  Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Ukrayna’ya daha fazla destek çağrısında bulunacağını söyledi. Yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kazanmasına izin vermeleri halinde, önümüzdeki yıllarda herkesin ağır bir bedel ödeyebileceğini vurguladı..
NATO Genel Sekreteri açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Barışçıl çözüm şansını arttırmanın en iyi yolu Ukrayna’yı desteklemektir. Dolayısıyla NATO Ukrayna’nın yanında durmaya devam edecek. Geri adım atmayacağız.”
Diğer yandan Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht önceki gün yaptığı açıklamada, Polonya’nın hava savunması için teklif ettikleri Patriot füze savunma sistemlerinin NATO bölgesinin hava savunmasının bir parçası olduğunu söyledi



Arakçi: Nükleer silah peşinde değiliz ve İsrail'in nükleer silah cephaneliğine sahip olmasına izin verilmemeli

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (AFP)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (AFP)
TT

Arakçi: Nükleer silah peşinde değiliz ve İsrail'in nükleer silah cephaneliğine sahip olmasına izin verilmemeli

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (AFP)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (AFP)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi bugün yaptığı açıklamada ABD’nin İran'la müzakerelerdeki amacının İran'ı ‘nükleer haklarından’ mahrum bırakmak olması halinde Tahran'ın bu haklarından asla vazgeçmeyeceğini söyledi.

Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Arap-İran Diyalog Forumu'nda konuşan Arakçi, ülkesinin nükleer silah sahibi olmayı bir tabu olarak gördüğünü, ancak uranyumu barışçıl yollarla zenginleştirme hakkı konusunda ısrarcı olduğunu belirtti. Aynı zamanda İsrail'in nükleer silah cephaneliğine sahip olmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan İranlı Bakan, ülkesinin diyalog ilkesine inandığını ve bölge ülkeleri arasında diyalog çağrısında bulunduğunu vurguladı. İran'ın bölgesel diyalogda daha üst bir aşamaya geçtiğini belirten Arakçi, “bölge ülkeleriyle ilk konferansı gerçekleştirmeyi başardık” dedi.

İran’ın resmi haber ajanslarının aktardığına göre İran ve ABD arasında Umman’da yapılması planlanan yeni müzakere turunun başlamasına bir gün kala yaptığı açıklamada Arakçi, İran'ın ABD ile görüşmelerini ‘iyi niyetle’ sürdürdüğünü söyledi.

İran Dışişleri Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak müzakerelerin amacının İran'ı nükleer haklarından mahrum bırakmaksa, İran'ın hiçbir hakkından vazgeçmeyeceğini açıkça vurguluyorum.”

İran defalarca kez uranyum zenginleştirme hakkının müzakere edilemez olduğunu ileri sürerek bazı ABD’li yetkililer tarafından dile getirilen ‘sıfır uranyum zenginleştirme’ talebini reddetti.

Fakat ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff cuma günü verdiği bir röportajda, ABD ile yapılacak herhangi bir anlaşma kapsamında İran'ın uranyum zenginleştirme tesislerinin lağvedilebileceğini belirtti.

rfgthyju
Arakçi ve Witkoff (AP)

Trump, İran'ın nükleer programına ilişkin uzun süredir devam eden anlaşmazlığı çözecek yeni bir anlaşmaya varılmaması halinde İran'ı bombalamakla tehdit etti. Göreve geldiği ilk dönemde Trump, ülkesinin Tahran ile dünya güçleri arasında 2015 yılında imzalanan ve İran'ın nükleer faaliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiğini açıklamıştı.

Batılı ülkeler, ABD'nin 2015 tarihli nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Tahran'ın hız verdiği nükleer programının nükleer silah üretmeye yönelik olduğunu söylerken, İran bu çalışmaların sadece sivil amaçlı olduğunda ısrar ediyor.

Arakçi, sözlerini şöyle noktaladı:

“İran, ABD ile yaptığı dolaylı müzakerelerde nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması hakkını vurguluyor ve nükleer silah edinmenin peşinde olmadığını açıkça ifade ediyor. İran müzakereleri iyi niyetle sürdürüyor. Eğer bu görüşmelerin amacı nükleerleşmemeyi sağlamaksa bir anlaşmaya varılabilir. Eğer amaç İran'ın nükleer haklarını kısıtlamaksa, İran bu haklarından asla vazgeçmeyecektir.”