Büyük Kıtlık’tan 90 yıl sonra Ukraynalılar: Yeni bir soykırım yaşıyoruz

Ukraynalılar, Kiev’de Holodomor kurbanlarını anıyor (Reuters)
Ukraynalılar, Kiev’de Holodomor kurbanlarını anıyor (Reuters)
TT

Büyük Kıtlık’tan 90 yıl sonra Ukraynalılar: Yeni bir soykırım yaşıyoruz

Ukraynalılar, Kiev’de Holodomor kurbanlarını anıyor (Reuters)
Ukraynalılar, Kiev’de Holodomor kurbanlarını anıyor (Reuters)

Ukrayna’da 90 yıl önce, Joseph Stalin rejiminin neden olduğu, ülkedeki birçok kişinin soykırım olarak gördüğü büyük kıtlıkta milyonlar can verdi. Bugün, Rus işgali ve dökülen kanla birlikte, birçoğu tarihin tekerrür ettiğini düşünüyor.
Kiev’in merkezindeki Holodomor (Ukrayna ve Rusya’nın Kuban bölgesinde suni olarak yaratılan kıtlık sebebiyle yaklaşık olarak 8 milyon insanın öldüğü olaylara verilen ad) anma merkezi  çok sayıda Ortodoks rahip, kıtlık kurbanları için düzenlenen dini tören için bir araya geldi.
Etkinlik, sıfırın altındaki soğuğa rağmen açık havada gerçekleştirildi.
Törene katılan emekli Gana Pertchuk, “1930’larda yaşananlar soykırımdı, şimdi olanlar da soykırımdır. Benzerlik çok açık” dedi.
93 yaşındaki Başpiskopos Filaret, törene başlamadan önce göğsüne birkaç buğday sapını bastırmış bir deri bir kemik kalmış kız heykelinin olduğu anıta kırmızı karanfillerden bir çelenk koydu.
Filaret, “Kıtlıkta hayatını kaybedenler için dua ediyoruz. Holodomor, kötü bir hasadın sonucu değil, Ukrayna halkının hedeflenen imhasının bir sonucuydu” diye konuştu.
Ukrayna, zengin kara toprağının bir ürünü olan bol miktarda buğday mahsulüyle ‘Avrupa’nın ekmek sepeti’ olarak biliniyor. Ancak Sovyet yönetimi altında, 1932-1933 kıtlığı sırasında dört ila sekiz milyon vatandaşını kaybetti. Bazı araştırmacılar bu rakamın daha fazla olduğuna inanıyor.
Bazı tarihçiler, kıtlığın bir bağımsızlık hareketini bastırmak için Stalin tarafından planlandığını ve şiddetlendirildiğini iddia ederken, bazıları da bunun hızlı Sovyet sanayileşmesinin ve tarımın kolektifleştirilmesinin bir sonucu olduğunu öne sürüyor.
Kiev ve birkaç Batılı ülke, bu trajediyi resmi olarak bir soykırım olarak görüyor, ancak Moskova bunu şiddetle reddediyor.
Pertchuk, birçok Ukraynalı gibi aile üyelerinden ‘yamyamlık olayları’ içeren korku dolu hikayeler dinlediğini söyleyerek, “Kayınvalidem henüz çocukken açlıktan deliye dönen komşuları tarafından ‘yenmesin’ diye ailesi tarafından Kiev bölgesindeki bir köyde saklanmış” dedi.
61 yaşındaki eski hemşire gözlerinden yaşlar akarak, “Bu korkuyu bir hayal edin. Kötülüğe karşı bir zafer olacak, zaferimiz için dua edin” diye ekledi.
38 yaşındaki rahip Oleksandr Shmurygin ise AFP’ye şunları söyledi;
“Yapay bir soykırım ve kıtlıktı. Şimdi, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı bu büyük savaşını yaşadığımızda, tarihin tekerrür ettiğini görüyoruz. Ukraynalıları açlıkla yok ettikten sonra, bugün bizi de ağır silahlarla şehirleri ve enerji altyapılarını bombalayarak yok ediyorlar.”
Savaşın bıraktığı askeri gerilemelerin bir sonucu olarak Rusya, Ekim ayından bu yana Ukrayna tesislerini ve altyapısını hedef alarak, ülkede kışın başlamasıyla birlikte milyonlarca Ukraynalıyı elektrik, ısıtma ve sudan mahrum bırakıyor.
Cuma akşamı yaklaşık 600 bin evin elektriği kesildi ve başkent Kiev hava saldırılarından en çok etkilenen bölgelerden biri oldu.
Kıtlığın kurbanlarını anmak için toplananlar arasında Ukrayna için telafi edilemez kayıptan bahseden avukat Andryi Savchuk da vardı.
Savchuk, “Stalin rejimi baskıcı devlet, Ukrayna’yı bir ulus olarak yok etmek istedi. Bugün görüyoruz ki, Stalin’in çabaları Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından sürdürülüyor. O dönemde Ukraynalıları kıtlık yoluyla yok etmek istiyorlardı. Bugün bizi ağır silahlarla yok ediyorlar” şeklinde konuştu.
Ancak Savchuk, Ukraynalıların 1930’larda yaptıkları gibi bugün de Moskova’ya karşı direneceklerini söyleyerek, “Sarsılmaz bir irademiz ve güvenimiz var ve tüm dünya yanımızda” ifadelerini kullandı.



Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
TT

Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunarak, kıtanın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez "savaş öncesi döneme" girdiğini söyledi.

Tusk, Avrupa gazetelerinin en büyük ittifakını içeren “LENA” medya ağına verdiği röportajda şunları söyledi:

 “Savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıldan fazla bir süre önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, herhangi bir senaryonun mümkün olmasıdır. 1945'ten beri böyle bir durum görmedik."

Tusk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle genç nesil için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, ancak yeni bir dönemin başladığı gerçeğine alışmamız gerekiyor: savaş öncesi dönem. Abartmıyorum, bu, her geçen gün daha da netleşiyor."

Rusya'nın iki yıldan fazla bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesi Avrupalı ​​liderlerin savaş sonrasındaki istikrarlı barış duygusunu sarstı ve birçok Avrupa ülkesini Kiev'e ve güçleri için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamak için üretimlerini hızlandırmaya yöneltti.

Ülkesi komşu Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olan eski Avrupa Konseyi başkanı Cuma günü, Kiev'in savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'da kimsenin kendini güvende hissetmeyeceğini belirtti.

Kıtanın endişelerinin başında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, özellikle NATO'ya yönelik bilinen şüpheci duruşunun ardından Beyaz Saray'a dönme olasılığı da etkili oluyor.

Tusk verdiği röportajda, "Misyonumuz, Amerikan başkanının kim olduğuna bakılmaksızın transatlantik ilişkilerini güçlendirmektir" ifadelerini kullandı.