Suudi Arabistan: Turizm ve Seyahat Zirvesi başlıyor

Kadın liderlerin yoğun katılım sağlayacağı Turizm ve Seyahat Zirvesi Riyad’da başlıyor

Suudi Arabistan, iç turizmi teşvik etme projesinin lansmanından bu yana küresel turizm ve seyahat sektörünü iyileştirme çabalarına öncülük ediyor (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan, iç turizmi teşvik etme projesinin lansmanından bu yana küresel turizm ve seyahat sektörünü iyileştirme çabalarına öncülük ediyor (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan: Turizm ve Seyahat Zirvesi başlıyor

Suudi Arabistan, iç turizmi teşvik etme projesinin lansmanından bu yana küresel turizm ve seyahat sektörünü iyileştirme çabalarına öncülük ediyor (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan, iç turizmi teşvik etme projesinin lansmanından bu yana küresel turizm ve seyahat sektörünü iyileştirme çabalarına öncülük ediyor (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan’ın başkenti 29 Kasım’da başlayacak Turizm ve Seyahat Zirvesi’ne hazırlanırken, Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WWTC),  Suudi Arabistan'da başlayacak ve Aralık ayı başına kadar devam edecek olan küresel zirveye insani yardım, hükümet ve iş alanlarında ilham veren bir dizi kadının katılımını açıkladı.
Şarku’l Avsat’ın edindiği ern son veriler, kadınların bir bütün olarak turizm sektöründeki işgücünün yüzde 54'e ulaştığını ortaya koyuyor. Dünya ülkelerinde her beş turizm bakanından biri kadın. Bu kadınların dünya turizm endüstrisinde oynadığı önemli rolün en önemli göstergesi. İlham veren kadın liderlerin Dünya Zirvesi'ndeki varlığı, kadınların seyahat ve turizm sektöründe karar verme ve liderlik konusunda güçlendirilmesinin önemine de katkı sağlıyor.
Suudi Arabistan Turizm Bakan Yardımcısı Prenses Hayfa binti Muhammed Âl Suud, “Turizm, kadınların iş gücünün çoğunluğunu oluşturduğu birkaç küresel sektörden biri. Seyahat tutkunu olan gençlerimiz, konaklama ve mutfak sanatları alanlarında girişimci, lider ve yenilikçi olarak çeşitli alanlarda gelecek hedeflerine ulaşacaklar” ifadelerini kullandı.
Suud, “Onların desteği ve ilhamı, seyahat ve turizm sektörünün geleceğinin mihenk taşı. Bu harika kadın konuşmacı grubunun, Suudi Arabistan ve dünyadaki gençlerin özlemlerini gerçekleştirmeye katkıda bulunarak turizmin geleceğine ilham vereceğinden eminim. Turizm gibi başka hiçbir sektör gençler için bu kadar çok fırsata sahip değil. Bu nedenle Suudi Arabistan, gençlerin sektörde birçok iş olanağına sahip olmalarını sağlamak amacıyla eğitime büyük yatırım yapıyor” şeklinde konuştu.
Diğer yandan Suudi Arabistan Avrupa Ülkeleri Bölgesel İş Konseyi Başkanı Macid el-Hakir Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Seyahat ve Turizm Zirvesi’ne katılan bir dizi uzmanın ve hükümet temsilcisinin çalışmalarının ve tavsiyelerinin özünü sunacağını belirterek, gelecekte daha iyi olması açısında sektörün karşılaştığı zorluklarla yüzleşmek için mekanizmaları geliştirerek esnek ve sürdürülebilir çözümlere katkıda bulunacağını söyledi.
Hakir, zirveye birkaç ülkeden katılım sağlayacak karar vericilerin, yaşam kalitesinin yanı sıra turizmin ekonomik ve çevresel rolünün geliştirilmesine katkı sağlayacağını umuyor.  Ayrıca, 2030 yılında yatırım fırsatlarının 6 trilyon dolara ulaşacağı beklenirken, Suudi Arabistan turizmde sürdürülebilirlik alanında çevresel, sosyal ve kültürel açılardan G20 ülkeleri listesinin başında yer aldı.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin eski İcra Sekreteri Patricia Espinosa'nın yanı sıra eski İngiltere Başbakanı Theresa May dahil olmak üzere dünyanın her yerinden çeşitli hükümet sektörlerinde 50'den fazla başbakan ve bakanın katılım saplayacağı zirve yarın Riyad’da başlıyor. Turizm ve Seyahat Zirvesi’ne İtalya Turizm Bakanı Daniela Santanche, Avrupa Parlamentosu Üyesi Elena Kountoura, Healing Hotels Group'un kurucusu ve CEO'su Anne Biging’in yanı sıra seyahat ve turizm sektöründen bir dizi iş insanı, büyük uluslararası şirketlerden 200’ü aşkın CEO, büyük şirketleri temsil eden iki bin delege ve zirve çalışmalarını tartışacak 145 konuşmacı katılım sağlayacak.
Uluslararası kadın şahsiyetler, seyahat ve turizm sektörünün daha güvenli, daha esnek, kapsayıcı ve sürdürülebilir olacağı bir gelecek aşamasına geçmek adına sektörün toparlanmasını desteklemek için Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'ndeki bir dizi diyalog oturumuna, dünyanın tüm ülkelerinden turizm endüstrisi liderleri ve hükümet temsilcileriyle birlikte katılacak.
Ayrıca YouGov tarafından Turizm konusunda düzenlenen bir anket, yurt dışına seyahat arzusunun pandeminin başlangıcından bu yana en yüksek seviyelere ulaştığı ve ankete katılanların yüzde 63’ün önümüzdeki 12 ay içerisinde eğlence gezisi planladığını ortaya koydu.
26 bini aşkın tüketicinin katıldığı anket, tüketicilerin yüzde 27'sinin aynı dönemde üç veya daha fazla seyahat planladığını ve seyahat etme arzusunun herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermediğini ortaya koydu. Uluslararası seyahat baz alındığında ise Avustralyalı turistler ise önümüzdeki 12 ay boyunca dünyanın en çok harcamasını yapanlar olacak.
Anket, Suudi Arabistan'ın bir destinasyon olarak çekiciliğinin ve olumlu izleniminin artmaya devam edeceğini, Endonezya, Hindistan, Malezya ve Tayland ile Körfez bölgesindeki ülkelerde en yüksek puanları alacağını öngörüyor.
WTTC Başkanı ve CEO'su Julia Simpson, “Bu küresel araştırma, küresel seyahat liderlerini ve dünyanın dört bir yanından hükümetleri bir araya getiren Riyad'daki Küresel Zirve'nin başlatılmasıyla uluslararası seyahatin geri dönüş yaptığını gösteriyor. Gezginler dünyayı yeniden keşfetmeye hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.
Anket sonuçları, yüzde 61'inin daha sürdürülebilir markaları ve turizm destinasyonlarını tercih ettiğini, yüzde 45'inin ise zor kazandıkları parayı sosyal ve çevreye duyarlı markalara harcayacağını gösteriyor.



Suudi Arabistan Veliaht Prensi, ekosistemi korumak ve sürdürülebilir mavi ekonomiye geçişi desteklemek için Kızıldeniz'in Sürdürülebilirliği Ulusal Stratejisi’ni başlattı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, ekosistemi korumak ve sürdürülebilir mavi ekonomiye geçişi desteklemek için Kızıldeniz'in Sürdürülebilirliği Ulusal Stratejisi’ni başlattı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, 2030 Vizyonu'nun hedefleri, araştırma, geliştirme ve inovasyon sektörü için daha önce başlatılan ulusal öncelikler, çevresel sürdürülebilirlik ve temel ihtiyaçlar doğrultusunda Kızıldeniz ekosistemini korumayı, sürdürülebilirliği için iş birliği çerçevelerini geliştirmeyi ve sürdürülebilir bir mavi ekonomiye geçişi desteklemeyi amaçlayan Kızıldeniz’in Sürdürülebilirliği Ulusal Stratejisi’ni başlattı.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman şunları söyledi: “Suudi Arabistan ekonomik, coğrafi ve kültürel potansiyelini ortaya çıkarmaya, sürdürülebilirlik ve çevrenin korunması alanlarındaki öncü çabalarını sürdürmeye devam ediyor. Bu strateji sayesinde Krallık, mavi ekonominin konumunu ekonomisinin önemli bir ayağı olarak güçlendirmekte ve Kızıldeniz bölgesinin mavi ekonominin en iyi uygulamaları için bir referans haline gelmesini ve Krallığın mavi ekonomide araştırma, geliştirme ve inovasyonda küresel bir lider olmasını arzulamaktadır. Krallık, Kızıldeniz için sürdürülebilir bir geleceğe olan bağlılığını teyit etmekte ve Kızıldeniz kıyı şeridimizi, doğamızı ve ona bağımlı toplulukları korumak için herkesin iş birliğini dört gözle beklemektedir.”

Kızıldeniz, 186 bin kilometrekarelik doğal alanı, bin 800 kilometrelik kıyı şeridi, dünyanın dördüncü büyük mercan resifi, dünyadaki mercan resiflerinin yüzde 6,2'sine ev sahipliği yapması ve yüzlerce adadan oluşan takımadaları ile Suudi Arabistan’ın en eşsiz ve biyolojik çeşitliliğe sahip bölgelerinden biridir.

Kızıldeniz’in Sürdürülebilirliği Ulusal Stratejisi, Kızıldeniz'in doğal hazinelerinin nasıl korunacağını ve canlandırılacağını ana hatlarıyla ortaya koyan kapsamlı bir ulusal çerçeve oluşturarak vatandaşların, bölge sakinlerinin ve ziyaretçilerin bu hazinelerden faydalanabilmesini ve gelecek nesiller boyunca bu hazinelerin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlıyor.

Strateji, doğal çevrenin korunmasının bölgenin ekonomik potansiyelini nasıl ortaya çıkarabileceğini ve mavi ekonomiye geçişi nasıl başlatabileceğini, ekoturizm, balıkçılık, yenilenebilir enerji, denizcilik ve sanayi dahil olmak üzere çeşitli denizcilik sektörlerinde yenilikçi şirketler için yatırım fırsatları yaratabileceğini ana hatlarıyla ortaya koyuyor.

Ulusal ekonomiyi desteklemek amacıyla strateji, 2030 yılına kadar deniz ve kıyı koruma alanlarının kapsamını yüzde 3'ten yüzde 30'a çıkarmayı, yenilenebilir enerjinin hedef enerji karışımının yüzde 50'sine ulaşmasını desteklemeyi, mavi ekonomi faaliyetleriyle ilgili binlerce iş yaratmayı ve Suudi Arabistan’ın kıyı bölgelerindeki turizm projelerine yaptığı yatırımları korumayı ve böylece gayrisafi yurt içi hasılanın artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Çevresel sürdürülebilirlik, ekonomik kalkınma, sosyal kalkınma, emniyet ve güvenlik, yönetişim ve işbirliği olmak üzere 5 hedefe dayanan strateji, Suudi Arabistan’ın mavi ekonomi ve ilgili faaliyetlerdeki hedeflerini gerçekleştirmek üzere geliştirilen 48 özel girişimi içeriyor.

Stratejinin duyurulması, bugün dünyanın karşı karşıya olduğu çevre ve iklim sorunları ışığında doğal kaynakların korunmasında Suudi Arabistan’ın oynadığı önemli rolü ortaya koymakta ve ekonomik büyüme ile çevresel sürdürülebilirliği birleştiren yeni bir yol çizmektedir.