Tunus Cumhurbaşkanı Said: Devletin kasası için ağlayanlar, onu boşaltan kişiler

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (EPA)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (EPA)
TT

Tunus Cumhurbaşkanı Said: Devletin kasası için ağlayanlar, onu boşaltan kişiler

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (EPA)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (EPA)

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Ekonomi ve Planlama Bakanı Samir Said ile Kartaca Sarayı'nda yaptığı görüşmede, ‘halkın onurlu bir yaşam konusundaki iradesini yerine getirmenin zorunluluğunun yanı sıra kamu parasının, şeffaflık ve servetin adil bir şekilde dağıtılması temellerinde Tunus halkına ait olduğu’ yaklaşımındaki kararlılığını vurguladı. 
Cumhurbaşkanı Said aynı bağlamda şunları söyledi:
“Biliyorsunuz ki devlet sadece ekonomi ve finans değil… Özellikle de kurtuluşu istediğini iddia edenlerin devlet kasasını boşaltılmasından sonra bugün her tercihin, halkın talepleri çerçevesinde toplumsal bir boyutu olması gerekiyor.”
Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) Genel Sekreteri Nureddin Tabbubi, sendikanın “Vizyonsuz, programsız bir hükümetle karşı karşıyayız. Doğaçlama, belirsizlik ve uyumsuzluk hakim. Önceki hükümetlerle aynı mekanizmalar tarafından yürütülüyor, şeffaflık ve söylem tutarlılığı yok” ifadeleri ile hükümete karşı uyarıda bulunduğunu belirtti.
Tabbubi “Geriye kalanları kurtaran, birçok bakanlığı yeniden faaliyete geçiren ve onları durgunluktan çıkaran bir hükümet değişikliğinin zamanı geldi” ifadelerini sözlerine ekledi.
Önder Farhat Haşed’in suikastının 70. yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada Tabbubi “İyimser değiliz; özellikle de ülkemizi saran simsarlar ve dış güçler konusunda. Ancak iyimser olmamamız umutsuz olduğumuz anlamına gelmez, zira bizi her zaman umut yönlendirir” ifadelerini kullandı.
Tabbubi, Tunus’un durumu hakkında “Bugün boğucu bir durumda ve her düzeyde gerileme içinde yaşıyor. Ayrıca rengi ve tadı olmayan milletvekili seçimlerinin eşiğinde bulunuyor. Seçimler, ne oybirliğiyle, ne de çoğunluk tarafından onaylanan bir anayasanın sonucu olarak geldi” dedi.
Tabbubi Tunuslu yetkililere, elinde bulundurdukları tüm sendika arşivlerini açıklamaya çağırarak “Lider Farhat Haşed’in suikastından bu yana geçen 70 yıl, Tunus Genel İşçi Sendikası’nın çalışmalarına, fedakarlığına, vermen taraf olmasına ve gerçek vatanseverlik ruhuna tanıklık ediyor” sözlerini kullandı.
Başka bir bağlamda, Temyiz Mahkemesi İddianame Dairesi, Nahda hareketinin iktidarda olduğu dönemde ‘Gerilim kaynaklarına sürgün davası dosyası’ olarak bilinen soruşturmada yer alan İçişleri Bakanlığı’ndan eski bir yetkili hakkında tahliye kararı verdi.
Söz konusu soruşturmalar, Nahda Hareketi liderleri, eski bakanlar, avukatlar, politikacılar ve imamlar da dahil olmak üzere 817 sanığa yönelikti.
Tunus Ufukları Partisi’nin (Afak) Başkanı Fazıl Abdulkafi son günlerde adının bu dava ile anılmasının ardından, ‘devlet güvenliğine karşı komplo’ davasıyla ilgili herhangi bir bağlantısı olduğunu yalanladı. Cumartesi günü Facebook hesabında yaptığı bir paylaşımda “Şahsımın bu davada söylenen hiçbir şeyle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Ülkemin güvenliğine, itibarına veya yetkililerinin prestijine karşı komplo kurmadım ve kurmayacağım. Korkarım bu davada ismimin kullanılması, medyada yankı uyandırmanın ulusal bir spor haline geldiği bir zamanda, sadece davanın etkisini ve medyanın etkileşimini artırmaya yönelik bir girişimdi” ifadelerine yer verdi.



İsrail güçleri Suriye'nin güneyindeki Dera kırsalına girdi

Golan Tepeleri'ndeki İsrail tankları (Reuters - Arşiv)
Golan Tepeleri'ndeki İsrail tankları (Reuters - Arşiv)
TT

İsrail güçleri Suriye'nin güneyindeki Dera kırsalına girdi

Golan Tepeleri'ndeki İsrail tankları (Reuters - Arşiv)
Golan Tepeleri'ndeki İsrail tankları (Reuters - Arşiv)

İsrail güçleri Suriye'nin güneyindeki Dera vilayeti kırsalında yer alan Yermuk Havzası'ndaki çeşitli noktaları işgal etti.

Suriye devlet televizyonu, ‘İsrail güçlerine ait altı aracın Dera'nın batısındaki Yermuk Havzası'nda bulunan Saysun köyüne girdiğini’ duyurdu.

Ahrar Horan Topluluğu internet sitesi, ‘üç araçtan oluşan bir İsrail kuvvetinin Yermuk Havzası'ndaki Ayn Zikr köyünün eteklerinde bulunan devrik rejim güçlerinin 112. Tugayı’na ait eski bir askeri alana girdiğini’ bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Alman haber ajansı DPA’dan aktardığına göre, İsrail güçlerinin söz konusu bölgeye girmesi, Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından gerçekleşen ikinci ihlal. Zira daha önce de askeri bölgeye girmişler ve içinde sabotaj ve buldozer operasyonları gerçekleştirmişlerdi.

Suriye devlet televizyonunun haberine göre İsrail güçleri, 2 Temmuz'da Kuneytra'nın güneyindeki Mezraa el-Basali'de gözaltına aldıkları üç Suriye vatandaşını birkaç saat sonra serbest bıraktı.

İsrail ordu güçleri çarşamba günü güney Kuneytra kırsalındaki bir çiftliğe saldırı düzenleyerek üç vatandaşı gözaltına aldı; Tel Aviv bu kişilerin İran'la bağlantılı olduğunu iddia etti.

28 Haziran'da bir İsrail ordu gücü güney Kuneytra kırsalındaki Ruveyhine köyünü işgal ederek evlerde arama yaptı ve evlerin içini tahrip etti.

Dera 24 televizyon kanalı, iki tank ve iki araçtan oluşan bir İsrail gücünün köye girdiğini ve bazı evlerde arama yaptığını bildirdi.

İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırıları Esed rejiminin devrilmesinden sonra önemli ölçüde arttı. İsrail ordusu Suriye ordusuna ait askeri mevzileri hedef alarak buraları imha etti. İsrail ayrıca, Şam, Kuneytra ve Dera kırsalında kara saldırılarıyla eş zamanlı olarak tampon bölgeyi kontrol altına aldı, ardından sınır bölgelerinde operasyonlar düzenlemeye başladı.