İngiltere: Rusya 60 uçak kaybettikten sonra Ukrayna’daki sortilerini azalttı

Rus Sukhoi Su-30 (Reuters-Arşiv)
Rus Sukhoi Su-30 (Reuters-Arşiv)
TT

İngiltere: Rusya 60 uçak kaybettikten sonra Ukrayna’daki sortilerini azalttı

Rus Sukhoi Su-30 (Reuters-Arşiv)
Rus Sukhoi Su-30 (Reuters-Arşiv)

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın Rusya-Ukrayna savaşına dair yayınladığı istihbarat raporuna göre, Rus savaş uçaklarının Ukrayna’daki sortileri önemli ölçüde azaldı.
Bakanlığın Twitter üzerinden paylaştığı raporda, “Rus savaş uçakları, Mart 2022’de günde 300 sorti gerçekleştiriyordu” denildi.
Raporda, Rus Hava Kuvvetleri’nin, geçen hafta bir Sukhoi Su-25 savaş uçağı ve bir Sukhoi Su-24 taktik bombardıman uçağı da dahil olmak üzere şimdiye kadar 60’tan fazla uçağı kaybettiği ifade edildi.
Sortilerdeki azalmanın büyük olasılıkla Ukrayna’nın hava savunmasından gelen sürekli tehdit, Rus uçaklarının uçuş saatlerine getirilen kısıtlamalar ve kötü hava koşullarından kaynaklandığı iddia edilen raporda, “Rus hava kuvvetleri muhtemelen kötü kış havasında düşük oranda kara saldırı operasyonlarına devam edecek” denildi.
İngiltere Savunma Bakanlığı, işgalin başlamasından bu yana savaşın gidişatı hakkında günlük bilgiler yayınlıyor.



Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer arasında dün yapılan telefon görüşmesinde, bölgedeki anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ve İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyonlarının yansımaları ele alınırken, tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi ve gerilimin azaltılması için her türlü çabanın sarf edilmesinin önemine değinildi.

Diğer yandan İsrail'in İran'a yönelik saldırısı bağlamında Suudi Arabistan ve Türkiye, gerilimin düşürülmesi ve itidalli davranılması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini ve diyaloğa dönülerek tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesinin önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığına göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bölgede yaşanan gelişmeler gözden geçirildi ve söz konusu gelişmelerin krizin çözümüne yönelik mevcut diyaloğun kesintiye uğramasına yol açtığı ifade edildi.

Türk devlet televizyonu TRT, iki tarafın bölgesel ve küresel konuları ele aldığını belirtti. Erdoğan'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail'in ‘bölgenin istikrar ve güvenliğine en büyük tehdidi oluşturduğunu’ söylediği ve bu tehdidin İran'a yönelik saldırıyla bir kez daha ortaya çıktığını belirttiği aktarıldı.

Erdoğan, ABD ile İran arasında nükleer müzakereler yoluyla uzlaşma arayışlarının sürdüğü bir dönemde İsrail'in İran'a yönelik saldırısının barış çabalarını baltalamayı amaçladığını ve İsrail saldırılarının İsrail'in ‘bölgesel ve küresel güvenliği sorumsuzca tehdit ettiğini’ bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Görüşme sırasında Erdoğan, ‘bölgenin yeni bir krizi kaldıramayacağı ve yıkıcı bir savaşın bölgedeki tüm ülkelere düzensiz göç dalgaları yaratabileceği’ uyarısında bulunarak, ‘nükleer anlaşmazlığın ancak devam eden müzakereler yoluyla çözülebileceğini’ vurguladı.