İslamabad'da 8 yıl sonra ilk intihar saldırısı

Başkent İslamabad'da Cuma günü intihar saldırısının meydana geldiği bölgede güvenlik alarmı verildi (EPA)
Başkent İslamabad'da Cuma günü intihar saldırısının meydana geldiği bölgede güvenlik alarmı verildi (EPA)
TT

İslamabad'da 8 yıl sonra ilk intihar saldırısı

Başkent İslamabad'da Cuma günü intihar saldırısının meydana geldiği bölgede güvenlik alarmı verildi (EPA)
Başkent İslamabad'da Cuma günü intihar saldırısının meydana geldiği bölgede güvenlik alarmı verildi (EPA)

Bir intihar bombacısı ve ortağı, Pakistan'ın başkenti İslamabad’da bir kontrol noktasında, emniyet güçleri arabalarını ararken patlayıcıları patlattı. Patlama sonucu eylemi gerçekleştirenlerle birlikte bir polis memuru hayatını kaybederken beş kişi de yaralandı. Yerel polisin Twitter üzerinden yaptığı paylaşıma göre, sekiz yılı aşkın bir süredir İslamabad'da ilk kez gerçekleşen olay, Ravalpindi yakınlarındaki bir mahallede meydana geldi. İslamabad polisi cuma sabahı meydana gelen patlamanın hemen ardından operasyonlara başladı ve şehir yüksek alarm durumuna geçti.
İntihar saldırısı, şehrin en yoğun nüfuslu bölgelerinden birinde gerçekleşti. Pakistan polisi tarafından yapılan açıklamada, Cuma günü başkent İslamabad'daki bir kontrol noktasında bomba yüklü bir aracın patladığı ve bir polis memurunun ölümüne, çok sayıda kişinin de yaralanmasına yol açtığı duyuruldu. Pakistan İçişleri Bakanı Rana Sanaullah, basına yaptığı açıklamada, bombalı saldırıyı gerçekleştiren iki intihar bombacısının da öldüğünü duyurdu.
‘Dawn’ Gazetesi’ne göre patlamanın sorumluluğunu "Afganistan Talibanı" ile bağlantılı olan "Pakistan Talibanı" üstlendi. Uzmanlar, intihar bombacılarının, seyahat ettikleri araçta patlayıcı yüklü olduğu için şehrin yoğun nüfuslu bazı bölgelerini hedef alarak, maksimum ölüme neden olmak istediklerine inanıyor. Şehrin polis şefi, Kartal Tümeni'nden bir polisin patlamada öldüğünü, dört polisin de yaralandığını belirterek, hayatını kaybeden polis memuruna "İslamabad'ı tehlikeli bir saldırıdan kurtardığı" için övgülerde bulundu. Patlama, Pakistan ordusu komandolarının bir hapishane yerleşkesinde rehin tutulan terörle mücadele polislerini kurtarma operasyonu sırasında 33 Taliban militanını öldürmesinden günler sonra meydana geldi. Pakistan'daki şiddet olayları, İslamabad ile Afganistan'da saklanan Taliban savaşçıları arasındaki barış görüşmelerinin geçen ay başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra arttı. Afgan Taliban'ına bağlı ‘Hakkani Ağı’, müzakerelere arabuluculuk yaptı. İslamabad polisince atılan bir tweette, ölen memurun Polis Şefi Adil Hüseyin olduğu duyurularak, teröristlerin kolluk kuvvetlerinin moralini bozmak için bir süredir polisi hedef aldıkları belirtildi.
Polis Genel Müfettiş Yardımcısı Süheyl Zafer Şata, emniyet güçlerinin başkent İslamabad'da saat 10:15'te içinde bir erkek ve bir kadın bulunan "şüpheli bir araç" tespit ettiğini ve polisin arabayı durdurarak çifti araçtan indirdiğini söyledi. Uzun saçlı adam (genellikle "Talibanlı" olduğunu gösterir), polisler araçta arama yaparken bir bahane ile arabaya bindi ve bombayı patlattı. Pakistan Talibanı hareketi, Afgan Talibanı hareketinin Kabil'deki zaferinin ardından Pakistan topraklarına geri dönüş yolları aramaya başladıktan sonra, kuzeybatı Pakistan'daki terörist faaliyetlerini yeniden canlandırdı. Saldırının gerçekleştiği mahallede yaşayan emekli bir hükümet görevlisi 60 yaşındaki Hacı Muhammed Said, yetkililerin Pakistan Talibanı ile tüm müzakereleri bitirmesi gerektiğini belirterek, “bu diyalogdan yararlanarak şiddet eylemleri gerçekleştiriyorlar.” dedi.
Pakistan’da 2016'da başlayan askeri operasyonların ardından güvenlik önemli ölçüde iyileşmişti ancak ülke bir süredir neredeyse her gün bombalı saldırılarla boğuşuyor.
Afganistan ile kuzeybatı sınır bölgelerinde güvenlik görevlilerine yönelik şiddet, Pakistan Talibanı ile bağlantılı militan grupların saldırılarıyla geçen yıl arttı.
Bu haftanın başlarında, Pakistan Savunma Bakanı Khawaja Muhammed Asif, bir polis karakolunda gözaltındaki militanların, karakoldaki polisleri bir şekilde rehin alarak üç gün rehin tutmasının ardından "Pakistan Talibanı"na karşı yeni bir güvenlik operasyonu çağrısında bulundu. "Pakistan Talibanı" hareketi ile Pakistan hükümeti arasındaki dolaylı görüşmeler, "Taliban" hareketinin iki ay önce ateşkesin sona erdiğini duyurmasıyla başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Buna rağmen Pakistan Talibanı’nın terör saldırıları şimdiye kadar genellikle aşiret bölgelerinde meydana geldi. İslamabad, sıkı güvenlik önlemleri sayesinde diğer bölgelere göre nispeten daha güvenli idi. Ancak İslamabad, gerçekleşen son intihar saldırısının ardından şu anda bir şok halinde.



Taliban, Moskova'nın hareketi terör listesinden çıkarmasını ‘önemli bir gelişme’ olarak değerlendirerek memnuniyetle karşıladı

Rusya'nın Afganistan Büyükelçisi Dmitry Zhirnov (solda), Afganistan Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki ile Kabil'de yaptığı görüşmeden (Arşiv-AFP)
Rusya'nın Afganistan Büyükelçisi Dmitry Zhirnov (solda), Afganistan Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki ile Kabil'de yaptığı görüşmeden (Arşiv-AFP)
TT

Taliban, Moskova'nın hareketi terör listesinden çıkarmasını ‘önemli bir gelişme’ olarak değerlendirerek memnuniyetle karşıladı

Rusya'nın Afganistan Büyükelçisi Dmitry Zhirnov (solda), Afganistan Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki ile Kabil'de yaptığı görüşmeden (Arşiv-AFP)
Rusya'nın Afganistan Büyükelçisi Dmitry Zhirnov (solda), Afganistan Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki ile Kabil'de yaptığı görüşmeden (Arşiv-AFP)

Taliban, Rusya'nın dün hareketi ‘terör örgütü’ olarak sınıflandırmasını kaldırma kararını memnuniyetle karşıladı ve bunu hükümeti ile Moskova arasındaki ilişkilerde ‘önemli bir gelişme’ olarak niteledi.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı tarafından 17 Nisan 2025 tarihinde çekilen ve yayınlanan bu fotoğrafta Rusya'nın Afganistan Büyükelçisi Dmitriy Jirnov (solda) Afganistan Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki ile Kabil'de görüşürken görülüyor. Rusya Yüksek Mahkemesi 17 Nisan'da, Afganistan'ın fiili yöneticileriyle dostane ilişkiler kurmayı amaçlayan sembolik bir jestle Taliban'ın terör örgütü olarak tanımlanmasını kaldırdı. (Afganistan Dışişleri Bakanlığı - AFP)Afganistan Dışişleri Bakanlığı tarafından 17 Nisan 2025 tarihinde çekilen ve yayınlanan bu fotoğrafta Rusya'nın Afganistan Büyükelçisi Dmitriy Jirnov (solda) Afganistan Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki ile Kabil'de görüşürken görülüyor. Rusya Yüksek Mahkemesi 17 Nisan'da, Afganistan'ın fiili yöneticileriyle dostane ilişkiler kurmayı amaçlayan sembolik bir jestle Taliban'ın terör örgütü olarak tanımlanmasını kaldırdı. (Afganistan Dışişleri Bakanlığı - AFP)

Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki, Kabil'de Rus Büyükelçi ile yaptığı görüşmede, Rusya'ya bu adım için teşekkür etti. Ofisinden yapılan açıklamaya göre Muttaki bu adımı ‘Afganistan ve Rusya arasındaki ilişkilerde önemli bir gelişme’ olarak nitelendirdi.

Rusya Yüksek Mahkemesi dün Taliban'ın terör örgütleri listesinden çıkarılmasını onayladığını açıklayarak, Moskova ile uluslararası alanda izole edilmiş Kabil arasındaki bağları güçlendirmeyi amaçlayan sembolik bir adım attı.

Rus haber ajansları, davadan sorumlu yargıç Oleg Nefedov'un kapalı bir oturum sonrasında yaptığı açıklamada, “Karar derhal yürürlüğe giriyor” dediğini aktardı.

Karar bu aşamada Taliban hükümetinin Moskova tarafından resmen tanındığı anlamına gelmiyor.

Taliban kararı memnuniyetle karşıladı ve bunu hükümeti ile Moskova arasındaki ilişkilerde ‘önemli bir gelişme’ olarak nitelendirdi.

Rusya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Oleg Nefedov, yirmi yılı aşkın süredir terör örgütü olarak sınıflandırılan Taliban'a yönelik yasağın kaldırılmasına ilişkin kararını 17 Nisan 2025 Perşembe günü Moskova'da açıkladı. (AP)Rusya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Oleg Nefedov, yirmi yılı aşkın süredir terör örgütü olarak sınıflandırılan Taliban'a yönelik yasağın kaldırılmasına ilişkin kararını 17 Nisan 2025 Perşembe günü Moskova'da açıkladı. (AP)

Rusya Federasyonu Başsavcılığı geçtiğimiz mart ayında, Taliban'ın ‘terörist’ olarak sınıflandırılan ve dolayısıyla yasaklanan örgütler listesinden çıkarılmasını talep etti. Taliban, 11 Eylül 2001'de ABD'de düzenlenen saldırıların ardından 2003'ten beri bu listede yer alıyordu.

Taliban, ABD destekli hükümetin düşmesinin ardından 15 Ağustos 2021'de Afganistan'ın başkenti Kabil'in kontrolünü ele geçirdi ve birkaç gün sonra da ABD askerleri ülkeden tamamen çekildi.

O tarihten bu yana Moskova, terörle mücadelede potansiyel bir ekonomik ortak olarak gördüğü yeni Afgan hükümetiyle ilişkileri normalleştirme sözü verdi.

Ancak bu hükümet, özellikle Afganistan'daki kadın haklarının feci durumu nedeniyle, şu aşamada hiçbir ülke tarafından resmen tanınmış değil.

Rusya'nın yanı sıra Pakistan, Çin, İran ve çoğu Orta Asya ülkesinin Afgan yetkililerle diplomatik ilişkileri var.

Moskova, Taliban elçilerini, hareket iktidara dönmeden önce bile, birçok kez topraklarında kabul etmişti.

Taliban terörle mücadelede bir müttefik

Kremlin ve Kabil arasındaki yakınlaşma, Mart 2024'te Moskova yakınlarında bir konser salonunda terör örgütü DEAŞ'ın Afganistan'da faaliyet gösteren bölgesel kolu DEAŞ Horosan'a mensup dört silahlı kişi tarafından 145 kişinin öldürüldüğü saldırının ardından ivme kazandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Temmuz 2024'te, Taliban'ı terörle mücadelede bir müttefik olarak gördüğünü söyledi.

Ardından, 2024 yılının sonunda, Rus makamlarının terör örgütü olarak listelenen ve bu nedenle ülkede yasaklanan bir grubu listeden çıkarmasına izin veren yasayı imzaladı.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre bu yasa, grubun ‘terörizmi’ desteklemeyi bıraktığına dair ‘gerçek kanıtlar’ varsa, yargının ‘bir örgüt üzerindeki yasağı geçici olarak askıya almasına izin veriyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ekim ayında Batı'yı Afganistan'a yönelik yaptırımları kaldırmaya ve on yıllardır savaş halinde olan ülkenin yeniden inşası için ‘sorumluluk’ almaya çağırdı.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu aralık ayı sonunda Kabil'e gitti. Şoygu ziyaret sırasında, Afganistan ile ‘iş birliğini’ güçlendirmek istediğini açıkladı.

Birçok Taliban lideri 1980'lerde Sovyetler Birliği'nin ülkede on yıl süren savaşı sırasında Moskova'ya karşı savaşmıştı.