Tunus Cumhurbaşkanı’nı tehdit eden aşırılık yanlısına 10 yıl hapis

Cumhurbaşkanı Kays Said. (AFP)
Cumhurbaşkanı Kays Said. (AFP)
TT

Tunus Cumhurbaşkanı’nı tehdit eden aşırılık yanlısına 10 yıl hapis

Cumhurbaşkanı Kays Said. (AFP)
Cumhurbaşkanı Kays Said. (AFP)

Tunus'un başkentindeki Asliye Mahkemesi'nde terör davalarını inceleyen Ceza Dairesi, terör örgütleri mensupları ile temas halinde yayınladığı paylaşımlarda Cumhurbaşkanı Kays Said'i fiziki olarak tasfiye etmekle tehdit eden 40 yaşındaki Tunusluyu 10 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Söz konusu şahıs Tunus Ceza Kanunu doğrultusunda, cinayete tahrik, halka açık iletişim ağları aracılığıyla hakaret ve Cumhurbaşkanı’na karşı tekinsiz eylemlerde bulunmakla suçlandır. Mahkeme, sanığın cezasının tamamlanması ardından 5 yıl süreyle güvenlik merkezinde idari kontrole tabi tutulmasına karar verdi.
İnsan hakları ve güvenlik kaynaklarının aktardığına göre, tekfirci ideolojiyi benimseyen, yurtiçi ve yurt dışında terör örgütleri ve liderleriyle iletişimde bulunan sanık, daha önce de Cumhurbaşkanı Said'i tasfiye etme tehditleri içeren paylaşımlarda bulunmuştu. Şahıs, 23 Ağustos 2021’de hapse atılmıştı.
24 Haziran'da Cumhurbaşkanı Said'in ve cumhurbaşkanlığının güvenliğini hedef alan iç ve dış planlar üzerine durduğunu duyuran Tunus İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Said'in hayatını hedef almayı planlayanlar olduğuna değinmişti. Ancak bu tarihin ardından yeni açıklamalar yapılmadı.
Tunus Bağımsız Seçim Komisyonu, ikinci tur parlamento seçimleri için hazırlıklara başladı. Başkanı Faruk Bouaskar, radyo ve televizyon kurumlarını ve Sosyal Sorumluluk Derneği’ni (bağımsız insan hakları) temsil eden bir heyet ile bir araya geldi. Görüşmelerde gençlerin oylamaya katılımını artırma ihtiyacı üzerinde odaklanıldı. Zira gençlerin resmi katılım oranının seçmenlerin yüzde 11,2'sini geçmediği kaydedilmişti. Bu, 2011 seçimleri ardından kaydedilen en düşük oran oldu.  
Söz konusu toplantıda, komisyonun ikinci tur adaylarını ve seçim programlarını tanıtmak amacıyla benimseyeceği iletişim ve duyarlılık planının geniş hatları üzerinde anlaşmaya varıldı. Aynı zamanda seçimlere katılımı teşvik etmek ve bu iletişim planının uygulanmasının çeşitli maddi, lojistik ve teknik yönlerini kontrol etmek için müteakip çalışma oturumları yapılması kararlaştırıldı.
Faruk Bouaskar, 17 Aralık'ta yapılan milletvekili seçimlerinin ilk turuna ilişkin ön değerlendirme yapmak amacıyla, yurtiçi ve yurt dışındaki seçim alt kurullarının başkan ve üyeleri ve seçim bölge koordinatörleri ile toplantı düzenledi. Aynı zamanda önümüzdeki ay sonunda başlayacak olan ikinci tur seçimlerde onaylanacak eylem planına değindi.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.