ABD merkezli düşünce kuruluşu: Washington, Güney Kore’ye nükleer silah sağlamayı düşünmeli

AA
AA
TT

ABD merkezli düşünce kuruluşu: Washington, Güney Kore’ye nükleer silah sağlamayı düşünmeli

AA
AA

ABD merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Çalışmalar ve Strateji Merkezi (CSIS), Washington’un Asya Pasifik bölgesinde yükselen gerilimi göz önüne alarak, gelecekte Güney Kore’ye nükleer silah konuşlandırmayı düşünmesi gerektiğini kaydetti.
Yonhap’ın haberine göre, Washington merkezli CSIS'ın raporunda, müttefiklerin Güney Kore’ye nükleer silah konuşlandırmayı düşünmesi ve bu kapsamda planlama yapması gerektiği vurgulandı.
Bu planlamanın, karar alınmadan önce yapılmasının önemine dikkat çekilen raporda, nükleer silahların "hangi boyutta ve ne zaman" konuşlandırılacağının "muğlak" bırakılması istendi.
Güney Kore, geçen hafta Washington ve Seul arasında Kuzey Kore’nin nükleer silah kullanma ihtimaline karşı çalışmalar yapacağını bildirmişti.
Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un, Kuzey Kore'nin provokasyonlarının yoğunlaşması halinde Seul'ün taktik nükleer silahlar konuşlandırabileceğini veya "nükleer silaha sahip olabileceğini" savunan ifadelerine karşı, ABD’nin Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması konusunda ısrarcı olduğunun altını çizmişti.
Ryder, Güney Kore’nin nükleer silaha sahip olmasına "açıkça karşı" çıktıklarını vurgulayarak, "genişletilmiş caydırıcılık" stratejisi çerçevesinde Seul'e yönelik muhtemel saldırılara karşı hazır ve yeterli olduklarını ifade etmişti.
ABD, 1990’da Sovyetler Birliği ile yapılan silahsızlandırma anlaşması gereği Güney Kore’deki taktik nükleer silahlarını geri çekmişti.



Suudi Arabistan-ABD görüşmesinde Gazze, Sudan, Yemen ve Ukrayna'daki gelişmeler ele alındı

Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
TT

Suudi Arabistan-ABD görüşmesinde Gazze, Sudan, Yemen ve Ukrayna'daki gelişmeler ele alındı

Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve ABD'li mevkidaşı Marco Rubio, Gazze Şeridi, Sudan, Yemen ve Rusya-Ukrayna krizindeki gelişmeleri ele alarak bu konularda ve uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması için sarf edilen çabalar hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Washington'da ABD Dışişleri Bakanlığı merkezindedün bir araya gelen ikili, iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda koordinasyon ve ortak eylemleri yoğunlaştırmanın yollarını ele aldı.

Prens Faysal bin Ferhan ve Rubio iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri ve bu ilişkileri çeşitli alanlarda geliştirme ve iyileştirme fırsatlarını gözden geçirdiler.

sdfrgt
Bakan Rubio, dün Washington'daki bakanlık merkezinde Prens Faysal bin Ferhan'ı kabul etti (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre toplantıya Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi Prenses Rima bint Bendar bin Sultan, Siyasi İşlerden Sorumlu Bakan Danışmanı Prens Musab bin Muhammed el-Ferhan ve Bakan Danışmanı Muhammed el-Yahya da katıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini ele almak ve en önemli bölgesel ve uluslararası meselelerle ilgili gelişmeleri ve bunlar üzerinde sarf edilen çabaları görüşmek üzere resmi bir ziyaret için salı günü Washington'a geldi.

Ziyaret, ABD Başkanı Donald Trump'ın mayıs ayında Suudi Arabistan'a yapmayı planladığı ve ikinci dönemindeki ilk dış gezisi olan ziyaretin öncesinde gerçekleşiyor.