Suudi Arabistan devlet televizyonunda Riyad Büyükelçisi Fatih Ulusoy'un konuk edildiği programda Türkiye tanıtıldı

Aloula kanalının internet sitesi ekran görüntüsü
Aloula kanalının internet sitesi ekran görüntüsü
TT

Suudi Arabistan devlet televizyonunda Riyad Büyükelçisi Fatih Ulusoy'un konuk edildiği programda Türkiye tanıtıldı

Aloula kanalının internet sitesi ekran görüntüsü
Aloula kanalının internet sitesi ekran görüntüsü

Suudi Arabistan devlet televizyonunun birinci kanalı Aloula'da, Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Fatih Ulusoy'un konuk edildiği programda Türkiye tanıtıldı.
Aloula (Birinci) kanalı, Suudi Arabistan'daki büyükelçilerin konuk olduğu "Diplomasi" programında bu hafta Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Fatih Ulusoy'u misafir etti.
Türkiye'nin farklı bölgelerinden birbirinden güzel görüntülerin gösterildiği programda, Asya ve Avrupa arasındaki konumuyla Türkiye'nin kıtaları birleştiren bir ülke olduğu ve eskiden beri çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığına işaret edildi.
Türkiye'nin, geniş bir coğrafyaya hükmeden Osmanlı İmparatorluğu'ndan sonra 1923 yılında kurulduğu hatırlatılan programda, Türkiye'nin eşsiz doğasının yanı sına tarihi eserler alanında da oldukça zengin bir ülke olduğu dile getirildi.
Zengin kültüre sahip Türkiye'nin turizm alanında dünyada öne çıkan ülkelerden biri olduğu vurgulanan programda, büyümeye devam eden ekonomisiyle de bölgesel ve uluslararası düzeyde sanayi ve ekonomik güç haline geldiği ifade edildi.

Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki işbirliği bölge için önemli
Programın konuğu Büyükelçi Ulusoy da Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkilerinin tarihsel gelişimini ve Büyükelçiliğin çalışmalarını izah etti.
Türkiye ve Suudi Arabistan'ın G20 ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın yanı sıra bölgesel ve uluslararası kuruluşlardaki birbirine yakın tutumlarına dikkati çeken Ulusoy, iki ülke arasındaki işbirliğinin bölge için önemli olduğunu vurguladı.
Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu kapsamındaki dev projelere ve Türkiye'nin bu projelere sunabileceği ciddi katkılara dikkati çeken Ulusoy, özellikle de Türkiye'nin çok başarılı olduğu turizm alanındaki tecrübesinden Suudi Arabistan'ın yaralanabileceğini ifade etti.
Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki üst düzey karşılıklı ziyaretlerin ardından geçen yıl temmuz ve ağustos aylarında 250 binden fazla Suudi Arabistanlı turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini aktaran Ulusoy, 2023 yılında da Suudi Arabistan'dan bir milyon turistin Türkiye'ye gelmesini beklediklerini kaydetti.
Büyükelçi Ulusoy, Suudi Arabistan'ın Türkiye için önemli bir ülke olduğunu belirtti.

 


Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
TT

Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu dün Cidde'de Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başkanlık ettiği toplantıda, yabancılar için 2026 yılı başında yürürlüğe girecek olan güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı.

Suudi Arabistan Belediye, Köy İşleri ve İskân Bakanı Macid el-Hakil, Bakanlar Kurulu’nun bu sistemi şu anda onaylamasının, sektörü geliştirmeyi ve doğrudan yabancı yatırımı teşvik etmeyi amaçlayan gayrimenkul mevzuatının bir uzantısı olduğunu; yatırımcıları ve gayrimenkul geliştirme şirketlerini Suudi pazarına çekerek arzın artırılmasına katkıda bulunacağını açıkladı.

Hakil, güncellenen sistemin, piyasa kontrolünü ve gayrimenkul dengesini sağlamak için belirli prosedürlere uyumu sağlayan mekanizmaların varlığının yanı sıra tüm ekonomik ve yatırım yönlerini dikkate alarak Suudi vatandaşlarının çıkarlarını göz önünde bulundurduğunu vurguladı.

Hakil, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olmasına başta Riyad ve Cidde şehirleri olmak üzere belirli coğrafi bölgelerde izin verileceğini ve Mekke ve Medine'de bunun için özel şartlar olduğunu ifade etti.

yu7
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman’ın dün Cidde'de başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısından (SPA)

Güncellenen sisteme göre, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olabileceği veya gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinebileceği coğrafi alanı önermek Gayrimenkul Genel Otoritesi’nin sorumluluğunda.

Kurum, Ocak 2026'da yürürlüğe girecek olan güncellenmiş sistemin idari düzenlemelerini Resmî Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren 180 gün içinde ‘İstilaa’ platformunda yayınlayacak.

Yönetmelik, Suudi olmayanların gayrimenkul üzerinde ayni hak edinme prosedürlerini, sistemin hükümlerinin uygulanmasına ilişkin gereklilikleri ve tüm ekonomik ve sosyal yönleri dikkate alarak uygulamanın ayrıntılarını belirleyecek.

Sistemin, Körfez vatandaşlarının Körfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) üye ülkelerde konut ve yatırım amacıyla gayrimenkul sahibi olmalarını düzenleyen imtiyazlı ikamet sistemi hükümleri veya Suudi olmayanlara gayrimenkul sahibi olma ve gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinme imtiyazı tanıyan diğer ilgili kanunlarla uyum içinde olması dikkat çekiyor.