Irak Başbakanı Sudani’nin ilk yüz günü: Dışarıda, iç dosyalarla dengeli fakat daha dikkatli adımlar atıyor

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (AFP)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (AFP)
TT

Irak Başbakanı Sudani’nin ilk yüz günü: Dışarıda, iç dosyalarla dengeli fakat daha dikkatli adımlar atıyor

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (AFP)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (AFP)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, hükümetinin ilk 100 gününü geleceğe dair açık umutlarla barış içinde tamamladı. Bu süre zarfında hükümetine ve temsilcilerine karşı çıkan güçlerin Devlet Yönetimi İttifakı’na ya da hükümetinin kurucu gücü olarak görülen (Şii) Koordinasyon Çerçevesi güçlerine karşı harekete geçme olasılığına karşı temkinliydi.
Sadr Hareketi ve onun güçlü ve etkili lideri Mukteda es-Sadr, Sudani hükümeti ve hükümetin eğilimleri hakkında hâlen sessizliğini koruyor. Bu da Sadr Hareketi’nin yaklaşık iki hafta önce Cuma namazına katılanlar tarafından temsil edilen destekçileri için yeni bir güç testi gibi görünüyor. 2019 yılındaki Tişrin (Ekim) Ayaklanması’nın fitilini ateşleyen, tüm siyasi sisteme karşı mutlak muhalefet kanadında yer alan Tişrin Güçleri de hükümetin gidişatını ve yönelimini etkilemeyen bölgesel protesto gösterileriyle ara sıra sesini duyurmaya yönelik girişimlere sükunetini koruyor.
Bağımsız siyasi gözlemcilere göre hem Sadr Hareketi hem Tişrin Hareketi olsun muhalefet kanadındaki güçler ve özellikle Irak Yüksek Mahkemesi’nin bölgeye gönderilen paralarla ilgili kararını reddetmesinin ardından Kürt partiler, Sudani'nin attığı ve ne Koordinasyon Çerçevesi güçleri ne de Devlet Yönetimi İttifakı tarafından kabul görüyor gibi görünen adımlarla beklentilerinin pek fazla çelişmediğini düşünüyorlar. Bununla birlikte Sudani’nin, iddialı görünen hükümet programı ve usule ilişkin adımları, özellikle hizmet boyutunda vatandaşın ve en başta da yoksulluk sınırının altında yaşayan yoksul kesimin kaygılarını ele alması açısından ikna edici görünüyor.
Sadece bu da değil, ABD dolarının Irak dinarı karşısındaki yükselişinden Başbakan Sudani'nin sorumlu olmadığına, mevcut hükümetin kurulmasından önce ABD tarafından alınan önlemlerle ilgili olduğuna ve Sudani’nin İran'a ve diğer ülkelere para kaçakçılığı yapılmasını ve sahte faturalar yoluyla kara para aklanmasını önlemeyi amaçladığına inananlar var.
Bu durumda Başbakan Sudani, ön saflarında Sadr Hareketi’nin yer aldığı muhalifleri hakkında rahat. Sudani, dolar kriz nedeniyle Merkez Bankası Başkanı dışında, Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği ve bazı valilikler gibi önemli devlet makamlarındaki isimlere dokunmadı. Merkez Bankası Başkanı, halkın öfkesini bastırmak için bir günah keçisi olarak görevden alınmış olsa bile siyasi partiler tarafından savunulması zorlaşmıştı.
Bu yüzden ‘üretken diplomasi’ dediği bir yol ile tüm alanlarda sözleşmeler imzalayan, ekonomi ve yatırım kapısından Irak'ın bölgesel ve uluslararası politikalarında dış dosyaya büyük önem veren Başbakan Sudani, baltalama politikasına girmeden Irak'ın dışa dönük yaklaşımını sürdürmek isterken bir yandan da 25'incisi düzenlenen Körfez Ulusları Kupası sırasında iyice belirginleşen Arap ülkeleriyle arasındaki ilişkilerde denge noktaları bulmaya çalışıyor. Başbakan Sudani’nin onlarca sözleşmenin imzalandığı, verimli geçen ziyaretleri, Irak'ın Körfez ülkeleri başta olmak üzere Araplara ve uluslararası topluma yaklaşımını temsil ediyor.
Öte yandan Başbakan Sudani, dışarıda, iç dosyalarla ilgili adımlarla dengeli, fakat daha temkinli adımlar atıyor. Sünni Arapların ve Kürtlerin, Almanya ve Fransa ile hatta daha sonra ziyaret edeceği ABD ile bile yapılacak anlaşmalar konusunda itiraz edecek bir şey bulamadıkları bir dönemde Sudani, dış ilişkiler açısından özellikle Washington ile ilişkiler konusunda Koordinasyon Çerçevesi güçlerindeki müttefikleriyle sorun yaşıyor.
Örneğin Sudani’nin Her ne kadar yabancı heyetlerle yaptığı her görüşmede, NATO ile yapılan her toplantıda ve konuyla ilgili basına yaptığı her açıklamada Irak'ın artık yabancı askerlerin topraklarındaki varlığına ihtiyacı olmadığını vurgulasa da yabancı askerlerin Irak topraklarında kalması gerektiği açıklaması, Koordinasyon Çerçevesi’ndeki bazı güçler tarafından ağır şekilde eleştirildi.
Başbakan Sudani, ‘France 24’ adlı televizyon kanalına verdiği röportajda, Irak'ın yabancı muharip güçlere değil, terörle mücadele ve istikrar ve güvenliğin sağlanması alanında ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon üyesi ülkelerle ve uluslararası koalisyon dışındaki ülkelerle iş birliğine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Uluslararası Koalisyon güçlerinin, eski hükümetin talebiyle Irak’ta olduğunu belirten Sudani, askeri danışmanların görevlerine devam etmesinin yanı sıra sayılarının ve yerlerinin belirlenmesinin, eğitim ve bilgi alışverişi alanında iş birliği konularına ilişkin resmi makamlar tarafından belirlenen siyasi bir anlaşma uyarınca yapılan profesyonel diyaloga tabi olduğunu söyleyen Sudani, “Bir yandan Irak'ın toprakları, suları ve hava sahası üzerindeki egemenliğini sağlarken diğer yandan Uluslararası Koalisyonla iş birliğine, bilgi alışverişine ve ortak eyleme dayalı yeni bir ilişki tarzına ihtiyacımız var. Milli Güvenlik Kurulu, bahsettiğimiz esaslar doğrultusunda ilişkinin çerçevesini belirlemeye yönelik bir çalışma yapıyor” şeklinde konuştu.
Irak’ın bölge ülkeleriyle olumlu bir rol oynamaya devam etmesiyle ilgili olarak ise Sudani, “Göreve başladığımız ilk günden bu yana İran İslam Cumhuriyeti, Suudi Arabistan Krallığı ve diğer kardeş Arap ülkeleri arasında arabulucu rolü oynamaya, yakınlaşmayı ve anlayışı sürdürmeye, bölgede güvenliği sağlamaya ve gerginlikleri azaltmaya çabaladık” ifadelerini kullandı.



Hamas iki aylık ateşkesi ihtiyatlı bir şekilde değerlendiriyor

İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze töreninde gözyaşı döken Filistinli bir kadın (AFP)
İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze töreninde gözyaşı döken Filistinli bir kadın (AFP)
TT

Hamas iki aylık ateşkesi ihtiyatlı bir şekilde değerlendiriyor

İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze töreninde gözyaşı döken Filistinli bir kadın (AFP)
İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze töreninde gözyaşı döken Filistinli bir kadın (AFP)

Hamas kaynaklarına göre Hamas yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'in şartlarını kabul ettiğini açıkladığı Gazze Şeridi'nde iki aylık (60 günlük) ateşkes önerisini inceliyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar, bu kaynaklardan birinin önerideki ‘tuzaklar’ olarak nitelendirdiği hususlar nedeniyle yeni öneri üzerindeki müzakerelerde ‘ihtiyatlı’ davranıldığını ve kaynakların tahminlerine göre ‘savaşı sona erdirecek net bir şart’ konusunun halen belirsiz olduğunu söyledi.

Gazze Şeridi'ndeki ateşkes müzakereleri, 20 aydır devam eden ve on binlerce kişinin ölümüne yol açan savaşı sona erdirecek kapsamlı bir anlaşmaya varmak üzere müzakerelerin ikinci aşamada sürdürülmesi temelinde geçici bir anlaşmaya varılması amacıyla ABD'nin de aralarında bulunduğu arabulucular tarafından hummalı bir çalışmaya sahne oluyor.

Xnjc
Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail tarafından bombalanan bir bölgeyi inceleyen Filistinliler (Reuters)

Trump dün akşam sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda, İsrail'in yeni bir ateşkes önerisini kabul ettiğini duyurdu ve yönetiminden temsilcilerin ‘İsraillilerle Gazze konusunda uzun ve verimli bir toplantı’ yaptığını açıkladı.

Hamas'ın savaşın sona ermemesine ilişkin kaygılarına dolaylı bir yanıt verdiği anlaşılan Trump, 60 günlük süre zarfında tüm tarafların savaşı sona erdirmek için çalışacağını söyledi.

Trump, Hamas'ı anlaşmayı kabul etmeye çağırdı ve anlaşmayı reddetmenin vahim sonuçları olacağı konusunda uyardı. Trump, “Hamas'ın Ortadoğu'nun iyiliği için bu anlaşmayı kabul etmesini umuyorum. Çünkü durum daha iyiye gitmeyecek, daha da kötüleşecek” ifadelerini kullandı.

Güncellenmiş bir versiyon

Hamas'tan önde gelen kaynaklar Şarku’l Avsat'a Trump'ın bahsettiği teklifin ‘harekete ulaştığını’ ifade ederek, bunun ‘ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un önceki teklifinin güncellenmiş bir versiyonu’ olduğunu belirtti.

Kaynaklar, Hamas liderliğinin ‘varılabilecek herhangi bir anlaşmayı destekleyecek bir Filistin mutabakatı’ elde etmek amacıyla öneriyi Filistinli gruplara ilettiğini bildirdi.

Ckkdk
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları mensupları (Reuters)

Bazı Hamas kaynaklarına göre yeni öneri de öncekiler gibi Filistinlilerin haklarını karşılayan tüm talepleri karşılamıyor ve aşılması gereken pek çok tuzak içeriyor. Muhtemelen derinlemesine incelendikten sonra, gruplarla istişare edilerek kapsamlı bir Filistin pozisyonu ile yanıt verilecek.

Görmezden gelinen noktalar

Hamas'tan bir kaynak ‘bu teklifin, özellikle 60 günlük ateşkes olarak bilinen Witkoff teklifinde Katarlı arabulucu tarafından sunulan bazı değişikliklerle ilgili olarak son günlerde ve haftalarda yapılan toplantılarda müzakere heyetinin talep ettiği bazı noktaları görmezden geldiğine’ dikkat çekti.

Hamas'tan aynı kaynaklar, Filistinli grupların ‘İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesi konusuyla ilgili net maddelere ihtiyaç duyduklarını ve savaşın sona ermesiyle ilgili net bir madde elde etme ihtiyacında ısrar ettiklerini’ doğruladı.

Kaynaklar ayrıca, ‘insani yardım protokolünün özellikle hastanelerin, okulların ve altyapının yeniden inşasıyla ilgili maddesinin halen gevşek olduğu ve İsrail'in bunu yapması için herhangi bir zorunluluk taşımadığı’ uyarısında bulundu. Kaynaklara göre madde sadece Gazze Şeridi'ne yardım taşıyan tırların sayısının arttırılmasından bahsediyor.

Değişikliklerle birlikte olumlu tahminler

Kaynaklar, ‘müzakerelerin ardından, arabuluculara iletilecek bazı değişikliklerle birlikte teklifin olumlu karşılanmasını’ bekliyor.

Ancak diğer kaynaklar, ‘önerinin şu anki haliyle gönülsüzce kabul edileceğini’ belirterek, “Kabul, arabulucuların ve ABD'nin müzakereler devam ettiği sürece anlaşmanın devamını garanti altına alma taahhüdü, yani müzakereler devam ettiği sürece 60 gün sonra savaşın yeniden başlamayacağına dair verdikleri bazı güvenceler ışığında gerçekleşecek” dedi.

Kaynaklar, işlerin Filistin halkının isteklerine uygun şekilde gitmesi halinde bir ya da iki hafta içinde bir anlaşmaya varılabileceğini öne sürdü.

Buna karşılık bazı kaynaklar, Trump'ın ve İsrail'in “bu dosyada olumlu gelişmeler olduğu” yönündeki açıklamalarının bir aldatmaca olduğu tahmininde bulunarak, “Teklif derinlemesine inceleniyor” dedi ve yanıtın gelmesinin uzun sürmeyeceğini bildirdi.

Sayıyla ilgili bir sorun yok

Kaynaklar, şu anda meselenin esas olarak serbest bırakılacak İsrailli esirlerin sayısı ya da bunlar arasında ölenlerin cesetlerinin teslimi süreciyle ilgili olmadığına dikkat çekti. İsrail Kanal 14 televizyonunun İsrailli bir siyasi kaynaktan aktardığına göre, savaşı sona erdirmeye yönelik herhangi bir formüle, Amerikan tarafının Hamas'ın silahsızlandırılması ve liderlerinin Gazze Şeridi dışına gönderilmesiyle ilgili taleplerinin karşılanmaması halinde İsrail'in çatışmalara yeniden başlayabileceğini garanti eden bir mektup eşlik edecek.

İsrail'in savaşı sona erdirme şartını, koşullarının yerine getirilmemesi halinde yeniden savaşa dönme konusunda Amerikan garantisi almaya bağladığı açıkça görülüyor.

Sunulan teklifin küçük değişikliklerle Witkoff'un teklifiyle aynı olduğuna dikkat çeken bir kaynak, İsrail'in Hamas yönetimine son verilmesi, Gazze Şeridi'nin silahsızlandırılması ve hareketin üst düzey liderlerinin yurt dışına sürgün edilmesi gibi önemli şartlarında halen ısrarcı olduğunu kaydetti.

Mfkdj
ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte (DPA)

Diğer yandan İsrail'in ilerleme fırsatı olduğunu düşünmesi halinde bir İsrail heyetinin yakında Katar'a gidebileceği belirtildi.

İsrail Yayın Kurumu ile İsrail Kanal 12 ve Kanal 13 televizyonları tarafından Trump'ın açıklamalarından önce yayınlanan bir haberde, müzakerelerde önemli bir ilerleme kaydedildiği ve Katar'ın Witkoff'un önerisinde yaptığı değişikliklerin İsrail tarafından kabul edilebilir olduğu, ancak halen üzerinde çalışıldığı belirtildi.

İsrail Yayın Kurumu'na göre Katar tarafından sunulan öneri 60 günlük ateşkesi, esirlerden 8'inin ilk gün, 2'sinin ellinci gün sağ olarak serbest bırakılmasını ve kaçırılan 18 İsraillinin cesedinin 3 aşamada teslim edilmesini içeriyor.

Değiştirilen teklif, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyinde yakın zamanda İsrail tarafından oluşturulan ve Han Yunus'u Refah'tan ayıran Morag Ekseni’ne çekilmesini öngörüyor ki bu da İsrail güçlerinin bu bölgenin kontrolünü elinde tutmaya devam etmesi anlamına geliyor. Hamas bunu şiddetle reddediyor ve İsrail’in Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinden tamamen çekilmesinde ısrar ediyor.

Söz konusu teklif ayrıca, Gazze Şeridi'ne insani yardım akışının arttırılmasını da öngörüyor.

İsrail Yayın Kurumu, savaşı sona erdirme koşulları ve İsrail ordusunun çekileceği yer konusunda anlaşmazlıklar olduğuna dikkat çekti.

Kanal 12, gerçek bir ilerleme olduğunu ve İsrail'in daha önce hazır olmadığı diğer formülleri, özellikle de savaşı sona erdirmek için garantiler sağlama konusunda daha istekli olduğunu belirterek, son günlerde büyük bir Amerikan baskısının arttığına işaret etti.

İsrail'in bir anlaşmaya varılabileceğine dair olumlu söylemlerine rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'la herhangi bir anlaşmayı reddeden ve Gazze Şeridi'ndeki savaşın devam etmesini ve genişlemesini talep eden bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir'in tutumuyla ilgili bir zorlukla karşı karşıya.

Jdjjdj
Gazze şehrine giden bir Dünya Gıda Programı (WFP) konvoyundan indirilen gıda ve insani yardım çuvallarını taşıyan Filistinliler, 16 Haziran 2025 (AP)

Gün içinde Smotrich ve Ben-Gvir arasında anlaşmazlıklar yaşandı. Ben-Gvir, blok oluşturmak ve herhangi bir anlaşmayı reddetmek üzere aralarında bir toplantı yapılacağını iddia etti. Smotrich bunu yalanladı ve Ben-Gvir'i Gazze Şeridi'nde elde edilen ‘zafer’ pahasına kişisel siyasi kazançlar peşinde koşmakla suçladı. Bu, Smotrich'in anlaşma konusundaki pozisyonunda olası bir değişime işaret ediyor.

Netanyahu cumartesi akşamı, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere Washington'a gitmeden önce Knesset'te bir oturum düzenleyecek; yeni teklifle ilgili son oylama yapılacak.