Mısır hükümeti: İthal edilen gıda sevkiyatları güvenli

Mısır Kabine toplantısı (Mısır hükümeti)
Mısır Kabine toplantısı (Mısır hükümeti)
TT

Mısır hükümeti: İthal edilen gıda sevkiyatları güvenli

Mısır Kabine toplantısı (Mısır hükümeti)
Mısır Kabine toplantısı (Mısır hükümeti)

Mısır, vatandaşlarına “ithal edilen gıda sevkiyatlarının güvenliği” konusunda güvenceler verdi. Hükümet, “son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin piyasaya sürüldüğü iddiasını” yalanladı.
Mısır hükümeti yaptığı açıklamayla, bazı internet sitelerinde ve sosyal medya sayfalarında dolaşan "Mısır pazarlarında son kullanma tarihi geçmiş gıda sevkiyatlarının dolaşıma girdiğine dair haberlere" yanıt verdi.
Hükümet, küresel krizlerin vatandaş üzerindeki etkilerini azaltmak için vatandaşa temel malları adil fiyatlarla sağlamaya odaklandı. Mısır hükümeti üretim çarkının tam kapasite ile sürdürülebilirliğini sağlamak ve vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamak için geri kalan malların limanlara bırakılmasını hızlandırmak adına elinden gelenin en iyisini yapmaya devam ediyor.
Mısır Kabinesi yaptığı açıklamada "son kullanma tarihi geçmiş gıda ürünlerinin sevkiyatını piyasaya sürmenin ve pazarlarda ticaretini yapmanın doğru olmadığını" vurguladı.
Yurt dışından ithal edilen ve marketlerde ticareti yapılan tüm gıda sevkiyatlarının tamamen güvenli, tüm standartlara ve bağlayıcı teknik düzenlemelere uygun olduğunu açıklayan Mısır hükümeti, malların hepsinin Ulusal Gıda Güvenliği Kurumu tarafından inceleme ve kontrole tabi olduğunu belirtti. Kabinenin açıklamasına göre söz konusu mallardan numuneler alınıyor ve güvenlikleri için özel laboratuvarlarda analiz ediliyor. Açıklamaya göre son kullanma tarihi geçmiş veya uluslararası gerekliliklere uymayan herhangi bir numune tespit edilirse tüm sevkiyat reddediliyor.
Hükümet, vatandaşlara "güvenilir kaynaklardan bilgi alma ve bu tür yalanlara aldanmama" çağrısında bulundu.
Aynı bağlamda, Mısır Hükümeti Sözcüsü Nadir Saad, yaptığı açıklamada, hükümetin, son toplantısında, tarımsal atıkların kullanımını en üst düzeye çıkarmayı ve yem endüstrisinde kullanmayı gözden geçirdiğini bildirdi. Yılda yaklaşık 40 milyon ton olarak tahmin edilen büyük miktarlarda tarımsal kalıntının mevcut olduğunu ifade eden sözcü, “Şu anda geleneksel olmayan yem üretimi ve organik gübre üretimi de dahil olmak üzere bir dizi alanda atık kullanılmaktadır” dedi.
Rusya-Ukrayna krizinin yem sanayi girdilerini ve yüksek fiyatları etkileyen yansımalarından kaçınmak için yem tedarikine ilişkin bir dizi tedbirin ele alındı. Bu tedbirler yem, kümes hayvanları endüstrisi ve besi hayvanı yetiştirme alanında toplam üretim maliyetlerinin yaklaşık yüzde 75'ini temsil etti.
Mısır her yıl soya fasulyesi ve sarı mısır ithal ediyor. Yerli üretimin yanı sıra 4 milyon ton soya tohumu ve 13 milyon ton sarı mısır olduğu tahmin ediliyor.
Şarku’l Avsat’ın Mısır resmi haber ajansı MENA’dan aktardığı habere göre Saad, “Toplantıda, Tarım Bakanlığı'nın soya fasulyesi ve mısırın yerli üretim hacmini artırma çalışmaları çerçevesindeki çabalarına değinildi. Üretilen tüm miktarların ton başına 8 bin ile 9 bin lira arasında değişen fiyatlarla çiftçilere teslim edildiği belirtildi. Bu, çiftçiler için cesaret verici bir fiyatı temsil ediyor ve yeni sezonda büyük miktarda sarı mısır tarlaları yetiştirmek için hazırlıklar yapılıyor.”
Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, "tarımsal atıkların kullanımını en üst düzeye çıkarmak ve bu atıkları yem endüstrisinde en iyi şekilde kullanmak için çalışmanın önemine" vurgu yaptı.
Mısır, geçtiğimiz aylarda üretim gereksinimlerindeki kriz ve yem eksikliği nedeniyle kümes hayvanı ve yumurta fiyatlarında artışa tanık oldu. Mısır Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmesinin ardından Mısır pahalı bir krizle karşı karşıya kaldı ve ABD para birimi dün (Salı) itibarıyla 30,18'e ulaştı. Mısır'da enflasyon oranları son 5 yılın en yüksek seviyesi ile rekor kırdı.



Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
TT

Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)

Filistinli yetkililere göre Gazze'de ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi. 

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla BBC'ye konuşan kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Katar'ın başkenti Doha'daki müzakerelere, ihtilaflı konularda karar vermeye yanaşmayan bir heyet gönderdiğini savunuyor. 

Ayrıca yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretiyle "zaman kazanmaya" çalıştığını ve süreci tıkadığını ileri sürüyor. 

Netanyahu, 7-10 Temmuz'da gerçekleştirdiği ziyarette ABD Başkanı Donald Trump'la bir araya gelmişti. Ancak beklenen 60 günlük ateşkesin sağlandığına dair bir açıklama yapılmamıştı.

Filistinli yetkililer, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve bölgeye yardım girişleri gibi konularda uzlaşma sağlanamadığını belirtiyor. 

BBC, özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığını aktarıyor. İsrail ordusunun Gazze'nin 1 ila 1,5 kilometre içine giren bir alandaki "tampon bölgeleri" bırakmak istemediği ifade ediliyor.

Diğer yandan Hamas'ın tampon bölgelere ait haritaları istediği ve sözkonusu alanın söylenenden çok daha büyük olduğunun ortaya çıktığı aktarılıyor. Buna göre İsrail ordusu, bazı noktalarda Gazze'nin 3 kilometre kadar içine giren tampon bölgeler inşa etmeyi planlıyor. 

Filistinli örgütün ilk etapta bu konuda taviz vermeyi düşündüğü fakat haritaları görünce bundan vazgeçtiği ifade ediliyor. Tel Aviv yönetiminin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentinin tamamında işgalini sürdürmeyi planladığı aktarılıyor.

Kaynaklardan biri, Netanyahu yönetiminin tutumuna dair şunları söylüyor: 

Bu görüşmeleri hiçbir zaman ciddiye almadılar. Bunları zaman kazanmak ve sahte bir ilerleme görüntüsü vermek için kullandılar.

Diğer yandan New York Times'ın (NYT) analizinde, Netanyahu'nun Gazze savaşını iktidarını sürdürmek için kullandığına dikkat çekiliyor. 

Netanyahu'nun, savaşın sürmesini isteyen Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi radikal sağcı koalisyon ortaklarını memnun etmek için ateşkese yanaşmadığı ifade ediliyor. 

Analizde, Netanyahu'nun Nisan 2024'te ateşkes yapmayı düşündüğü fakat yine aynı baskılar nedeniyle geri adım attığı belirtiliyor. Bazı Amerikalı yetkililerin, Netanyahu'yla İsrail halkının yüzde 50'sinin savaş yerine rehine takası anlaşmasını istediğine dair anket sonuçları paylaştığı, İsrail liderininse şöyle yanıt verdiği aktarılıyor: 

Evet ama bu yüzde 50'lik kesim benim seçmenlerimden oluşmuyor.

Başbakanın yargı reformu paketinin 2023'te büyük protestolara yol açtığı, hatta yedek askerlerin greve gittiği anımsatılıyor. Bunlara ek olarak Netanyahu hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla açılan davaların sürdüğü hatırlatılıyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de Gazze'de işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" nedeniyle Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Kasım 2024'te tutuklama emri çıkarmıştı. 

Analizde, Netanyahu'nun Gazze savaşını uzatarak bu davalardan kendini korumaya çalıştığı belirtiliyor. "İsrail hiç olmadığı kadar güvensiz bir konumda" denen analizde, başbakanın hamlelerinin ülke tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturduğu ifade ediliyor: 

Netanyahu, 21. yüzyılın felaketlerinden birinin mimarı ve bu felaket, İsrail'in adını muhtemelen onlarca yıl lekeleyecek.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel, New York Times