İsrail askerleri Batı Şeria'da 13 Filistinliyi yaraladı

Filistinli bir protestocu, İsrail ordusunun Batı Şeria'daki baskını sırasında ülkesinin bayrağını dalgalandırıyor (AP)
Filistinli bir protestocu, İsrail ordusunun Batı Şeria'daki baskını sırasında ülkesinin bayrağını dalgalandırıyor (AP)
TT

İsrail askerleri Batı Şeria'da 13 Filistinliyi yaraladı

Filistinli bir protestocu, İsrail ordusunun Batı Şeria'daki baskını sırasında ülkesinin bayrağını dalgalandırıyor (AP)
Filistinli bir protestocu, İsrail ordusunun Batı Şeria'daki baskını sırasında ülkesinin bayrağını dalgalandırıyor (AP)

İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da Eriha kentindeki Akabe Cebr Mülteci Kampı'na düzenlediği baskında 13 Filistinli yaralandı.
Eriha Devlet Hastanesi Genel Müdürü Nasır el-Anani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin baskında açtığı ateş sonucu 13 Filistinlinin yaralandığını, yaralılardan durumu ağır olan 2'sinin Ramallah kentindeki El İstişari Hastanesi'ne nakledildiğini belirtti.
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail güçleri Eriha kentindeki Akabe Cebr Mülteci Kampı'na baskın düzenledi. Baskın sırasında taş atan Filistinli gençlere karşı İsrail askerleri göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermi kullandı.
Görgü tanıkları, İsrail güçlerinin baskında bir kümesi yıktığını, çok sayıda evin bir bölümünü tahrip ettiğini ve kamptan ayrılmadan önce en az 6 kişiyi gözaltına aldığını ifade etti.
Filistin Devlet Televizyonu de, "İsrail askerlerinin baskın düzenlediği kampta bir evi kuşatarak, bazı bölümlerini buldozerle yıktığını" aktardı.
Yedioth Ahronoth gazetesi haberinde ise İsrail askerlerinin içerde silahlı kişilerin bulunduğu bir eve tanksavar füze attığı ve herhangi bir yaralanma kaydedilmediği belirtildi. Haberde, söz konusu silahlı kişilerin geçen cumartesi günü Eriha'nın güneyinde bir restoranda ateş açan Filistinliler olduğu ileri sürüldü.
Aynı kaynağa göre İsrail ordusu, kamp sakinlerine İsrail güçleriyle çatışmaktan kaçınmaları ve çocukları ile birlikte evlerde kalmaları yönünde çağrıda bulunan broşürler dağıttı.
İsrail ordusu son günlerde Eriha kentinin girişlerinde katı önlemler alıyor ve İsrail restoranına ateş ettiği ileri sürülen bir Filistinliyi aramak için kimlik kontrolü yapıyor.



Yedek askerlerin isyanını önlemek için milyar dolarlık İsrail planı

Askeri operasyonlar sırasında Batı Şeria sokaklarındaki İsrail askerleri (İsrail ordusu)
Askeri operasyonlar sırasında Batı Şeria sokaklarındaki İsrail askerleri (İsrail ordusu)
TT

Yedek askerlerin isyanını önlemek için milyar dolarlık İsrail planı

Askeri operasyonlar sırasında Batı Şeria sokaklarındaki İsrail askerleri (İsrail ordusu)
Askeri operasyonlar sırasında Batı Şeria sokaklarındaki İsrail askerleri (İsrail ordusu)

İsrail hükümeti, yedek subay ve askerler için 3 milyar şekel (yaklaşık 1 milyar dolar) değerinde büyük bir mali destek planını onayladı.

İsrail medyası bu planın doğru, hayati ve adil olduğunu, ancak iyi niyetle onaylanmadığını, daha ziyade Netanyahu'nun hizmete uymama olgusunu engelleme girişimi olduğunu kaydetti.

Ordu, uyum oranının yüzde 75 olduğunu bildirdi. Ancak gözlemciler bu rakamın hileli olduğunu, ordunun uyum sağlamayacağını bildiği kişileri kasıtlı olarak davet etmediğini ve gerçek uyum oranının yüzde 50'yi geçmediğini iddia etti.

Gözlemciler, Netanyahu'nun bu olgudan korktuğunu ve başlangıçta Genelkurmay Başkanı'na, askerlik hizmetini yerine getirmeyenleri cezalandırması yönünde baskı yaptığını ileri sürdü. Ancak Netanyahu, böyle bir eylemin, sokaklarda kendi politikasına karşı gösteri yapan on binlerce asker ve subayla karşı karşıya gelme tehlikesini doğuracağının farkındaydı.

asdfergt
İsrail askerleri geçtiğimiz ocak ayında Gazze Şeridi'nde öldürülen bir meslektaşlarının defni sırasında Kudüs'teki askeri mezarlıkta (EPA)

Böylece Netanyahu, birçoklarının ‘siyasi rüşvet’ olarak gördüğü ‘havuç’ yöntemine başvurdu.

Plan ilk olarak Başbakan Binyamin Netanyahu, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Adalet Bakanı Yariv Levin ve Savunma Bakanı Yisrael Katz'ın başkanlık ettiği toplantıda onaylandı. Planın üç ay içinde Mevzuat Bakanlık Komitesi tarafından onaylanması bekleniyor.

Yıllık ödenek

Plan, 60 günden fazla (üniversite öğrencileri için 40 gün) görev yapan her kolordu komutanı için yılda bir kez 22 bin şekel (bir dolar yaklaşık 3,5 şekel), bölük komutanları için 10 bin şekel, tümen komutanları için 6 bin şekel, tatil günlerinde görev yapanlar için 5 bin şekel ve birden fazla çağrılanlar için bin şekel daha ödenek verilmesini içeriyor.

Yedek kuvvetlerde 10 günden fazla görev yapanlara yarım puan, 30 günden fazla görev yapanlara 0,75 puan, yılda 40 günden fazla görev yapanlara tam puan ve ilave her beş gün için çeyrek puan olmak üzere en fazla dört puana kadar gelir vergisi muafiyeti tanınıyor.

Yedek askerlere konut yardımı yapılıyor. Ayrıca, çalışanlarını askere gitmeleri için serbest bırakan ve döndükten sonra işe geri alan işverenlere vergi indirimi sağlanıyor.

xsadfrgt
Gazze Şeridi sınırındaki İsrail askerleri (Reuters)

Katz, bu miktarın şu anda yedek ordudaki asker ve subaylara verilen ödenekler için harcanan 20 milyar şekellik bütçeye eklendiğini söyledi.

Diğer yandan bir grup subay ‘rüşveti’ reddederek, savaşın sona erdirilmesi ve esirlerin serbest bırakılması talebiyle bir medya kampanyası başlattı. Şarku’l Avsat’ın Yedioth Ahronoth'tan aktardığına göre kampanya, ‘Kaçırılanların hayatları para karşılığında satılamaz’ sloganı altında yürütülecek.